///

Ekosisteme Yeni Ses Yeni Nefes: Borsa İstanbul’da Girişim Sermayesi Pazarı Dönemi Başladı

Borsa İstanbul

Sermaye piyasalarının derinleştirilmesi, finansal tasarruf oranlarının artırılması ve ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan bir dizi ekonomik politika adımını atan yeni ekonomi yönetimi, girişimcilik ekosistemininde de  yatırım ortamının iyileştirilmesi ve derinleştirilmesi noktasında çok önemli bir adımı attı. Borsa İstanbul’da Girişim Sermayesi Pazarı, bugün itibarıyla işleme açıldı. Girişimler, bu pazar sayesinde, sermaye artırımı yöntemiyle, nitelikli ve kurumsal yatırımcılara pay senedi ihraç ederek, büyüme ve işletme sermayesi gibi ihtiyaç duydukları finansmana tek bir merkezden erişme imkanına kavuşmuş olacak.

Borsa İstanbul, sermaye piyasalarından, firmaların ihtiyaç duydukları finansmana erişimi kolaylaştırmayı amaçlayan, nitelikli ve kurumsal yatırımcılara sermaye artırımı kanalıyla pay senedi ihraç ederek finansman erişimini kolaylaştırmak için Girişim Sermayesi Pazarı oluşturulduğunu duyurdu.

Borsa İstanbul’dan gelen açıklamaya göre, Borsa Kotasyon Yönergesi‘ndeki gereken şartların sağlanması ve SPK’nın (Sermaye Piyasaları Kurulu)II-16.3 sayılı Payları Girişim Sermayesi Pazarında İşlem Görecek Ortaklıklara İlişkin Esaslar Tebliği çerçevesinde, hazırlanan izahnamenin Kurul nezdinde onaylanması sonucunda ihraç edilecek paylar, yatırım ve portföy yönetim kuruluşları eliyle nitelikli ve kurumsal yatırımcılara arz edilecek ve Girişim Sermayesi Pazarı’nda (GSP), yalnızca nitelikli ve kurumsal yatırımcılar bu paylara erişme imkanına sahip olacak.

Şirketler, Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem göremeye başladığı günden itibaren, halka açık sayılıp; Borsa İstanbul ve SPK’nın sermaye piyasaları regülasyonlarına göre izlemeye alınmış olacak. Bu sayede, sermaye piyasalarında işlem görmeye başlayan şirketlerin serbest piyasaya tam entegrasyonuyla, şirketlerin şeffaflık ve verimlilik göstergeleri de artmış olacak. Kurumsallaşma aşamalarını başarıyla tamamlayan şirketler, halka arz şartlarını sağladıktan itibaren, paylarının halka arz edilebilmesi için başvuruda bulunabilecekler. GSP (Girişim Sermayesi Pazarı), girişimlerin erken finansman erişiminden büyüme ve kurumsallaşma parametrelerine kadar birçok alanda avantaj elde etmelerini sağlayacak.

Ayrıca, Borsa İstanbul tarafından paylaşılan, konuya ilişkin değerlendirme ve duyuru yazısı şu şekilde oldu:

”Büyümek için ihtiyaç duydukları finansmanı öz kaynakla sağlamak isteyen şirketlerin, sadece nitelikli ve kurumsal yatırımcılara sermaye artırımı yoluyla pay ihraç ederek kaynak temin etmelerini sağlamak ve söz konusu payların Borsamız Pay Piyasası’nda işlem görebilmesi amacıyla Girişim Sermayesi Pazarı (GSP) oluşturulmuştur.”

“Sermaye piyasasından kaynak temin etmek isteyen şirketlerin, Borsamız Kotasyon Yönergesindeki gerekli koşulları sağlamaları ve Sermaye Piyasası Kurulunun (Kurul) II-16.3 sayılı Payları Girişim Sermayesi Pazarında İşlem Görecek Ortaklıklara İlişkin Esaslar Tebliği çerçevesinde hazırlayacakları izahnamenin Kurul tarafından onaylanması halinde, ihraç edecekleri payları yatırım kuruluşları aracılığı ile nitelikli ve kurumsal yatırımcılara satılacak ve bu paylar GSP’de sadece nitelikli ve kurumsal yatırımcılar arasında işlem görebilecektir.”

“Şirketler, GSP’de işlem görmeye başladıklarında halka açık sayılacak, Sermaye Piyasası ve Borsa mevzuatına tâbi olacaklardır. Böylece GSP’de işlem görmek, kurumsal yatırımcıların da desteğiyle şirketlerin kurumsallaşmasına katkı sağlayacaktır. Gerekli kurumsallaşma adımlarını tamamlayan ve yatırımlarını gerçekleştirerek büyüyen şirketler, halka arza hazır hale gelerek, paylarını bu kez halka arz etmek için başvuru yapabileceklerdir. Şirketler bu pazar sayesinde daha erken finansman imkânı bulmuş, büyümelerini ve kurumsallaşmalarını daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştirmiş olacaklardır.”

“Bu kapsamda, Kotasyon Yönergesi ve Pay Piyasası Yönergesinde gerekli değişiklikler yapılmış olup, güncellenen Kotasyon Yönergesi ve Pay Yönergesi’ne Borsamız kurumsal internet sitesi üzerinden ulaşılabilecektir.”

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #YatırımHaberleri İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.