Daha İyi Bir Uyku İçin 6 İpucu

Araştırmalar, tüm yetişkinlerin yüzde 40’ından fazlasının uykuya dalmakta zorluk çektiğini göstermiştir. Etkili bir uyku yardımı bu nedenle  altın değerindedir. Çünkü uyku sadece temel bir ihtiyaç değil, ertesi gün yenilenme ve iyi bir performans için ön koşuldur. Yeterince uyumamışsak, konsantre olmakta güçlük çekeriz ve uzun vadede sağlığımız zarar görür. Pek çok insan uyku ilaçlarının tek yol olduğu düşünülür, ancak olması gerekmez. Rüyalar alemine rahat bir geçiş yapabilmeniz için size ev ilaçları ve doğal uyku yardımcıları için ipuçları veriyoruz… 

 

Doğru koşullar sayesinde iyi uyumak 

Genel koşullar ve çevre, uyku evreniz üzerinde gözle görülür bir etkiye sahiptir. Bu sadece yatak odanızı değil, aynı zamanda aydınlatma koşullarını, ses düzenini ve yatmadan önceki rutininizi de etkiler. Aşağıda en önemli uyku yardımcılarından altısını bir araya getirdik. Çerçeve koşullarını en iyi şekilde tasarlarsanız, uykuya dalmanız çok daha kolay olacaktır: 

  

Dağınıklıktan uzak durun  

Yatağınızdan dağınıklık görüyor musunuz? Etrafta herhangi bir nesne veya giysi var mı? Eğer öyleyse, er ya da geç bunu değiştirmelisiniz. Görsel olarak sakin düzenli bir ortam, iç huzuru bulmak ve uykuya dalmanız için yardımcı olabilir. 

  

Sabit rutin 

Düzenli bir akşam rutininiz var mı? Yoksa, bir dereceye kadar kendi yolunuzda duruyorsunuz. En iyi uyku yardımı rutindir. Bununla yatma vaktine hazırlanabilir ve günün bitmesine izin verebilirsiniz. Bu uykuya dalmak ve uyku kalitesi için son derece önemlidir. 

 

Ekran çalışması yok 

Bazı araştırmalar, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ekranlarından yayılan mavi ışığın uyuma düzenini bozduğunu öne sürüyor.  

 

 

 

 

Gerçek yorgunluk 

Bazen akşamları erken yatarak erken uyumaya mı çalışıyor musunuz? Bu konuda yalnız değilsiniz, ancak bu strateji gerçekten etkili değil. Çabuk uyumak için, sadece gerçekten yorgun hissettiğinizde en kısa zamanda yatağa gitmelisiniz.  

 

Rahat ortam 

Yatak odanızı gerçek bir iyi hissetme yeri yapın.  uyumanın yanı sıra  ve orada gerçekten rahatlayabilmelisiniz.  Size güzel anılarınızı hatırlatan eşyalar ya da sakin renklerle odanızı dekore edebilirsiniz. 

  

Vücudunuzu rahatlatın 

Yatmadan kısa bir süre önce alkol alan veya akşamları çok yemek yiyen herkes kendini bu konuda sabote ediyor. Vücudunuz alkol veya sindirimi zor yiyecekleri sindirmekle meşgulse,  uyumanız  zor olacaktır.   

 

Ekstra ipucu: gün boyunca rahatlayarak uyku yardımı 

Akşamları daha iyi uykuya dalmak istiyorsanız, size alışılmadık bir ipucumuz var: Meditasyon yaptığınız veya otojenik eğitim için zaman ayırdığınız gün boyunca kısa rahatlama aşamaları oluşturun. Bu ilk başta kulağa paradoksal geliyor: Gün içinde dinlenmek akşam yorgunluğunu azaltmıyor ve uykuya dalmayı zorlaştırmıyor mu? Şaşırtıcı cevap: hayır, aksine. Otojenik eğitim, meditasyon veya diğer gevşeme teknikleri şeklinde tasarlanmışlarsa, gün içindeki gevşeme aşamaları uykuya dalmanıza yardımcı olur. Nedenleri ise şu şekildedir: 

  

Gün içindeki gevşeme aşamaları, akşamları düşünce ve gerginliği azaltır. Böylece daha hızlı uykuya dalabilirsiniz. 

Gevşeme tekniklerini düzenli olarak akşamları da sorunsuz bir şekilde kullanabilir ve böylece uykuya dalma sürenizi kısaltabilirsiniz. 

 

Uykuya dalmak için 6 İpucu  

Fiziksel gereksinimlerin yanı sıra zihinsel hazırlık da en önemli uyku kriterlerinden biridir.  Bu nedenle, uykuya dalmanıza yardımcı olacak ve dinlendirici bir uyku için koşullar yaratabileceğiniz altı ipucunu daha bir araya getirdik. 

  

Günlük yazmak 

Düzenli olarak günlük tutmak size tüm düşünce ve konuları -olumlu ve olumsuz – yazma ve bunları kafanızdan atma fırsatı verir. Her şeyin yazılı olduğunu bildiğinizde, düşüncelerinizi bırakıp rahat bir şekilde uykuya dalabilirsiniz. 

  

Rutin olarak kapatın 

Daha önce bahsedilen akşam rutini hem fiziksel hem de zihinsel hazırlığı içermelidir. Bu, rahatlatıcı müzik dinlemeyi, rehberli meditasyonu veya dengelemenize yardımcı olan diğer etkinlikleri içerebilir. Bunu düzenli olarak yapmanız oldukça önemlidir. 

  

Sıcak bir duş almak 

Sabahları soğuk bir duşun ruhunuzu uyandırması gibi, sıcak bir duş veya banyo da uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Sıcak su ile nispeten soğuk hava arasındaki sıcaklık değişimi, sizi en iyi şekilde uykuya dalmaya hazırlayan bir gevşeme reaksiyonuna yol açar. 

  

Yatıştırıcı kokular 

Lavanta, melisa veya ylang ylang kokuları sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu kokulardan birini hoş bulursanız, yatmadan önce sakinleşmek ve yaklaşan uyku moduna girmek için kullanabilirsiniz. 

  

İyi hazırlık 

Ertesi gün için görevleri ve  güne iyi bir başlangıç yapmak için yapılacaklar listesini hazırlayın. Tüm hazırlıkların yapıldığını bildiğinizde gönül rahatlığıyla yatağa gidebilir ve daha kolay bir şekilde uyuyabilirsiniz .  

  

Rahatlatıcı çaylar 

Melisa, kediotu ve rezene çayları, uykuya dalmak için sakinleştirici yardımcılar olarak zaman içinde kendilerini kanıtlamıştır. Ancak kafein veya çay içeren ve uyarıcı etkisi olan kahve, yeşil ve siyah çaydan kaçınmalısınız. Yüksek düzeyde kahve tüketimine alışmış kişilerde bile kafeinin uyku kalitesi üzerinde olumsuz etkisi vardır. Aynısı, kafein içeren kola veya enerji içecekleri için de geçerlidir. 

 

 

Uyumak Neden Bu Kadar Zor? 

Uyumak yenilenmenin en önemli evrelerinden biridir. Uyku sırasında beyin günün izlenimlerini işler, vücut ve organlar yenilenmek için zamana sahiptir. Kronik uyku eksikliği gerçek bir tehlikedir ve yalnızca iş performansı üzerinde değil, aynı zamanda sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde de kalıcı bir etkiye sahiptir. Modern yaşam tarzı, insanları günlük olarak gerçek bir uyaran ve bilgi akışına maruz bırakır. İşyerinde çalışmak için yüksek baskı, çok sayıda yükümlülük, yoğun programlar ve az egzersiz, beyni akşamları meşgul eder ve uykuya dalmayı zorlaştırır. 

  

Birçok insan için bu yaşam tarzı, uykuya dalma aşamasıyla bilinçli bir şekilde ilgilenmeyi gerekli kılıyor. Biyolojik olarak melatonin hormonu burada önemli bir rol oynar ve bu da büyük ölçüde gündüz-gece ritmini kontrol etmekten sorumludur. Birkaç temel soru uyuma konusuna yaklaşmanıza yardımcı olabilir: 

  

➠ Hangi konular ve düşünceler aklımdan geçiyor ve beni uyanık tutuyor? 

➠ Uyumadan kısa bir süre önce çevremdeki şeyler beni rahatsız ediyor mu? 

➠ Yorgun muyum yoksa daha çok bitkin  mi hissediyorum? 

➠ Yatakta uzanmaktan gerçekten zevk alabilir miyim? 

➠ Yatmadan önce biraz dinlenir miyim? 

  

Bu sorular, ilgili çerçeve koşullarını ve faktörlerini netleştirmeye hizmet eder. Bu şekilde, iyi bir uyku evresinin önemi konusunda bir farkındalık yaratırsınız ve onun optimal tasarımı için kendi sorumluluğunuzdadır. 

  

İşe Yaramadı Mı? 

Her şeyi denediyseniz ve hala uyuyamıyorsanız ne yapmalısınız? Bu düzenli olarak değil, sadece ara sıra meydana geldiği sürece endişelenecek bir neden yoktur. En önemli şey: Kendinizi baskı altına almayın. Tekrar kalkın ve zamanı akıllıca kullanın – örneğin, biraz ev işi yapabilir ve çamaşırları ütüleyebilirsiniz. Ya da sevdiğiniz bir kitap okuyabilirsiniz. Burada heyecan verici bir suç hikayesi okumak yerine kurgu olmayan daha yavaş tempoda giden bir kitap seçmek çok daha yardımcı olacaktır. 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız

YouTube’da Hızla Yükselmenizi Sağlayacak Ücretsiz 5 Video Düzenleme Programı

Daha Az Parayla Daha İyi Yaşamak: Tasarruf İçin İnanılmaz 13 İpucu

Etkili Ekip Çalışması İçin 6 Tavsiye

50-30-20 kuralı: Para Biriktirmenin En Kolay Yolu

Sivil Toplum Kuruluşları: Etkili bir CV için ipuçları ve STK’lerin önemi

İngilizce Essay Yazarken Hatalarınızı Size Gösteren 5 Site

Online Sertifika Eğitimleri Alabileceğiniz 5 Site

İngilizce Okuma Yapabileceğiniz 5 Faydalı Site

Yurt Dışında İş Bulmak İsteyenler, Bu 5 Site Tam Size Göre!

CV’nizi (Özgeçmişinizi) Özenle Hazırlayabileceğiniz 5 Site

 

Diğer yazılarımız için:

 

Facebook, İnstagram ve Whatsapp’ı Satıyor Mu?

Facebook VR Uzaktan Çalışma Uygulamasını Tanıttı: Horizon Workrooms

Elon Musk “Tesla Bot”u Tanıttı

T-Mobile, Veri İhlalinin 47 Milyondan Fazla İnsanı Etkilediğini Doğruladı!

İş Fikrinle Fark Yarat: İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Vakıf Katılımdan Girişim Hızlandırma Programı

 

Dijital Fitness Uygulaması ULive 350 Bin Dolar Yatırım Aldı!

Popüler Sosyal Medya Platformu Instagram, Yukarı Kaydır Özelliğini Kaldırıyor!

GÜNLÜK GİYİM VE ÖZEL GÜNLERİNİZDE KIYAFET KİRALAYABİLECEĞİNİZ ONLİNE PLATFORM:UnoMoi

Online Ödeme Platformu PayPal, İngiltere’de Kripto Para Alım Hizmetlerine Başlıyor!

 

İlginizi Çekebilecek  Röportajlarımız

13 Soruda Urbanite Venture ve Arzu Tekir 

13 Soruda Musa Can Arslan ve ParkMentor

13 Soruda Mustafa Çalışkan ve Proje Gezgini

13 Soruda Çiğdem Sezer ve Çiğdem Sezer Akademi

 

İlham Almaya Devam Edin

İKEA YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİP SATMAYA BAŞLIYOR

ROBOT KÖPEK SAHİPLENMEK İSTER MİSİNİZ?

Ohmie: Portakal Kabuklarından Yapılmış Geri Dönüştürülebilir Lamba

BeBot Kumu ve Atıkları Birbirinden Ayırt Ederek Plajları Temizliyor!

 

İlginizi Çekebilecek  Başarı Hikayeleri

Peter Dinklage, Game of Thrones Dizisinin Starı

Burt Munro, 1967’de Kırmış Olduğu Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Adam

Chris Gardner, “Umudunu Kaybetme” Filminden Tanıdığımız Adamın Başarı Hikayesi

Albert Einstein’in Başarı Hikayesi

Arianna Huffington, 36 Yayıncı Tarafından Reddedilmesine Rağmen Yılmayan Kadın

Evan Spiegel, Snapchat’i Kuran Adam

Michael Jordan, İlham Veren Başarı Hikayesi

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.