/////

Google’dan Sürdürülebilirlik Hamlesi: Yeni Özellikler Tanıtıldı

Google

Google, sürdürülebilirlik özelinde, arama altyapısına yönelik hazırladığı yeni altyapısını kamuoyuyla paylaştı. Özellikle tüketiciler ve belediyeler nezdinde karbon ayak izlerinin azaltılması noktasında önemli bir adım olacak sürdürülebilirlik özellikleri, Google’ın internet sitesinde paylaşıldı.

Google’ın yeni sürdürülebilirlik hamleleriyle karbon ayak izlerinin azaltılmasında önemli destek sağlayacak adımların ayrıntıları, Google’ın “çatı” şirketi Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai tarafından geçtiğimiz Salı günü Brüksel’de düzenlenen ürün etkinliğinde paylaşıldı. Bununla birlikte, yapay zeka altyapısıyla sel tahmin hizmeti sunan Flood Hub’un da erişimine yönelik genişleme adımı atıldığı da duyuruldu.

Bu özelliklerle birlikte, SEO (Search Engine Optimization) tarafında da sürdürülebilirliği ön plana çıkaracak bazı teknik ayarlamalar da yapıldı. Yukarda bahsettiğimiz araçlara yönelik olacak şekilde Google, bu araçların hangi vergi imtiyazlarına olanak sağlayabileceği hakkında çeşitli bilgiler sunacak.  Üstelik, elektrikli araçlara yönelik , arama sonuçları sayfası, kullanılan aracın “batarya menzili” hakkında da bilgi verecek. Daha ayrıntılı bir sürüş deneyimi için Google, araç için en uygun sürüş rotasını kullanıcıya sunarak bu rotanın ne kadar şarjla tamamlanabileceğini de gösterebilecek bir araç da ekleyerek, kullanım deneyimlerinin karbon emisyonuna ve sürdürülebilirliğe yönelik olmasını sağlamış olacak.

Google, ayrıca, yerel yönetimlerin sürdürülebilirliğin getirmiş olduğu yükümlülüklere uyumlu hareket edebilmesi için de çeşitli “sürdürülebilirlik araçları” sunuyor. Araçlardan birisi olan “Green Light”, trafik ışıkların optimizasyonunun yapay zeka yöntemiyle gerçekleştirilerek kavşaklar için, şehir planlamacılarına en uygun çözümü sunmuş oluyor. Bu çözümün sonucu olarak, kırmızı ışıkta harcanan vaktin ve salınan karbonun önüne geçilerek emisyon artışının önüne geçiliyor.

Şu an için dört ayrı kıtada 12 şehirde kullanılan yazılımın önümüzdeki sene daha geniş coğrafyalarda kullandırılması hedefleniyor. Google tarafından, uygulanan teknolojiye yönelik iç görülerinden hareketle, kavşaklarda salınan karbonun %10’unun önüne geçilebileceği belirtiliyor.

Nehir Taşmaları Risklerini Önden Aktaran Yeni Araç: Flood Hub

Sürdürülebilirlik

 

Google’ın teknolojinin çevreye sunacağı inovasyonun katkıları, az önce anlattığımız araçlarla da sınırlı değil. Sel ve nehir taşkınlarının önden haber verilmesini sağlayan Flood Hub aracı, 1 hafta öncesinden tahmin yapabilme kabiliyetine sahip. Bu araçla, senenin ilk aylarında 80 ülkede 460 milyonu aşkın kullanıcıya ulaşmayı başaran Google,  şimdilerde bu hizmeti ABD ve Kanada’da 800’ü aşkın ülkede kullanıma sunmaya hazırlanıyor.

Hizmetin sunulacağı yeni bölgelerin nehire yakın yaşayan nüfusun 12 milyonun üzerinde insanı muhatap aldığını da ekleyelim. Bu hizmetin devamı olarak Google, ABD Orman Servisi işbirliğiyle orman yangınlarının da, benzer yöntemle önceden tahmin edilerek nokta atışı tespit yapılabilmesi için geliştirilen modelin de tanıtımını yaptı. Bütün bu adımlar, sel ve orman yangınlarının çevresel tahribatlarının önüne geçerek daha yaşanılabilir bir dünyanın kapılarını aralayabilmek.

*Malzeme Teknolojilerine yönelik, Akkök Holding ile ülkemizin başarılı VC’lerinden 212’nin işbirliğiyle kurulan fon 212 NexT’in ayrıntılarına buradan erişebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.