///

Yeni Malzeme Teknolojilerine Yönelik, Akkök Holding ile 212 Ortaklığında Yeni Fon : 212 Next

Akkök Holding, Malzeme Teknolojileri, 212

Önümüzdeki dönem içerisinde, alt kurumları ve şirketleriyle birlikte kimya, enerji ve kompozit başta olmak üzere 23 şirketin çatı kuruluşu olan Akkök Holding, ülkemizin başarılı VC’lerinden 212 ile bir araya gelerek, malzeme teknolojilerine yönelik ürün ve hizmet geliştiren şirketlerin gelişimine ve geleceğine yatırım yapmak için,  212 NexT isimli, yalnızca Malzeme Teknolojilerine odaklı, alanında yeni nesil bir girişim sermayesi fonu kurdu.

Holdingten gelen açıklamaya göre, kimyadan enerjiye ve kompozit sektörüne kadar 23 alt şirketle birlikte üretim gerçekleştiren şirketlerin üst yönetimi Akkök Holding’in girişim sermayesi fonu Akkök Next  ile Girişim Sermayesi Fonu 212 bir araya geldi ve  global üretim-katma değer zincirlerine yönelik ileri teknolojilere sahip malzemelere ve üretimine odaklı girişimlere yatırım yapmaya odaklı 212 Next Girişim Sermayesi Fonu kuruldu.

Yatırım yapılacak girişimlerde ana odak sektörler, enerjiden inşaata, biyomedikalden otomotive kadar çeşitli alanlara devrim niteliğinde değişim ve dönüşüm yaratabilecek teknolojilere sahip girişimler olacak.

Bu fonun kurulmasındaki asıl hikaye ise, küresel çapta 275 yeni nesil derin teknoloji fonlarının kurulmasıyla, bu alanlara yönelik yatırım potansiyellerinin büyüyor olması. Bu alandaki teknolojilere sahip girişimlerin Avrupa’da 19.7 Milyar $, ABD ‘de ise 51 Milyar $ yatırım çektiği görülüyor. Bu alandaki potansiyelden faydanılabilmesi için, 212 Next fonu, bu alanda hatırı sayılır bir parçaya sahip olup, teknolojinin ilerlemesinde öncü girişim sermayeleri fonu olarak yer almak için faaliyet göstermeye başlıyor. Ayrıca bu fon, derin teknolojilere yatırım yapmak isteyen girişimler için de bir alternatif olacak.

Akkök Holding’in, ilk aşamada 17 Milyon $ olarak ortaya koyduğu fonun, önümüzdeki 2 senelik perspektifte 25-30 Milyon $’lık bir büyüklüye ulaşması planlanıyor. Yırt dışındaki girişimlere odaklanacak olan yatırımların yatırım turu aşamaları ise erken aşamadan başlayarak Seri A’ya doğru devam edecek. Fonun yaklaşık 10 yıllık bir döngüye sahip olması bekleniyor. 10 yılın 5 senesi içinde yatırım fonunun bitirilmesiyle yatırımların nihayete erdirilmesi, kalan 5 sene içerisinde ise yatırımın geri dönüşlerinin gerçekleştirilmesi (return) hedefleniyor.

Akkök Holding CEO’su Gökşin Durusoy’un kurulan yeni fonun amaç ve hedeflerine yönelik değerlendirmeleri şu şekilde oldu:

“212 NexT’in geleceği biçimlendiren girişimleri büyüterek geleceği şekillendirmede katkısı olacağına inanıyoruz. Günümüzde sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm küresel gündemin ve ekonomik büyümenin ana meselelerinden biri haline geldiğine biliyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sanayi 5.0 çerçevesi bu değişimi somutlaştırdı. Malzeme teknolojilerine olan ilgi, bu değişimin yarattığı ihtiyaçlarla birlikte artmaya devam ediyor. Yeni teknolojilerle geleneksel sektörlerin dönüşümü hem karbon emisyonu, atık, su gibi sürdürülebilirlik sorunlarına çözüm olabiliyor, hem de verimlilik artışlarını sağlayarak ekonomik büyümeyi ve rekabet gücünü beraberinde getiriyor. 212 NexT ile dünyanın her yerinden, bu teknolojileri geliştiren girişimlere yatırım yapmayı amaçlıyoruz.”

212 Next Girişim Sermayesi Fonunun kuruluşunun gerçek temelini ve elindeki gücünü, 10 yılı aşan süredir ekosistemde yatırımların öncüsü konumuna gelen 212’nin geçmiş deneyimlerinden temel aldığını belirten 212 kurucu ortağı Numan Numan‘ın ise değerlendirmeleri şu şekilde:

 “212 olarak, teknoloji yatırımları konusundaki on yılı aşan deneyimimizi, Akkök Holding öncülüğündeki deneyimli ve etkili yatırımcılarımızın sektör bilgisiyle birleştirerek 212 NexT fonunu oluşturduk. Bu fon aracılığıyla malzeme teknolojilerinde geleceğin şirketlerine sermaye sağlayarak, büyüme süreçlerine eşlik edeceğiz.”

Türkiye’nin ilk dikey derin teknoloji fonu olan 212 Next, AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) nedeniyle şirketlerin üzerinde bir sorumluluk ve maliyet oluşmasına yönelik etkileri azaltılmasına büyük ölçüde katkıda bulunuyor. Karbon salınımına yönelik düzenlemelerin sıklığı arttıkça, sürdürülebilir alanda üretilen malzemelere öncelik tanıyan şirketlerin, karbon maliyetlerin azaltılması noktasında önemli ölçüde avantaj kazanmasını sağlıyor.

Bu ihtiyaçlardan yola çıkarak, malzeme teknolojilerindeki geleceğin vizyonunu çizecek yol haritasının doğuracağı fırsatları yakından gözlemlediklerini aktaran 212 NexT’in Yönetici Ortağı Selin Arslanhan, fonun kuruluş aşamalarına yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

  “Türkiye’nin ilk dikey derin teknoloji fonunu hayata geçirdiğimiz için çok heyecanlıyız. 212 NexT, global girişimlere odaklanmasının yanı sıra, Türkiye ekosisteminde de önemli bir boşluğu kapatacak ve geleneksel sektörlerin ihtiyaçlarına cevap olabilecek teknolojilere erişim olanağı sağlayacak. Hem yatırımcılar hem de sanayi için derin teknolojilere erişimi demokratikleştiren bir değer yaratmayı amaçlıyoruz.”

*Ekosistemin 2023 3.Çeyrek Yatırım Süreçlerine yönelik kapsamlı iç görüleri paylaştığımız Ekosistem Analiz raporumuza buradan erişebilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #YatırımHaberleri İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.