Network Kurmak

Network
Network

Network nedir?

 Network kurmak, iş hayatında çevrenizi genişletmek ve isminizi duyurmak için oldukça önemlidir. Dolayısıyla bulunduğunuz sektör içindeki ya da farklı sektörlerdeki kişilerle iyi ilişkiler kurmak fayda sağlar.

Network

 Network kurmak özellikle büyük bir reklam bütçesi veya yerleşik bir müşteri tabanı olmayan girişimciler ve küçük işletme sahipleri için önemlidir. Bu sayede diğer profesyonellerle network kurarak ilişkilerini ve erişim alanlarını genişletebilir ve işleri için yeni fırsatlar yaratabilirler.

 İş dünyasında network kurmak, yeni müşteriler bulmak, potansiyel iş ortaklarını belirlemek, yeni içgörüler ve fikirler kazanmak ve kendi sektöründe itibar oluşturmak da dahil olmak üzere çeşitli amaçlara hizmet edebilir.

Network
Network

 Network Kurmanın Yolları

  • ‌ Samimiyet gösterin.
  • Fazladan kartvizit taşıyın.
  • ‌Buluşmaya zamanında gitmeye özen gösterin.
  • ‌Plan yapmayı, kendinizi hatırlatmayı unutmayın.
  • ‌Buluşacağınız kişiyi tanımaya çalışın.
  • ‌Karşılıklı destek olun.
  • ‌Nicelik değil niteliğe önem verin.
  • ‌Network kurduğunuz kişilerle iletişimde kalmaya çalışın.

 Network nasıl oluşturulur?

 Network kurarken özellikle dikkat etmeniz gereken bir takım konular da bulunuyor. Bunlara dikkat edildiğinde daha sağlam temelleri olan bir iş ağı kurulmuş olacaktır. Böylece bu ilişkiler uzun süre boyunca devam edecektir.

Doğru etkinliklere katılın

Her etkinlik, doğru kişilerle tanışmacaksınız diye bir şey yok elbette. Bunun yanı sıra her etkinlik networking için de uygun olmak durumunda da değildir. Bu sebeple de etkinliklere katılmadan önce etkinlikler araştırılmalıdır. Aynı zamanda katılımcı ve konuşmacıların listesine de göz atılmalıdır. Etkinlikte network kurmak için gerekli boş zamanların olup olmadığı incelenmelidir. Eğer network oluşturmak için doğru bir etkinlik değilse, istediğiniz kişilerle tanışma fırsatınız da olmayacaktır.

Giyiminize özen göstererek, profesyonel görünün

Network çalışmalarında ilk izlenim oldukça önemlidir. Bu sebeple de kıyafet seçiminiz ve nasıl giyindiğiniz de bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir. Profesyonel bir şekilde giyinmek ve etkinliğe katılırken kıyafetinizi özenle seçmeniz de önemlidir. Böylece bu durum tanıştığınız kişilerde iyi bir ilk izlenim bırakmanızı sağlayacaktır.

Yüz yüze görüşmelere önem verin

Günümüzde sosyal ağlar üzerinde de network kurma çalışmaları yapılabiliyor. Ancak hiçbir şey yüz yüze görüşmenin yerini tutmamaktadır. Karşınızdaki kişi ile bir bağ kurmak ve uzun vadeli bir dostluğun olması için yüz yüze görüşmeyi tercih edin. Sosyal ağlar üzerinden tanıştığınız kişileri, bir iş yemeğine ya da kahve içmeye davet ederek yüz yüze görüşmeyi sağlamayı deneyebilirsiniz. Bu hem onlara daha fazla değer verdiğinizi gösterirken, aradaki bağlantının da daha güçlü olmasına yardımcı olacaktır.

Network
Network

İki tarafın da bir kazancı olması çok önemli

Network kurarken, girişimcilerin en sık yaptığı hatalardan biri network çalışmalarını sadece tek taraflı bir şekilde kurmak oluyor. Ancak insanlar tek taraflı bu ilişkilere sıcak bakmadıkları gibi, bu tür yaklaşımları olan insanları da güvenilir bulmuyor. Bu sebeple de aradaki ilişkiler iyi kurulamadığı gibi bu yaklaşımdaki kişilerin sektörde kötü bir ünleri oluyor.

Network’ün amacı iki taraf için de faydalı olabilecek bir iş ilişkisi geliştirmektir. Sadece kendinize odaklanmayarak, karşı taraf için de birşeyler yapacağınızı göstermeniz önemli bir konudur.

 İki tarafın da bir kazancı olması çok önemli

Network kurarken, girişimcilerin en sık yaptığı hatalardan biri network çalışmalarını sadece tek taraflı bir şekilde kurmak oluyor. Ancak insanlar tek taraflı bu ilişkilere sıcak bakmadıkları gibi, bu tür yaklaşımları olan insanları da güvenilir bulmuyor. Bu sebeple de aradaki ilişkiler iyi kurulamadığı gibi bu yaklaşımdaki kişilerin sektörde kötü bir ünleri oluyor.

Network’ün amacı iki taraf için de faydalı olabilecek bir iş ilişkisi geliştirmektir. Sadece kendinize odaklanmayarak, karşı taraf için de birşeyler yapacağınızı göstermeniz önemli bir konudur.

Sorular sorun ve dinleyin

İnsanlar, başkalarının konuşmasını dinlemektense kendileri konuşmayı ve insanların onları dinlemelerini severler. Network çalışmalarınızda karşınızdaki kişileri hem daha iyi tanımak, hem de onların ilgisini çekerek aranızdaki ilişkiyi güçlendirmek için onlara birçok farklı soru sorun ve onları ilgi ile dinleyin. İlginizi belli etmeniz ve onları dinlediğinizi göstermeniz de aranızda daha iyi bir bağ kurmanıza yardımcı olacak faktörlerden biri.

Hazırlıklı olun

Özellikle networking için bir etkinliğe gittiğinizde hazır olmanız da oldukça önemlidir. Orada yeni kişilerle tanıştığınızda, kendi yaptığınız işleri ve markanızı en iyi şekilde tanıtabilecek kapasitede olmanız gerekli. Takılmadan, öz güvenli bir şekilde yaptığınız işleri anlatarak, karşınızdaki kişinin ilgisini çekecek bir konuşma yapabilmeniz gerekir. Bu sebeple de network çalışmaları yapmadan önce bu konuşmanın pratiğini de yapmayı deneyebilirsiniz.

Tanımadığınız kişilerin yanına oturun

Network kurmanın amacı tanımadığınız kişilerle görüşmektir. Bu sebeple de etkinliklerde daha önce tanışmadığınız kişilerin yanına oturmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle bu süreçte onlarla tanışabilir, onlara kendinizi ve işinizi tanıtarak iş ağınıza bu kişileri de katabilirsiniz.

Yalnız duran kişilerle konuşun

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yeni kişilerle tanışmak için yalnız duran kişilerle konuşmayı da deneyebilirsiniz. Network etkinliklerinde insanlar biriyle tanışma amacındadır ve yalnız duran kişilerle konuşmak da size bu fırsatı sağlayabilir. Onların yanına giderek bir sohbet başlatarak, onları tanıyabilirsiniz.

Kibar bir şekilde başkalarıyla görüşmeye devam edin

Bu etkinliklerde sadece bir kişi ile sohbet etmenize de gerek yok. Karşınızdaki kişi ile bir iletişim kurduktan ve onların iletişim bilgilerini aldıktan sonra, bu ilişkiyi daha sonrasında da devam ettirebilirsiniz. Bu bilgileri aldıktan sonra kibar bir şekilde müsade isteyerek, farklı kişilerle tanışmaya çalışın.

Network
Network

 Aradaki ilişkiyi sıcak tutun

Etkinliklerde insanlar tanıştıktan sonra aradaki ilişkiyi de sıcak tutmanız önemlidir. Bu sebeple de belli aralıklarla bu kişilerle bir araya gelmeye çalışabilirsiniz. Bunun mümkün olmadığı durumlarda da telefon ya da sosyal ağlar üzerinden düzenli olarak bu kişilere ulaşmak ve onlarla iletişim kurmak da aradaki ilişkinin sıcak kalmasını sağlayacaktır.

Konu her zaman iş olmamalı

Tanıştığınız kişilerle iletişim kurmak için illa işle ilgili bir konunun öne çıkmasını da beklememelisiniz. Bu durumda da sadece işiniz düştüğünde bu kişiler ulaşıyor gibi görünürsünüz. Bunun yerine daha samimi bir iletişim ve arkadaşlık kurmak için konunun iş olmadığı durumlarda da bu kişilere ulaşarak onlarla sohbet etmelisiniz. Günlük konulardan konuşmak ve bir arkadaşlık geliştirmek için iş haricindeki konular hakkındada görüşmeniz ya da onların halini hatrını sormanız dahi aranızdaki ilişkinin devamlılığı için önemli.

Bunun yanı sıra özel günler (doğum günleri, evlilik yıl dönümler, terfiler vb.) söz konusu olduğunda da bu kişilere ulaşarak onları tebrik etmeniz de bu kişilerin size olan bakışını daha olumlu yönde değiştirecektir.

Kartvizitlerinizi unutmayın

Network ile ilgili etkinliklere giderken, kartvizitlerinizi de unutmamalısınız. Her ne kadar dijital bir çağda yaşıyor olsak da hızlı bir şekilde iletişim bilgilerinizi paylaşabilmek için kartvizitler halen oldukça etkilidir. Bu sebeple de hazırlıklı gitmeniz önemli.

Farklı sektörlerdeki kişilerle de tanışın

Yeni fırsatlar yakalamak ve çevrenizi daha geniş tutmak için başka sektörlerdeki kişilerle de tanışmalısınız. Farklı sektörlerdeki kişiler, yeni fırsatları görmenizi sağlayabilecekleri gibi size hiç beklemediğiniz konularda da yardım edebilirler.

Network
Network

 Network Avantajları

  • ‌Yeni iş kapılarının açılmasını kolaylaştıracaktır.
  • ‌Eğer marka sahibiyseniz size daha iyi hizmet verecek çalışanları bulmak sizin için avantaj olacaktır.
  • ‌Marka bilinirliği artacaktır. Böylece yeni ortaklıklara geçiş yapmak da mümkün olacaktır.
  • ‌Karşılıklı olarak bilgi alışverişi yapılacaktır.
  • ‌Sektöre daha çabuk adapte olmanızı sağlayacaktır. Network yaptığınız kişilerin de network edindiği kişilerle tanışmanız olacaktır. Yani zincirleme olarak bu sistem büyüyecektir.

  Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik yapmaya ait her parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş türlerinden hükmedilen girişim ve yatırım eylemlerini ortadan kaldırmak için bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca ulaşmayı iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir sınırlarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek isteyenler sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #GirişimPedia Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.