Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’nü Kazanan İlk ve Tek Türk Yazar

Orhan Pamuk’un Erken Yaşamı

Orhan Pamuk, (Ferit Orhan Pamuk) 1952 yılının 7 Haziran gününde İstanbul, Türkiye’de dünyaya gözlerini açtı. Şehrin elit ve modern semti Nişantaşı’nda büyüdü. Orhan Pamuk’un hayali ressam olmaktı. Küçük yaşlarından itibaren her günü çizimle, boyayla ve tuvalle geçen Pamuk, her zaman ressam olma hayalleri kuruyordu. 22 yaşına kadar bu sevdasını sürdürdü ve hayatını bu güzel hayalle süsledi.

Lisesini İstanbul’da bulunan bir Amerikan lisesi Robert Koleji’nde okudu. Başarılı ve güzel bir öğrencilik hayatı vardı. Lisede de ressam olma hayali olduğundan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünü kazandığında havalara uçtu ve hayaline bir adım daha attı. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık okurken asıl yapmak istediği mesleğin bu alanda olmadığını fark etti. 3 yıl Mimarlık okuduktan sonra okulu bıraktı.

Artık mimar veya ressam olmak istemeyen Pamuk, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümüne geçti. Ama okuduktan sonra gazetecilik işini de pek sevmedi ve o işi de yapmadı. 23 yaşına geldiğinde Orhan Pamuk, istediği mesleği bulmuştu. Yazar olacaktı. Ve hiçbir zaman olmadığı kadar bir mesleği böylesine tutkuyla istiyordu. Gerçekten de mutlu olacağı mesleği bulmuştu. Mesleğine karar verdikten sonra her şeyden vazgeçip kendisini eve kapattı ve hemen yazmaya başladı.

Orhan Pamuk’un İlk Romanı: Cevdet Bey ve Oğulları

Orhan Pamuk artık kendini hiç olmadığı kadar huzurlu hissediyordu. Yıllarca aradığı mesleği bulmuştu. Yazdığı ilk kitap ‘Cevdet Bey ve Oğulları’ idi. Bu kitap 1982 yılında yani yazdığı andan tam 7 yıl sonra yayımlandı. İlk yazdığı roman Orhan Kemal ve Milliyet roman ödüllerine layık görüldü.

Orhan Pamuk’un İkinci Romanı: Sessiz Ev

Bir sonraki yıl Orhan Pamuk ikinci romanı olan ‘Sessiz Ev’’i yayımladı. Kitap Türkiye’de Madaralı Roman ödülünü kazandı. Pamuk, bu kitabın Fransızcaya çevrilmesiyle beraber 1991 yılında da 1991 Prix de la découverte européene‘i kazandı.

1990 yılında Orhan Pamuk yurtdışında da tanınmaya başlandı. 1985 yılında yayımladığı tarihi roman ‘Beyaz Kale’ sayesinde 1990 yılında Amerika Brileşik Devletleri’nde Independent Award for Foreign Fiction ödülünü kazandı. Bu ödülden sonra Orhan Pamuk’un kalemi evrenselleşti.

Daha sonra ‘Kar’ kitabıyla daha da fazla tanınan Pamuk’un bu romanı, 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde “Yılın En İyi 10 Kitabından Biri” olarak seçildi.

1998 yılında yayımlanan ‘Benim Adım Kırmızı’ kitabı tam olarak 60 farklı dile çevrildi. Artından 2003 yılında İrlanda’da verilen ünlü IMPAC Dublin Literary Award ödülünü kazandı.

Tutkuyla yazmaya devam eden Orhan Pamuk, 2006 yılının 8 Mayıs tarihinde ünlü Time dergisinin “Time 100: Dünyamızı Biçimlendiren Kişiler” isimli kapak yazısında tanıtılan 100 kişiden biri oldu.

Aynı yıl 2006’da Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk ve tek Türk yazar olarak tarihe geçti. 2006 Nobel Edebiyat Ödülü ve 1 milyon 360 bin dolarlık büyük ödülün sahibi oldu.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

12 Yaşında İlk Filmini Yapan Steven Allan Spielberg

2 Yaşında Babasını Kaybeden Stephen King’in Başarı Hikayesi

Henry Ford’un İlham Veren Başarı Hikayesi

Dong Nguyen, Yoksulluk İçinden 50 Bin Dolarlara Flappy Bird Yaratıcısı

Peter Dinklage, Game of Thrones Dizisinin Starı

Burt Munro, 1967’de Kırmış Olduğu Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Adam

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.