İNTERNET DOLANDIRICILIĞINA KARŞI ALABİLECEĞİNİZ 5 GÜVENLİK ÖNLEMİ

Teknolojinin gelişmesiyle, güvenliğin her geçen gün azaldığı bir dönemde yaşamaktayız. Sitelerde, uygulamalarda ve bankalarda dahil bulunan güvenlik boşluklarıyla siber saldırı tehditleri artmakta ve internet dolandırıcılığına açık halde olabiliyoruz. . Bu yazımızda sizlere, alabileceğiniz küçük önlemler sayesinde kendinizi ve çevrenizdeki kişileri finansal açıdan nasıl koruyabileceğinizi anlatmak istedik.

1.Güvenli Web-Site Seçimi

 

Siber korsanların, güvenlikleri güçlü olmayan sitelere yaptığı saldırılar ile sizlere ait kart numarası, şifre, e-mail, numara gibi özel bilgilerinde 3. Kişilerin eline geçmesine sebep olabilir. Bu yüzden site seçimlerimizde geçmiş güvenlik ihlalleri olmuş mu araştırmak gerekebilir. Ya da bu aşama size uzun gelebiliyorsa, Türkiye’de en çok alışveriş edilen sitelerini tercih etmek daha sağlıklı olabilir. Ama tabii ki site seçimi tek önemli faktör değildir.

2.Bankalardan Gelen Mesajlara Dikkat!

Çoğumuz SMS olarak gelen mesajlara pek aldırış etmemekteyiz. Ancak bazı önemli kuruluşlardan gelen mesajlar çok önemli olabiliyor. İlk sırada bankalar gelmektedir. Bir önceki maddemizde güvenli sitelerin sadece yeterli olmadığından bahsetmiştik. Alışverişimizi daha güvenli hale getirmenin yolu ise, çift aşamalı güvenlik. Sitede alışveriş yaptığımızda kartınızın mutlaka güvenlik şifresine açık olduğuna dikkat edin. Bazı kartlarda bu güvenlik şifresi devre dışı olabiliyor. Bu durumda mutlaka bankanızla iletişim kurmalısınız. Çünkü kart bilgileriniz çalındığı durumunda size bildirim gelemeyeceği için yapılan harcamadan haberiniz olamayabilir.

Diğer bir güvenlik seçeneği olarak, ATM’den para çekimi yaparken telefonunuza gelen güvenlik şifresini kullanmak. Bu sayede ATM’lerde gerçekleşen kart kopyalamasına karşı önleminizi almış olursunuz. Örnek vermek gerekirse, Garanti Bankası ATM’lerde belli bir miktar üstü para çekiminde SMS kontrolüne tabii tutuyor. Bankalarınızdan bu konu hakkında bilgilendirme almanız her zaman daha sağlıklı olacaktır. Bu güvenlik önlemi sayesinde, kart kopyalanması işlemlerine karşı ileri vade de önlem almaktasınız.

3.EFT İşlemleri İçin Limit Belirlemek

Kartınızın çalınması, kopyalanması ya da mobil bankacılığınızın ele geçirilmesi sonucu para kontrolünün kaybetmemek adına, bankanız ile EFT işlemleri için limit belirleyebilirsiniz. Zaten bankalar belli bir miktar üzerinde sizleri arayarak güvenlik onayı almaktadırlar. Ancak düşük bir miktarda olsa para kaybetmemek adına belirleyeceğiniz limit ile yine bankalarınız sizleri arayarak EFT’yi onaylamasını isteyebilir. Bu küçük ama etkili önlem sayesinde dolandırıcılığın büyük ölçüde önüne geçmiş olabilirsiniz.

4.Aylık Ekstrelerinizi Kontrol Edin

Bu madde hem bilinçli harcama yapmanız için önemli hem de sizden habersiz yapılan harcamaları görmeniz için gereklidir. Ekstre kontrolü sayesinde, fazladan çekim yapılmış işlemleri bile fark edebilirsiniz. Çünkü, farkında olmadan iki kere işlem çekilmesi hepimizin başına gelmiştir. Ayrıca ay içinde yapmış olduğunuz, belki de gereksiz, harcamaları görerek bir dahaki ay için düzene geçebilirsiniz. Bu sayede hem fazla çekimin önüne geçmiş hem de bilinçli harcama yapmaya başlayabilirsiniz.

5.Ortak Ağlardan İnternet Kullanmamak

Ortak alanlarda kullandığınız internet ağı ile, siber saldırılara açık hale gelebilmektesiniz. Çevrede bulunan bir aygıta yapılan saldırı, bağlı olan bütün aygıtları etkileyebilmektedir. Bu yüzden de zor durumlarda bile minimum ortak ağ kullanımı yapmanızı öneririz. Ayrıca küçük bir dipnot, kendi özel Wi-Fi’nızdan çıkış yaptıktan sonra cihazlarından Wi-Fi kısmını kapatmalısınız. Çünkü sizin haberiniz olmadan bağlantı gerçekleşebilir ve farkında olmadan siber saldırıya maruz kalabilirsiniz.

Son olarak maddeler arasına koymadık ama, başta banka olmak üzere sosyal medya hesaplarınızın şifresini dahi çevrenizdeki insanlarla paylaşmamalısınız. Ve sosyal medya hesaplarınız için çift aşamalı koruma kullanmanızı öneririz. Bu çift aşamalı koruma sayesinde özel bilgilerinizi korumuş olmaktasınız. Unutmayın ki, sosyal medya üzerinden dolandırıcılık günümüzün ciddi sorunlarından biri haline gelmiştir.

Bu 5 etkili güvenlik önlemi ile internet dolandırıcılığına karşı önlem almakla beraber, size karşı gelebilecek her türlü zarara karşı kendinizi ve çevrenizi koruyabilirsiniz. Unutmayın ki, zararın bu çağda nereden geleceği belli olmaz. Yeter ki siz önlemlerinizi alın…

 

Diğer yazılarımız için bizi takip etmeyi unutmayın…

 

 

İlginizi Çekerse Diğer Yazılarıma Bakabilirsiniz 😊

Clubhouse İle Sosyal Medyada Yeni Bir Dönem Başlıyor

İlham Alınması Gereken 10 Başarılı Türk Kadın Girişimci

Çalışırken Odaklanmanıza Yardımcı Olabilecek Çalma Listeleri

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.