Sivil Toplum Kuruluşları: Etkili bir CV için ipuçları ve STK’lerin önemi

Sivil Toplum Kuruluşları: Etkili bir CV için ipuçları ve STK'lerin önemi

STK’lerin CV’ye etkisi  

İyi bir amaca bağlanmak, olumlu bir şey elde etmek için çalışmak veya diğer insanlara yardım etmek için Sivil Toplum Kuruluşları bulunmaz bir nimet. Sosyal bağlılık her toplumda önemli bir husustur ve insanların sadece kendini düşünemeyeceklerini gösterir, ama aynı zamanda  çalışanların sosyal olarak dahil olması ve enerjilerini ve zamanlarını şirket dışında iyi amaçlar için kullanmaları, uygulamalarda ve profesyonel yaşamda da memnuniyetle karşılanmaktadır. Ancak sosyal etkileşim tek başına otomatik olarak bir avantaj değildir. Bu durum sadece daha çekici bir özgeçmiş oluşturma amacına hizmet ederse, tam olarak burada işler zorlaşabilir … 

 

  Sivil Toplum Kuruluşları: Sosyal olarak dahil olmak ne anlama geliyor? 

Sosyal katılım, her şeyden önce, iyi bir amaç için gönüllü olmanız anlamına gelir. Büyük ölçekte, sosyal katılım örneğin doğa ve hayvanların korunmasını içerir, ancak herkes aynı zamanda çevrelerine sosyal olarak dahil olabilir. Hangi STK’ye katılacağınız size ve yaşadığınız yerdeki olanaklarınıza da bağlıdır. Çoğu durumda, sosyal katılıma yatırım yapmak için öncelikle sizin zamanınızdır. 

  

Katılımın -ister özel olarak ister bir hayır kurumu için çalışarak- getirdiği doğrudan faydaya ek olarak, sosyal katılım aynı zamanda kişisel gelişimi de teşvik eder. Diğer insanların kalıpların dışında düşünmelerine ve gerçekten bir fark yaratmaya ve daha iyisi için değişmeye çalışmasına yardımcı olmak, karakteri büyük ölçüde güçlendirebilir, daha fazla özgüven getirebilir ve diğer olumlu özelliklerin güçlendirilmesine yardımcı olabilir – minnettarlık, alçakgönüllülük, yardımseverlik ve daha büyük sosyal beceriler gibi  

  

Başka bir etki: Sosyal katılım, içtenlikle ve tutkuyla yapılırsa, birçok insandan büyük bir saygı da görebilirsiniz. Boş durmak veya yalnızca kendi hedeflerinize ve kişisel çıkarlarınıza odaklanmak yerine, değerli boş zamanınızı iyi bir şeyler yapmak için feda ediyorsunuz. Bu birçok insanın yapabileceği bir şey değil. 

 

 

Sivil Toplum Kuruluşları: Etkili bir CV için ipuçları ve STK'lerin önemi

 

Sivil Toplum Kuruluşu örnekleri 

Sosyal olarak nasıl ve nerede yer almak istiyorsanız, size açık birçok seçenek var. Çok sayıda kuruluş, aktif destek sağlayan gönüllülere sahip olmaktan çok mutludur. Muhtemelen her şehrin sosyal olarak aktif olma şansı vardır. Ancak yine de gerekli ilhamdan yoksunsanız, birkaç STK örneği topladık: 

 LÖSEV 

TEMA 

TEGV 

AIESEC 

E-Gönüllü 

 

Özgeçmişte STK 

STK katılımı, potansiyel mezunlar ve başvuru sahipleri için de büyük bir sorundur. Bugün iş piyasasında hayatta kalmak ve hayalinizdeki işi alma şansınızı artırmak istiyorsanız, kişisel profilinizi olabildiğince mükemmel hale getirmek için tüm olasılıkları tüketmeniz gerekir. 

  

Sivil Toplum Kuruluşları: Etkili bir CV için ipuçları ve STK'lerin önemi

Eğitim ve mesleki niteliklerin tüm somut gerçeklerine ek olarak, bu aynı zamanda kişiliğinizi, Soft Skillerinizi  ve işinize ek olarak taahhüt ettiğiniz her şeyi de içerir. 

CV’nizde bir Sivil Toplum Kuruluşu katılımı gösteremezseniz, gıpta edilen pozisyonu daha gayretli olan başkalarına bırakıyor olabilirsiniz. 

 

 Ancak bu, zor bir tutuma yol açar: Sivil Toplum Kuruluşlarına katılmanızın gerçek sebebi iyilik yapmak, başkalarına yardım etmek mi yoksa işe alım uzmanlarının dikkatini çekmek mi?  Öğrenci, öğrenci veya stajyer: Herkesin özgeçmişinde iyi bir izlenim bırakması gereken bir sosyal bağlılığı vardır. 

  

Profesyonel gelişimi sosyal olarak aktif olmaya teşvik etmek için kullanmanın yanlış bir tarafı yok. Çoğu zaman tam olarak bu varsayılır ve İK yöneticileri çoğu durumda böyle bir bağlılığı olumlu görür. Yine de, kendinizi ve zamanınızı harcadığınız şeyin arkasında durmanız önemlidir. Ama mesleki becerilerin ve tecrübelerin de önemini unutmayın. 

 

STK katılımı artı puan katar mı? 

 

Her şeyden önce: Evet, STK’lere katılımların başvuru üzerinde olumlu bir etkisi olabilir ve bir İK yöneticisi tarafından kesinlikle fark edilebilir. En iyi durumda, sizden beklenen ve işte gerekli olan bazı arzu edilen niteliklerin altını çizer. Örneğin, bir süredir yurtdışında gönüllü olarak çalışıyorsanız, bu yüksek derecede bağımsızlığı, kültürlerarası yeterliliği, dil becerilerini, yardımseverliği ve hatta empatiyi kanıtlayabilir. 

  

Bu nedenle, STK katılımı kesin bir başarı olarak görmek büyük bir hata olur. Deneyimli İK yöneticileri, bu tür hileleri hemen ve en geç görüşmede konu ele alındığında fark ediyor, ve bu durum başvuru sahiplerini zor durumda bırakabiliyor.   

Aşağıdaki ipuçları, geçmiş tecrübelerinizden en iyi şekilde yararlanmanıza ve başvurunuzda bundan yararlanmanıza yardımcı olacaktır. 

  

Yazdıklarınızın doğruluğunu kontrol edin  

Tüm bu CV çılgınlığına rağmen, birçok başvuru sahibi bir prensibi unutuyor: dürüstlük! Özgeçmiş her zaman süslenir ve bu söz konusu olduğunda, genellikle bir şeyler abartılır ve hatta eklenir. Kendinizi kaptırmayın, gerçeğe sadık kalın. 

  

Özgeçmişinizde bu tür yanlış bilgiler yer alırsa, size kötü bir geri dönüşü olabilir. 

Sivil Toplum Kuruluşunda kaldığınız süreye dikkat edin 

 

İki haftadır bir kuruluşun içinde misiniz? Veya STK katılımınıza başvurunuzu yazmadan bir hafta önce mi başladınız? O zaman başvurunuzda bu noktalardan gerçekten bahsedip bahsetmediğinizi iki kez düşünmelisiniz. Aksine, uzun vadeli projeler ve yatırımlar önemlidir,aylarca hatta belki yıllarca sürer. 

  

İK için, STK yoluyla ne öğrendiğinize ve kişiliğinizin nasıl geliştiği oldukça önemlidir.  Bir veya iki hafta gibi kısa bir sürede çok fazla gelişme olmasa da daha çok CV’nizi doldurmaya çalışıyorsunuz gibi görünürsünüz ve bu işe alım uzmanlarının gözünden kaçmayacaktır. 

  

İşverenlerden gelen sorulara hazırlanın 

Sivil Toplum Kuruluşları: Etkili bir CV için ipuçları ve STK'lerin önemi

Neden bu Sivil Toplum Kuruluşunu seçtiniz? Kişisel olarak sizin için ne anlama geliyor? Size neler katıyor ya da siz o kuruluşa neler katıyorsunuz? Sosyal aktivitelerinizi belirtirseniz, işe alım görevlilerinin görüşmede bu konuya girmesine ve biraz daha derine inmesine hazırlıklı olmalısınız. 

  

Bu aynı zamanda bağlılığınızın gerçekten arkasında durup durmadığınızı ve bunu coşku ve tutkuyla yapıp yapmadığınızı da gösterir. Bu nedenle, görüşmeden önce, İK yöneticisini ikna edebileceğiniz ve belki de sosyal bağlılığınızın neden iş için avantajları olduğuna dair hemen bir referans oluşturabileceğiniz uygun bir cevap düşünün. 

  

 

Diğer Detayları Da Önemseyin 

STK’lerde yer almış olmanız, özgeçmişteki bir veya birkaç zayıflık gizlenebilir veya bir dereceye kadar göz ardı edilebilir. Ancak, bütün bir başvuru yalnızca STK katılımına  dayalı olamaz ve olmamalıdır. Bu nedenle, diğer yetenekleriniz ve iş becerileriniz üzerine de odaklanmalısınız. 

  

 STK katılımınızı, sizi diğer adaylardan ayırabilecek ve farklılaştırabilecek bir tür eklenti olarak görün. Bununla birlikte, başvurunun odak noktası nitelikleriniz ve motivasyonunuz olmalıdır. 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.