Kanban Tekniği: Yapacağınız İşler Birikmesin!

Kanban Tekniği

Kanban Tekniği hayatınızı düzene sokarak kurtarabilir!

Yapacak bir sürü işiniz var değil mi? Çok meşgulsünüz. Çok yoğun, kafanız türlü şeyle dolu. Yapılacak işleri yazdığınız ve oraya buraya yapıştırdığınız post-itler daha yazılmadan beyninizde birikmeye başladı bile.
Size bu noktada çok işe yarayacak, Japonların geliştirdiği antik bir metot önerebiliriz: ‘Kanban Tekniği’

Her ne kadar bu yöntem eski olsa da aslında o kadar da antik bir yöntem değil. Kanban Tekniği ise 1940’larda Toyota fabrikasında çalışan bir mühendis tarafından geliştirilmiş. Bu kişinin bu tekniği geliştirmekteki amacı, oradaki iş akışlarını daha iyi hale getirmek. Yani tam bir tasarım ve teknoloji harikası diyebiliriz.
Japonca’da ‘Kanban’ kelimesi ‘Tabela’ ya da ‘Tahta’ gibi anlamlara geliyor. Çünkü bu tekniğin özünde iki prensip var: Görselleştirmek ve sınırlandırmak.

Kanban Tekniği
Kanban tekniğine göre; kafamızda karmakarışık duran fikirleri tahtaya yazıp ve daha sonra da bunları görselleştirirsek, bu kafamızda karmakarışık olan fikirler belirli bir düzene girecek ve belli bir sisteme oturacak. Ayrıca, bu alanlara bazı isimler koymak işinizi kolaylaştıracaktır. Mesela tahtanızı üç parçaya ayırabilirsiniz: ‘Yapacağım’, ‘Yapıyorum’ ve ‘Yaptım’

Kanban Tekniği

Yapacağım Kısmı:

Yapacağım kısmına adı üstünde yapacaklarımız, yapmak istediklerimiz, hayata geçirmeyi umut ettiğimiz şeyleri yazıyoruz. Bu alandaki işleri sıraya koyabilir ve kağıt renklerine göre kategorize edebiliriz. Bu aşama önemli çünkü fikirlerin ilk oluştuğu yer burası.

Yapıyorum Kısmı:

Bu alana yapmakta olduğumuz işleri yazıyoruz. Bu kısımda kendinize sınır koymalısınız. Yani ikiden fazla kağıt eklemek iyi bir fikir değil. Zaten aynı anda çok fazla iş yapmak bize göre değil. Ohio Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre insanların sadece yüzde üçü multitasking işini becerebiliyor. Yani aynı anda birkaç işi, insanların sadece yüzde üçü yapabiliyor. Dolayısıyla ortadaki bu alan bizim konsantrasyon alanımız.

Yaptım Kısmı:

‘Bu alan aslında gerekli değil neden var?’ diye düşündüğünüzü duyar gibiyim. Bitirmenin verdiği hazzı yaşamak için var ve bu sadece edebi bir ifade değil. İkinci alanda, orta alanda konsantre olduğumuzda beynimizde başlayan elektriksel aktivite o işi tamamlayıp da üçüncü alana kaydırdığınızda o elektriksel aktivite de sönümlenmeye başlıyor. Yani bu beynimizde ‘Artık rahatlayabilirsin, buradaki işimiz tamamlandı.’ Mesajını uyandırıyor.

Ayrıca bu alan, sizin ilk alana geri dönmenizi ve işlere yeniden başlamanızı da kolaylaştırıyor. Bunun bir faydası daha var. Unutmamızı sağlıyor. Unutmak insan olmanın en güzel taraflarından bir tanesi. Çünkü işlere başlamak ve onları yarım bırakmak, bitirememek bizde -beynimizde- zeigarnik etkisi diye bir şeye yol açabilir. Eğer bu etkiyi bilmiyorsanız araştırmanızı öneririm.

Kanban TekniğiKanban Tekniği
Kanban tekniği aslında çok duymasak da sık kullanılan bir teknik. Özellikle yazılım geliştirme ve iş süreçlerini yönetme gibi alanlarda çok faydalanılabilen bir teknik bu.

Hatta bundan ilham alınarak geliştirilmiş ve kullanabileceğimiz birtakım yazılımlar da var. Mesela, Trello. Bu linkten ‘Trello Nasıl Kullanılır?’ yazımıza ulaşabilirsiniz.

İşte böyle hayatımızın akışına kendimizi kaptırmış giderken aklımıza gelen fikirleri görselleştiriyoruz, sınırlı alanlar arasında kaydırarak yüzdürüyoruz. Ama en azından artık yapacağımız bir iş olduğunda ne yapacağımız iyi biliyoruz, değil mi?

Kanban Tekniği

Yazımı çok sevdiğim bir söz ile bitirmek istiyorum:

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Kişisel Gelişim Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.