Etkili Ekip Çalışması İçin 6 Tavsiye

Şirketler hem mülakatlar da hem de tüm başvuru sürecinde ekip çalışmasına uygun çalışanlar ister. Tüm ekip ile iyi bir şekilde bütünleşmeli ve ekip olarak birlikte çalışmalıdırlar. İşbirliği doğruysa, sonuçlar da doğrudur. Bu olmadan önce, genellikle gidilecek uzun bir yol vardır. Çünkü takım yetkinliği gökten inmez ve herkes bu önemli beceriyi beraberinde getirmez. Şimdi bu yetkinliğin ne anlama geldiği ve şirketlerin bu konudaki tutumunu ele alacağız.  

 

 Takım yetkinliği ve ekip çalışması ne anlama gelir? 

Çalışanların birbirleriyle etkileşim şeklini karakterize eden önemli bir sosyal beceridir. Ekip Çalışmasında  bireysel takım arkadaşlarının takıma bağlılıkları ne kadar güçlüyse, ortak hedefler yararına ego o kadar geri çekilir. Sonuç olarak, işbirliği çok daha uyumlu, iletişim daha takdir edici ve bir birliktelik duygusu olması her zaman şirketin yararınadır. 

  

Aynı zamanda burada bir hatanın önüne geçilmelidir:  uyumlu işbirliği, uyum bağımlılığı ile eş anlamlı değildir. Takım arkadaşları her zaman aynı fikirde olmayabilir ve böyle durumlarda tartışmak çok mümkündür. Ancak takım halinde çalışabilenler, fikir ayrılıklarını yapıcı bir şekilde ele alırlar. Bireyler kendi kişisel amaçlarını ve görüşlerini zorlamaya çalışmazlar, ancak herkes karşılıklı başarıya katkıda bulunur. Sizler için ekip çalışmasına faydalı olacak 6 özelliği derledik. 

 

  1. İşbirliği yapma isteği 

İşbirliği yapma isteği, ekip yetkinliğini gerektirir. Bu aynı zamanda gönüllü bilgi alışverişinde de görülebilir, böylece başkaları da elbette bilgiyi paylaşabilir. Bunun için ortak değerler gerekir. Öte yandan, çatışan çıkarlar ortaya çıkarsa, bu takım yetkinliğini azaltır. 

  

  1. Birçok Alanda Etkin Olma

Çalışanlar belirli uzmanlık alanlarına sahip olsalar, hatta farklı departmanlardan gelseler bile bir iletişim süreci gerçekleşir. Problem çözme, nadiren tek boyutlu düşünme ile yönlendirilebilir. Bunun yerine, ekip üyeleri farklı alanlardan farklı zihniyetler, yaklaşımlar ve yöntemler kullanır. Ne kadar genel bilgi mevcutsa, başarı o kadar iyidir. Öte yandan, özel bilgi hakimse, bu, belirli kapsamlı bilgiler eksik olduğundan ve önce edinilmesi gerektiğinden, işbirliğini daha da zorlaştırır. 

  

  1. İletişim becerileri

Açık ve net iletişim bir sanattır. Çalışanlar kendilerini her zaman açıkça ifade etmekte başarılı olamamaktadır. İşle ilgili yanlış anlamalar genellikle kötü sonuçlar doğurabilir. Etkilenenler bunu hızlı bir şekilde çözemezlerse, çalışma ortamı ve üretkenlik üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır. İletişim kurabilme, sessiz kalabilme ve aktif olarak dinleyebilme becerisi takım çalışması için oldukça önemlidir. 

 

  1. Yansıtıcı yetenek

Bu, ekipteki kararları ve çalışma yöntemlerini sürekli gözden geçirmek anlamına gelir. Hangi yaklaşım başarıya götürür, hangi hatalardan kaçınılabilir? Bu alt alan kendi kendini yansıtmayı gerektirir: Çalışan hangi noktalarda eyleme geçme ihtiyacı görüyor? Hangi gelişmelere kendisi ne ölçüde katkıda bulunmuştur? Gibi soruların cevabı doğrultusunda aksiyon almak çok daha yararlıdır. 

  

  1. Öncelik Belirleme 

Bir ekipte iyi performans gösterebilmek ve ekip çalışmasında aksaklıklar yaşanmaması  için, bir çalışanın yapılandırılmış bir şekilde çalışabilme yeteneğine sahip olması gerekir. Görevleri bağımsız olarak önceliklendirebilir ve buna göre işleyebilir veya erteleyebilir. 

  

  1. Girişimcilik Ruhu 

Ekip yetkinliğine sahip çalışanlar, kendi inisiyatiflerini de almaları ile karakterize edilir. Eylemin nerede gerekli olduğunu anlıyorsunuz ve işi yapmak için kendinize güveniyorsunuz. Başka birinin sormasını beklemek yerine, kendileri harekete geçerler. Bu, kişinin kendi inisiyatifiyle ve kendi sorumluluk alanı dışında iktidarı ele geçirmesi ile ilgili değildir. Bunun yerine, makul önlemler tanınır ve uygulanır. Çoğu zaman, bu yaklaşım başka bir iş arkadaşının üzerinde çalışmasını sağlar ve böylece başarıya katkıda bulunur. 

 

 

 Ekip çalışması neden bu kadar önemli? 

Geçen yüzyıla kıyasla, teknik ilerleme hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Bu da birçok şirketin üzerindeki baskıyı artırıyor: rekabette kalabilmek ve rekabette öne çıkmak için yenilikçi olmaları gerekiyor. Bu sadece sürekli olarak pazara yeni ürünler atmak anlamına gelmez. Müşterilerin ne istediğini hissetmek anlamına gelir. Ayrıca değişen iş dünyası, zorluklar karşısında hızlı tepki verebilmeyi gerektiriyor. Bu nedenle şirketlerin esnek ve çevik olması gerekiyor. Bunu da tam olarak kurdukları ekibin gerçekleştireceği uyumlu ve doğru ekip çalışmasından  bekliyorlar. 

  

Geçmişte, İK yöneticileri adayları seçerken, şirketin değerleri ve hedefleri ile mümkün olduğunca tutarlı olduklarından emin oldular. Yani en iyinin en iyisini seçtiniz, ancak aynı zamanda çok benzer özelliklere sahip oldukça tek tip takımlarınız da var. Ancak aynı yaklaşım ve fikirlerle hiçbir sorun çözülemez. Ekip çalışması  ve ekip seçiminde istenen çeşitliliğin de son yıllarda bu denli önemli olmasının nedeni budur. 

  

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

50-30-20 kuralı: Para Biriktirmenin En Kolay Yolu

Sivil Toplum Kuruluşları: Etkili bir CV için ipuçları ve STK’lerin önemi

İngilizce Essay Yazarken Hatalarınızı Size Gösteren 5 Site

Online Sertifika Eğitimleri Alabileceğiniz 5 Site

İngilizce Okuma Yapabileceğiniz 5 Faydalı Site

Yurt Dışında İş Bulmak İsteyenler, Bu 5 Site Tam Size Göre!

CV’nizi (Özgeçmişinizi) Özenle Hazırlayabileceğiniz 5 Site

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.