/

Kripto Analiz: Binance CEO’sunun İstifasının Perde Arkası ve Sonrasında Yaşananlar

Binance

Geçtiğimiz günlerde kripto para piyasalarını hareketlendiren bir gelişme yaşandı. Binance CEO’su Changpeng Zao, ABD Menkul Kıymetler ve Kripto Para Piyasası (SEC) ile 4.3 milyar dolarlık anlaşmanın eşiğindeyken istifasını sundu. Bu yazımızda sizlere, hakkındaki kara para aklama iddialarını kabul eden Zao’nun istifasından, iddialar gündeme gelmeden önce ve sonrasında kadar neler yaşandığını sizlere aktaracağız.

Geçtiğimiz günlerde, kripto para piyasasında kara para aklama suçuna dair üst düzey bir gelişme yaşandı.  Binance kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao;  FinCEN, OFAC ve IRS’nin 3 yılı aşan süredir izlemeye aldığı platform hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, kara para aklama alanındaki faaliyetlerin incelemesinin ardından,  hakkındaki suçlamaları kabul ederek istifasını üst yönetime sundu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen; Adalet Bakanı Merrick Garland, ABD Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam ile düzenlediği ortak basın açıklamasında, platformda yapılan sanal para ticareti işlemleriyle, ABD yaptırımlarını çiğneyen 1.5 milyondan fazla işleme izin verildiğini belirtti.

Adalet Bakanlığı ile Binance arasında yürütülen çalışmaların ardından, CEO Changpeng Zhao’nun mali ihlallere yönelik savunmasının gerçekleştirilmesinin ardından 4.3 milyar $’lık ceza rakamında anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamayla; rekor olarak verilen toplam 4.3 milyar $’lık cezanın 3.4 milyar $’lık kısmını, Mali Suçlarla Mücadele Birimi (FinCEN) kapsamındaki soruşturma teşkil ederken, 968 milyar $ ‘lık kısmını ise Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC)‘nin yürütmüş olduğu soruşturma kapsamındaki cezanın oluşturduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında, Binance’ın yıllar öncesinde ABD pazarından çıktığını ilan ettiği, ancak kara para aklamanın önlenmesi ve ve yaptırımlarına uymayarak bir dizi gizli işlemlerle birlikte ABD pazarındaki kullanıcı kitlesini koruduğunun tespit edildiği ve şüpheli işlemlerin hiçbirinin, sorumlu merkezlere iletilmediği vurgulandı.

Ceza yükümlülüğü bağlamında, FinCEN ile yapılan anlaşma çerçevesinde, 5 yıllık gözetim süreciyle Binance’ın ABD pazarından çıkma taahhüdüyle beraber, önemli yükümlülüklerin yer aldığı vurgulanan anlaşma kapsamında, anlaşmadan doğan sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde, FinCEN’in ek olarak tahsil edeceği 150 milyon $ ile birlikte, ek cezaların gündeme gelmesi söz konusu olabilir.

Ceza konusundaki belirsizliklerin ortadan kalkmasının ardından analistler tarafından, kripto para piyasalarında işlem gören Bitcoin’in piyasa değerinin, trend çizginin devamı niteliğinde, 38.000 $’ı aşarak, Aralık ayı gelmeden 40.000 $’a yaklaşması öngörülüyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz

 

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.