Fazla, Globale İlk Adımını İspanya’da Attı

Fazla, Globale İlk Adımını İspanya'da Attı

  Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, Mart’23 itibariyle İspanya’da faaliyete geçerek bu açılımla küreselleşme hedeflerinin ilk adımını attıklarını belirtti. Fazla; atık oluşumunu kaynağında azaltmak ve oluşan atıklar ile değer yaratmak için teknoloji odaklı, bütüncül atık yönetimi çözümlerini İspanya’da sunacak.

Teknoloji odaklı bütünsel atık yönetimi şirketi Fazla, uzmanlığını İspanya’ya taşıyarak küreselleşme yolundaki ilk adımını attı. Mart 2023 itibariyle İspanya’da faaliyete geçen Fazla, küreselleşme hedefinin ilk adımı olarak İspanya’da israfa “Dur!” diyecek.

 

Atık yönetimi iklim krizi ile mücadelede önemli bir konu haline geldi

7 yılı aşkın süredir kazandıkları uzmanlıkla İspanya’ya açıldıklarını belirten Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, “Fazla olarak sürdürülebilir bir iş modeli geliştirmek, atık oluşumunu ve atık kaynaklı karbon emisyonlarını %50 oranında azaltmak ve gelecek nesillere örnek olmak misyonuyla yola çıktık. Tüm ekosistemleri etkileyen küresel bir sorun olan iklim krizi ile birlikte sürdürülebilirlik perspektifinin benimsenmesi son yıllarda çok önemli bir konu haline geldi. Kaynak kullanımına bağlı karbon salımı eşi benzeri görülmemiş bir yükseliş gösterirken ortalama küresel yüzey sıcaklığı da kaydedilen en yüksek seviyede ilerliyor. Bu bağlamda, atık yönetimi, bu sorunla mücadelede ele alınması gereken önemli konulardan biri haline geldi.” şeklinde konuştu.

Fazla, Globale İlk Adımını İspanya'da Attı

İspanya’da israf edilen gıdanın toplam hacmi litrede 1.201,92 milyon kilogram

İspanya’da atık yönetimi ve döngüsel ekonomi konusunda atılan adımlara ve Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı’nın yayınladığı son verilere göre, İspanya’da israf edilen yiyecek ve içeceklerin toplam hacmi litrede 1.201,92 milyon kilogram ve 2021 yılı verileriyle karşılaştırıldığında %6,3’lük bir azalma görülüyor. Aynı rapor; gıda israf etmeyen hanelerin 2021’de %26’dan 2022’de %29,2’ye arttığını, 2020’deki hanelerdeki gıda atık seviyesindeki zirveden sonra bu seviyede düşüş gösteriyor. 2022 yılında ise artıklardan kaynaklanan atık miktarı aynı dönemde %18,9’dan %21,4’e yükseldi. Silahlı, İspanya açılımı ile ilgili “Heyecanlıyız ve çok yüksek motivasyon içerisindeyiz. Amacımız; tedarik zincirinin paydaşları arasında güçlü bağlantılar geliştirmek, sürdürülebilir sistemler oluşturup İspanya’da halihazırda atılmış olan adımları güçlendirip ivmelenen bir etki yaratmak.” dedi.

 

Sürdürülebilir eylemler şart

Hedeflerinin, teknoloji ve inovasyonun yönlendirdiği operasyonel mükemmelliğe ulaşmak olduğunu vurgulayan Silahlı; “Dünya’mızı kurtarmak için güçlü bir ekosistem yönetirken gıda, tekstil, ambalaj ve kimyasal da dahil olmak üzere çok çeşitli endüstriler ve atık kolları için uçtan uca, izlenebilir ve ölçeklenebilir çözümler geliştiriyoruz. Bu doğrultuda sürdürülebilir sistemler kurmak için dikkate alınması gereken üç temel faktör var: teknoloji tabanlı, bütünsel bir atık yönetim sistemi uygulamak, sosyal etki odağı taşımak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı temelden benimsemek. İnsanlığın Dünya üzerinde bıraktığı etkinin geri dönüşü olmadığı günlerdeyiz fakat bu etkiyi sınırlandırmak için hala vaktimiz var. Bu anlamda üretim ve tüketim döngülerindeki mevcut yaklaşımları terk edip köklü bir dönüşüm sürecine adım atarak daha bütünsel ve aşamalı şekilde sürdürülebilirlik perspektifini işleyişimize adapte etmeli ve bunu tedarik zincirinin tüm paydaşları ile birlikte yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

 

Adil bir dünya yaratma hedefine ulaşmak için hepimiz bir araya gelmeliyiz

Fazla, Globale İlk Adımını İspanya'da Attı

  Silahlı, Fazla olarak hazırladıkları “Bütünsel Atık Yönetiminin Bugünü Ve Geleceği Raporu” hakkında da bilgiler vererek “Hazırladığımız Bütünsel Atık Yönetiminin Bugünü ve Geleceği Raporu ile küresel atık probleminin bir resmini çizerken gıda başta olmak üzere plastik, tekstil ve kimya gibi gıda dışı sektörlerdeki atık durumunu da ele aldık. Bu rapor ile küresel atık problemine ve iklim krizi ile arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi, sürdürülebilir sistemlerin gerekliliğini vurgulamayı ve bu anlamda sahiplenilmesi gereken yaklaşımların önemini vurgulamayı amaçladık.” dedi.

B-Corp sertifikası sahibi olan sosyal girişim, haziran ayında 43 milyon dolar değerleme üzerinden 6 milyon dolar yatırım aldığını ve bu yatırımı küreselleşme ve ekip büyümesi için kullanacaklarını paylaşmıştı.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

 

Fazla Hakkında: Fazla; 2016 yılında Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından sürdürülebilir bir iş modeli geliştirirken Dünya adına etki yaratma ve bu doğrultuda gençlere örnek olma misyonu ile kurulmuştur. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını pusula edinen sosyal girişim; SKA 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim başta olmak üzere SKA 2: Açlığa Son, SKA 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, SKA 13: İklim Eylemi ve SKA 17: Amaçlar için Ortaklıklar amaçlarına hizmet etmektedir. Özellikle Sanayi Devrimi’ni takip eden süreçte insanlığın Dünya üzerinde bıraktığı etkinin geri dönülemez bir hal alması ve iklim krizinin baş göstermesi ile küresel atık problemini odağına alan Fazla; teknoloji tabanlı, bütünsel atık yönetimi çözümleri geliştirerek başta gıda olmak üzere tekstil, ambalaj ve kimyasal endüstrilerinde atık oluşumunu kaynağında önlemek ve var olan atıkların en yüksek çevresel, sosyal ve finansal fayda ile döngüsel ekonomiye kazandırmak için çalışmaktadır. Operasyonlarına başladığı ilk yılda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen ilk Türk girişim olan Fazla; 2022 yılında şirketlerin finansal performanslarına ek olarak çevresel ve sosyal çalışmalarının da değerlendirildiği küresel B Corp ağında, atık yönetimi alanında Türkiye’den seçilen ilk kurum olarak yerini almıştır. Atık yönetimi sektörüne liderlik etmenin yanında atık algısını değiştirme misyonu da taşıyan girişim, Dünya’nın ihtiyaç duyduğu sistemsel dönüşüme öncülük etmek adına çalışmalarına devam etmektedir.

 

*Bültenden Düzenlenmiştir.*

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.