Keiretsu Forum Türkiye’den 5 Yılda 1.000 Yatırımcı Hedefi

Keiretsu Forum, dünya genelinde 3 binin üzerinde lisanslı melek yatırımcısıyla 20 yılda bini aşkın girişime 900 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi.Türkiye’nin 100’e yakın üyesiyle en büyük melek yatırımcı ağı olan Keiretsu Forum, pandemi sürecinde yatırım adetlerinde rekor kırıyor. Keiretsu Forum Türkiye Başkanı Hulusi Berik, Türkiye’de 9 yılda 68 girişime toplam 90 milyon TL’den fazla yatırım yaptıklarını açıklayarak, pandemide hem melek yatırımcı olmak isteyenlerin, hem de yatırım miktarının arttığına dikkat çekti.

Hulusi Berik

Geçen yılı 11 girişimle kapatarak, ortalamalarını ikiye katladıklarını belirten Keiretsu Forum Türkiye Başkanı Hulusi Berik,Pandemide hem melek yatırımcı olmak isteyenlerin sayısı hem de yatırım miktarı arttı. Melek yatırımcıların ekonomi olarak da pandemi döneminde harcamaları azaldı ve harcanmayan günlük tasarruflar yatırıma dönüştü. Melek yatırımcıların yatırım tutarları da yükseldi.

2020 ve 2021 ekonomi içi çok iyi olmasa da girişimci ekosistemi ve bizim için iyi geçti. Yeni kitlelere ulaştık, pazarımızı büyüttük ve böylece iş büyüdü. 2020 yılında 11 girişime 11 milyon TL, bu yılın ilk 6 ayında da 12 girişime yatırım yaparken, toplam 8,5 milyon TL yatırıma ulaştık. Türkiye’de 9 yılda 68 girişime toplam 90 milyon TL’den fazla yatırım gerçekleştirdik. 2020 ve 2021’de daha önce hiç değmediğimiz insanlara ulaşabildik. Melek yatırımcılarımızın sayısında ciddi bir artış yaşandı” dedi.

Girişimlerin yüzde 10’u yatırım alıyor

Yılda ortalama 1500 başvuru geldiğini her toplantılarında ortalama 10 girişim dinlediklerinin de altını çizen Berik, “Yılda 120 kadar girişim melek yatırımcıların önüne çıkıyor. Bu girişimlerin de yüzde 10’u yatırım aldı. Yüksek bir oran bu. Genelde girişimciler bize başvuruyor. Ama bizim de başka platformlardan bildiğimiz, kuluçka merkezleri ya da hızlandırma programlarından tanıdığımız, beğendiğimiz girişimler olursa süreçlerimize dahil olmaya çağırıyoruz.

Online fitness, online yoga ve online sağlık çözümleri yıktı geçti

Pandemiyle herkesin hem fikir olduğu şekilde tarım, gıda ve gıda teknolojilerinin önümüzdeki dönemde öne çıkacağını düşünüyoruz. Yatırım ortamında ekonominin büyümesi önemli, böylece kişi başına gelir artışıyla melek yatırımcı sayısı da artacak.

Ekonomi ne kadar hızlı büyürse bizim ekosistemimiz de o kadar hızlı büyüyecek. Öte yandan pandemiyle birlikte yeni hayat üzerine platformlar gelişti. Başta eğitim olmak üzere online fitness, online yoga, online sağlık çözümleri, online psikolojik danışmanlık gibi alanlar yıkıcı inovasyonla karşılaştı. Bu yeni platformların kurulduğu zoom, Teams, Google Meet gibi hizmet sağlayıcılarında da artış gözlemledik.” şeklinde konuştu.

5 yılda 1000 yatırımcı hedefliyoruz

Berik, melek yatırımcılığın dünü ve bugününe de değinerek şöyle devam etti:

“Melek yatırımcılık 9 yıl önce Türkiye’de ilk başladığımızda çok da bilinmiyordu. Şimdi daha bilinir hale geldi. Bizim misyonumuz melek yatırımcılığı daha fazla kişiye tanıtmak. Özellikle üst düzey beyaz yakayı dahil ederek sermayenin tabana yayılmasını sağlamak. 5 yıl içinde 1000 melek yatırımcı sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Yatırımcı sayısını 1000’e taşıdığımız ve tüm süreci dijital yaptığımızda gelen girişim fikirlerinin çok hızlı fonlanmasıyla yatırım adedini yükseltmek istiyoruz.

Keiretsu Forum Türkiye

Keiretsu Forum

Keiretsu Forum, 4 kıtada 53 şubesi ve 3.500’ün üzerinde lisanslı melek yatırımcı üyesi ile dünyanın en büyük melek yatırımcı ağıdır. Teknoloji, tüketim malları, internet, sağlık, enerji, gayrimenkul vb. yüksek büyüme gösteren çeşitli sektörlerdeki 1500’ü aşkın girişimci şirkete, $950 milyon üzerinde melek yatırım gerçekleştirilmesine aracılık etmiştir. Türkiye’de 100’den fazla melek yatırımcısı ve 66 girişime 90 milyon TL’den fazla gerçekleştirdiği yatırım ile Türkiye’nin en büyük ve en güçlü melek yatırımcı ağı olmayı başarmıştır.

Keiretsu Forum, iş dünyasının önde gelen isimlerinden, özel sermaye yatırımcılarından, risk sermayedarlarından ve kolektif/kurumsal yatırımcılardan oluşan dünyanın lider yatırımcı topluluğudur. Keiretsu Forum kaliteli bir girişim yaratmak için gerekli olan sermaye, yetenek, teknoloji ve kaynaklara erişimi kolaylaştırmak için girişim sermayedarları, üniversiteler ve diğer partner kuruluşlar ile iş birliği içerisinde çalışır.

*Bültenden düzenlenmiştir.

Diğer yazılarımız için:

Venture Capital’lar Son 8 Ayda Nasıl Yatırımlar Yaptı?

What Should The Authorities Do After Turkey Forest Fires? (July 2021)

Asansör Konuşması(Elevator Pitch) Nedir? İyi Bir Asansör Konuşması Nasıl Yapılır?

Çağımızın En Önemli Yeteneklerinden Analitik Düşünme Becerinizi Geliştirmenizi Sağlayacak 4 Alışkanlık

Digital Ads Management Platform Wask, raised an investment of $500.000 with a valuation of $4M

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.