Metaverse İle Hayatımıza Girecek 9 Meslek!

metaverse

Metaverse olarak bilinen sanal dünyada iş hayatlarımız yakın gelecekte çarpıcı biçimde değişecek bu nedenle şirketlerin gelecek için bir beceri planına sahip olması ve bireylerin bu sanal dünya için kendilerine gerekli yetkinlikleri katması büyük bir yatırım olacağa benziyor. Uzmanlara göre, 2026’ya göre Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25’i  metaversede günde en az 1 saat vakit geçirecek. Bu öngörü Metaverse’nin günlük hayatımızı nasıl etkileyeceğini özellikle de bu alanın yaratabileceği iş türlerini tam olarak nasıl etkileyeceği sorusunu gündeme getiriyor. İşte Metaverse kaynaklı gelecekte çok sık karşılaşacağımız bazı iş alanları:

 

Sanal Emlakçılar

Metaverse dünyasında arazi satmak için emlakçılara ihtiyaç duyulacaktır. Bu roldeki kişiler mülk yönetimi, geliştirme, danışmanlık ve pazarlamadan sorumlu olacaktır. Aralık 2021’de en pahalı metaverse mülk satışı tamamlandı. Arsa 4.3 milyon dolara satıldı. Sanal emlakçıların ilk örneklerinden bu alanda arazi satan ve kiralayan Metaverse Property gibi metaverse emlakçıları var. Metaverse Property şu anda Decentraland’da beş bölgede arazi sunuyor.

 

Siber Güvenlik

İnternetteki güvenlik tehditleri, metaversede çeşitli tehditlere , özellikle veri sızıntılarına, siber saldırılara ve veri hırsızlığına karşı savunmasızdır. İçinde bulunacağımız sanal gerçeklikte de güvenli bir alan olmasını sağlamak için yeni güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyulacaktır. Bu rol için iş arayanların siber güvenlik ve programlama konusunda deneyim sahibi olması beklenir.

 

 

Sanal Tur Rehberi

Metaverse tamamen yeni bir ortam olması sebebiyle, ilk kez gelen ziyaretçilerin tur rehberlerine ihtiyacı olacaktır. Bu iş alanı insanların bu dünyada gezerken onlara çeşitli alanlarda konuklara rehberlik etmesini, tavsiyelerde bulunmasını ve konukları ağırlamasını gerektirir. Metaverse dünyasını gezerken öğrenmeyi kolaylaştıran bu rol, içinde yaşadığımız dünyanın tur rehberleriyle yarışacak hale gelmesi gayet muhtemel görünüyor.

 

VR/AR Yazılım Mühendisleri

Metaverse’ün oluşmasındaki en önemli rollerden biri arkasındaki yazılım mühendisleridir. Bu rol , çeşitli platformlarda etkileşimli deneyimler oluşturmak için ileri teknoloji ile çalışmayı içerir. Bu nedenle, bir kodlama arka planı gerektirir. Birçok bilinen şirket şimdiden VR/AR yazılım mühendisleri için boş pozisyonlar sunuyor. Ikea ve Amazon, müşterilere seçili ürünlerin üzerlerinde veya evlerinde nasıl görüneceğine dair bir fikir vermek için AR kullanıyor.

 

Blockchain Mühendisleri

Metaverse, yeni bir blockchain mühendisi unvanı türetti. Bu roldeki kişiler, işletmeler için dijital blok zinciri oluşturmaktan ve uygulamaktan sorumlu olacaklar. Blockchain üzerinde çalışmak teknik bilgi ister ve blockchain platformlarının iyi düzeyde anlaşılmasını gerektirir.

 

Avatar Stilisti

Kendi metaverse avatarlarımızı oluşturacağımız bu sistemde, avatarlar kendinizin sanal bir temsilidir. İnsanlar metaverse dünyasında  iyi görünmek isteyeceklerdir. İşte burada metaverse stilistleri devreye girecekler ve insanların avatarlarının şık görünmesini sağlamak için kişisel bir stilist olarak hareket edecekler.

metaverse
 

 

 Donanım Mühendisleri

Bazı AR/VR deneyimleri için donanım bilgisi gerekli olacaktır. Bu durum, donanım mühendislerine olan talebin yalnızca artacağı anlamına gelir. Bu tür mühendisler, kameraların, yeni sensörlerin, kulaklıkların ve giyilebilir cihazların geliştirilmesinden sorumludur.

Metaverse Avukatları

Metaverse, yeni varlık sınıfları türlerini beraberinde getiriyor ve bunların nasıl satın alınacağını, satılacağını ve yönetileceğini düzenleyen yeni yasalar gerektiriyor. Bu avukatlar, düzenlenen bu yasaların haricinde dijital sanatla ilgili telif hakkı sorunları gibi durumlardan da sorumlu olacaklar.

 

Metaverse Pazarlama Uzmanı

Pazarlama konusunda zaten bilgili olanlar için metaverse pazarlama uzmanı olmak hiç de zor değildir. Reklam panoları oluşturmaktan sanal deneyimler yoluyla ürünleri tanıtmaya kadar geniş yelpazede görevler içeren bu alan, pazarlamanın sanal dünyaya taşınmış hali desek yalan söylemiş olmayız.

Günümüzde Metaverse pazarlama uzmanlarının sorumlu olduğu projelerden biri de Nıkeland’dir. Mini oyunlar, ziyaretçilerin Nike ürünlerini deneyimlemelerini sağlar. Bu, Nike’ın mevcut ürünlerinin reklamını yapmak için harika bir fırsattır. Görünen o ki; bu ve bunun gibi birçok marka ilerde kullanıcı deneyimini sanal da olsa sunmak amacıyla mağazalarını metaverse taşıma ihtimalleri oldukça yüksektir.

Şu anda metaverse pazarlama uzmanları için işe alım yapan şirketler arasında HSBC ve Meta bulunmaktadır. Bu durum sanal gerçeklik dünyasına girmiş şirketler sayesinde sahada mevcut olacak fırsatların kapsamını gösterir.

 

Metaverse evreninin bu gibi birçok mesleği hayatımıza getirmesi muhtemel görünüyor. Kesin olan şu ki, henüz Metaverse tarafından sunulan olasılıkların şu an küçük bir yüzünü görmekteyiz. Bu nedenle bugün hayal bile edemediğimiz ve bilim kurgu gibi gelen yeni iş imkanları yakın dönemde karşımıza çıkabilir. Özellikle önümüzdeki on yıl içinde birçok farklı beceriyi bir araya getirmeyi gerektirecek meslek gruplarının ortaya çıkması bekleniyor. Teknoloji yüzlerce yıldır olduğu gibi bir kez daha dünyaya bakış açımızı ve onu yaşayış tarzımızı değiştirerek yeni bir evreye girmemizi sağlayacak. Her şeyin dijitalleşip veriye döndüğü bir dünyada mesleki ve kişisel kimliğimizi oluşturmak da bizlerin tercihine ve çabasına kalacak.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.