Neden Ara Vermeliyiz?

Ara vermeyi zaman kaybı gibi düşünebilir hatta mola verdiğinizde huzursuz bile hissediyor olabilirsiniz. Bunun nedeni, çoğu zaman hareketsiz ve görünüşte hiçbir şey yapmıyor olmanız. Ancak araştırmalar ara vermenin sizin ve işiniz için oldukça önemli olduğunu gösteriyor. Düzenli molalarla performansınızı artırabilirsiniz.

Sürekli çalışmak sadece üretkenliğinize değil, aynı zamanda zihinsel ve fiziksel sağlığınıza ve dolayısıyla genel refahınıza da zarar verir. Molalar uyku ve yemek gibi ihtiyaçlarınızdan biridir ve verimli bir şekilde çalışmak istiyorsanız onları atlamamalısınız. Ara vermek, yaptığınız işe yenilenmiş enerjiyle devam edebilmeniz için duraklamanıza ve dinlenmenize izin verir.

Akıl sağlığı danışmanı olan Brittany Johnson , “Ara vermek, beyninizin ve vücudunuzun devam etmesi için ihtiyaç duyduğu şarjı almasını sağlar” diyor . Yaptığınız işe devam etmek verimli görünebilir, ancak uzun vadeli performansınızı ve zihinsel sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Ara vermek neden önemlidir?

  1. Stresi önlemeye ve azaltmaya yardımcı olur

Ara vermek, stresi atmanıza ve daha iyi yönetmenize yardımcı olur . Rahatlamak için zaman bulamıyor ve sürekli stres yaşıyorsanız, bu kronik strese dönüşebilir. Sık sık ara vermek, stresi azaltmanıza ve birikmesini önlemenize aktif olarak yardımcı olabilir.

  1. Ruh halinizi iyileştirebilir

Ara vermek, rahatlamanıza ve ruh halinizi yükseltmenize yardımcı olabilecek bir şeyle meşgul olmanın iyi bir yoludur. Bu zamanı, keyif alacağınızı bildiğiniz ve sosyal hayata katılmak gibi ruhunuza iyi gelebilecek bir şey yapmak için kullanabilirsiniz.

  1. Fiziksel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur

Özellikle bütün gün oturuyorsanız, bu hareket etmek için harika bir fırsat olabilir. Her saat başı biraz hareket etmek bile uzun vadede ciddi faydalar sağlayabilir ve obezite, kalp hastalığı, diyabet ve depresyon gibi daha ciddi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.

  1. Motivasyon kazandırır

Uzun süre ara vermeden çalışmak, enerjinizi ve motivasyonunuzu ciddi şekilde tüketebilir . Özellikle uzun vadeli projeler üzerinde çalışırken, bu molaları vermeniz, motivasyonunuzu daha uzun süre yüksek tutmanıza izin verir. 10-20 dakikalık molalar, canlanmış hissetmek için harika bir yol olabilir!

  1. Yaratıcılığınızı besler

Bir soruna yaratıcı bir çözüm bulmanız gerekiyorsa , bir süreliğine uzaklaşmak ve başka bir şey ile ilgilenmek genellikle iyi bir fikirdir. Sık sık mola vermek, konuyla ilgili yeni bir bakış açısı kazanmanıza olanak sağlar.

  1. Hafızanızı ve öğrenme kabiliyetinizi geliştirir

Ara vermek, öğrendiğiniz veya üzerinde çalıştığınız şeyi pekiştirmenize yardımcı olur. Zihninizin dinlenmesine izin verdiğinizde, ona yeni öğrendiklerinizi gözden geçirme ve özümseme şansı veriyorsunuz, bu da bilgileri daha iyi hatırlamanıza yardımcı oluyor.

Kısa, tekrarlanan aralarla öğrenme seansları konsantrasyonunuzu arttırır ve yeni içeriklerin ezberlenmesini kolaylaştırır. Podomoro tekniği, üretken aralıklarla çalışmak ve molalarda dinlenmek için mükemmel bir yol olabilir.

  1. Yorgunluğu önler ve konsantrasyonu artırır

Uzun süre boyunca bir işe konsantre olmak çok zordur ve zihnimiz doğal olarak yaklaşık 25 dakika sonra bir mola arar. Bu süre içinde ara vermezseniz enerjiniz tükenir ve odaklanma yetinizi kaybedebilirsiniz. Sık sık ara vermek, enerji seviyenizi sabit bir seviyede tutmanıza ve odaklanma yeteneğinizi geri kazanmanıza yardımcı olur .

  1. Zihinsel sağlığınızı ve genel refahınızı iyileştirir

Ara vermek, zihinsel yorgunluğunuzu hafifletmeye yardımcı olur, bu da karşılığında genel refahınız üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

  1. Üretkenliğinizi artırır

Verimliliğinizi etkileyen birçok faktör vardır. Fiziksel ve zihinsel sağlığınıza dikkat etmek bunun büyük bir parçasıdır. Zihinsel ve fiziksel sağlığınıza özen göstermeniz, daha iyi çalışmanıza ve daha üretken olmanıza olanak sağlayacaktır.

ara verme

Ne zaman ara vermelisiniz?

Kesin bir ara zamanı belirlenmemiş olsa da nasıl hissettiğinize bağlı olarak ara vermenizi öneririz. Bazı günler hiç ihtiyacınız yokmuş gibi hissedebilir, diğer günlerde ise sabırsızlıkla ara vermeyi dört gözle bekliyor olabilirsiniz. Zihniyet danışmanı Erin Coupe, “Kendinizi beslemeniz gerektiğinde ara verin” diyor. “Kendinize her sabah duygusal, zihinsel ve fiziksel olarak nasıl hissettiğinizi sormak yararlı bir uygulamadır. Yorgun, kızgın veya stresli uyanırsanız, o gün muhtemelen diğer günlere göre daha fazla molaya ihtiyacınız olacaktır. Takviminize bakın ve gününüzü planlayın.”

Ruh haliniz ve enerji seviyeleriniz koşullara bağlı olarak gün boyunca değişebilir. Sağlık koçu Emma Heilbronner , “Mola vermek için en iyi zamanlardan biri, enerjinizin düşük olduğu bir noktaya ulaşmak üzereyken hemen öncesidir” diyor. “Gün boyunca enerji seviyenizi gözlemlemeye başlayın; Oldukça tutarlı bir şekilde enerji düşüşüne girdiğinizi fark ederseniz, ayağa kalkıp elinizdeki görevden uzaklaşma zamanının geldiğinin bir işaretidir.” Enerjiniz düşük veya motivasyonsuz hissediyorsanız, zihninizi yeniden başlatmak için ara verebilirsiniz.

ara verme

Ara verdiğiniz sırada ne yapmalısınız?

Seçenekler sonsuzdur, ancak size neşe ve rahatlık hissi veren şeylerle ilgilenmenizi tavsiye ederiz. Gün içinde bir çöküş hissettiğinizde ruh halinizi iyileştirmek ve motivasyonunuzu artırmak için biraz müzik açıp dans edebilirsiniz. Dans etmek, kalp atış hızını artıran, beyne oksijen gönderen ve sizi hızla yeniden odaklayan harika bir egzersiz şeklidir.

Kendinizi yorgun hissediyorsanız, molanızı daha iyi hafıza, odaklanma ve konsantrasyon için zihinsel egzersizler yaparak geçirebilirsiniz. Sabah kısa bir dikkat egzersizi ile başlamak, size dikkat ve odaklanma yeteneği kazandırabilir. Ayrıca yapboz veya problem çözmeyi gerektiren oyunlar oynayabilirsiniz.

Ara verme sürenizi nasıl kontrol altına alırsınız?

Molaları kontrol etmek zor olabilir. Bu süreleri takip etmek için hatırlatıcılar veya alarmlardan faydalanabilirsiniz. Ne kadar süre ara vermek istediğinize önceden karar verirseniz programınıza bağlı kalmanız kolaylaşacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken iş yoğunluğunuzu gün içine yaymaktır. Vücudunuz ve zihniniz size minnettar olacaktır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.