//

CEO Yolunda CFO Olmak : 2023 Yılı Finans Yöneticileri Raporu

Businessman in a big office

Finans Yöneticilerinin yüzde 84’ü,CFO’luğu CEO yolunda bir kilometre taşı olarak görüyor.  

Denetim & Danışmanlık şirketlerinden Ernst & Young ile birlikte 100 CFO ve üst düzey finans yöneticisiyle yapılan anket sonucu oluşturulan, finans liderlerinin yönetim işlerliğindeki değişim ve dönüşümü analiz eden Mali İşler Direktörü (CFO) DNA ‘sı raporunun 2023 yılı sonuçları açıklandı.

Şirket tarafından yapılan açıklamada; rapor sonuçlarından hareketle,  finans ekiplerinde, gelecek vizyonu taşıyan ve aynı zamanda cesur değişimlere ayak uydurabilen CFO’ların başarıya ulaşma olasılığının daha yüksek olduğu ortaya koyulmakta.

Rapor sonuçları incelendiğinde, birçok finans yöneticisinin CFO rolünü CEO pozisyonuna giden yolda bir adım taşı olarak görmekte. Bunun nedeni olarak ise, CFO pozisyonunun CEO görevi için gereken strateji geliştirme ve çok kutuplu, aynı zamanda hızlı değişkenleri bir arada değerlendirip bir çıktı ortaya koyma gibi üstün yetkinliklere karşı hazırladığı fikri gösteriliyor.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde CFO’lardan beklenen becerileri arasında ise, zor şartlara karşı dayanımı yüksek ve gelişmiş duygusal zeka, çok yönlülük ve refah gibi insani konularda deneyimli olmak olarak gösteriliyor.

Finans liderlerinin yüzde 14’ü, finansal araçların, çağın güncel iş modeli ve teknolojik gelişmişlik gibi temel değişim öncelikleri açısından, fonksiyonların oldukça gelişmiş ve kendi sınıfında en iyi gelişmişliğe sahip olarak görüyor.

Yine finans yöneticilerinin yüzde 14’ü ise, fonksiyonların geleceğe hazırlanması için gereken adımları cesurca attıklarını söylüyor.

CFO’lardan İtiraf: Kısa Vadeli Kazanç 

İş hayatındaki deneyimlerini aktaran finans yöneticilerinin yarısı, uzun vade projeksiyonunda olan alanlarda finansmanı kısmaya çalışarak kısa vadeli kazanç hedeflerini yerine getirdiklerini söylüyor.

Finansmanın kısıldığı alanlar arasında en büyük payı ise ESG (Çevresel,Sosyal ve Kurumsal Yönetişim) programları alıyor. Finansçıların yüzde 37’si, ESG’yi uzun vadeli projeksiyonda değerlendirmelerine rağmen, kurumların yıllık planı içerisinde harcama azaltmaa, hatta duraklatma uygulamaları yer alıyor.

Ankete katılan finansçılardan yüzde 67’si ise, lider kadrosunda kısa ve uzun vadeli önceliklerin bir araya getirilmesi sürecinde yaşanılan dengeleme süreçlerinde anlaşmazlıklar ve gerginlikler olduğunu dile getiriyor. Kısa vadeli önceliklerin, uzun vadeli projeksiyonlarla aynı plan dizisinde bir araya getirilerek dengelenmesi, ancak finans liderleri ile yönetici ekip arasındaki iletişimin iş birliğine, yardımlaşmaya ve güvene dayandırılmasını zorunlu kılıyor.

Bu rolün üstlenilmesi için ise; CFO’ların, CEO ve yönetici ekibine karşı, tüm konuların ayrıntılı katmanlarını, üstün bir profesyonellikle, meydan okuyabilecek etkiyle ve güvenirlikle aktarma yetkinliğine sahip olmasını gerektiriyor. Ancak yapılan araştırmada, finans liderlerinin yönetici kadrosuna fikir ve görüşlerini aktarmada isteksiz davrandığı görülüyor.

Ofisler, finans modernizasyonunu zayıflatıyor

Araştırmaya katılan finans yöneticilerinin yüzde 72’si, geleneksel ofis davranışlarının ve zihniyet görünümünün, finansın fonksiyonlarındaki değişimin verimliliği için gereken modernizasyonu yavaşlattığını düşünüyor.

CFO’ların, uzun vadeli ve sürdürülebilir büyüme projeksiyonlarını desteklemek için, verimliliği artırıcı dijitalleştirilmiş finans fonksiyonların oluştururken, en önemli öncelikleri arasında finans teknolojilerini dönüştürmek ve veri analitiği konuları yer alıyor.

Rapor açıklamasında görüşlerine yer verilen EY Türkiye Finansal Muhasebe ve Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı Ozan Özarıkça, açıklamasında,  hem bugün gelecekte değer oluşturma olasılığı en yüksek olan CFO grubu olarak cesur değişimleri ortaya koyan ve uygulayan CFO grubunu işaret ediyor ve değişime direnen CFO’lara göre oldukça avantajlı durumda olduklarını söylüyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.