Başa Baş Noktası Nedir?

Başa Baş Noktası Nedir?

 Başa baş noktası, bir işletmede ya da ekonomi istatistiklerinde elde edilen toplam kazancın, maliyet ve giderler ile eşit olması anlamına gelir. Başa baş noktası denildiğinde işletmelerin ve ekonominin zararda olduğu anlaşılır. Ancak başa baş noktası zarar ve kar anlamına gelmez. Ne kar vardır ne de zarar. Bu da işletmenin genel gider, maliyet ve gelir hesabını doğru orantılarla gerçekleştiremediği anlamına gelir. İşletme bulunduğu ay içinde durağan bir süreçte bulunur. İşletmelerin kar elde edilmesi başa baş noktasından öteye geçmesiyle gerçekleşir. Peki, başa baş noktası nedir ve ne işe yarar? Merak edilen başa baş konusunu detaylandırarak inceleyelim.

Başa Baş Noktası Nedir?

Başa Baş Noktası Neyi İfade Eder?

Bir firmanın cari ayı sonunda elde ettiği kazançların, işletmeye ait sabit ve değişken olan tüm maliyetleri ve giderlerinin eşit olmasıdır. Başa baş noktasında kar ve zarar durumu yoktur. Şirketin ürün veya hizmet satışlarında fiyat revizesini planlı yapması ile kar elde edilebilir. Ancak bu noktadayken maliyet ve giderlerin ters orantı ile artması şirketin zarar etmesine yol açar. Başa baş noktasına gelen şirketlerin zarar yapmadığı bilinir. Ancak geçildiğinde kar elde edilir.

 

Şirket ortaklarının veya girişimcilerin her ay sonu satış ve alış faturalarını düzenli periyotlarla kontrol etmeli ve buna göre maliyet ve giderlerini düşürmeye yönelik çalışmalar yapmalıdır. Müşteri segmentlerine teklif geçilen ürün veya hizmet fiyatlarının detaylı fiyatlandırılması gerekir. Ürün veya hizmet fiyatlandırması yapılırken; şirketinizin günlük, haftalık, aylık ve yıllık genel giderlerine, elektrik ve su giderlerine, mutfak giderlerine, personel giderlerine, vergi giderlerine, demirbaş malzeme giderlerine, işletmenin aylık mülk giderlerine, yakıt giderlerine ve diğer giderlerine bakılarak işletmeye giderleri ve maliyetleri haricinde kar kalacak şekilde oranlar belirlenip fiyat revizesi yapılmalıdır. Peki, bu nasıl hesaplanır? sorusunun cevabına hızlıca göz atalım.

 

Başa Baş Noktası Nasıl Hesaplanır?

 

Önceden planlanmış olması girişimciler için önemli bir iş stratejisidir. Bu sayede öngörülen başa baş noktası için önlemler alınır ve bu doğrultuda kar marjında düşüş sağlanmamış olur. Gelişen teknoloji ve eğitimler ile günden güne girişimci sayısında artış görülür. Girişimcilerin artmış olduğu global ticaret ağında başa baş noktasına gelme riski ön plandadır. Bunun neden artan girişimciler ile birlikte Pazar alanında benzer iş modellerini yürüten şirketlerde de artış olmuştur. Fiyatlandırma konusunda bir şirket diğer şirketten daha az fiyat vererek kar marjına oldukça düşürmektedir. Artan rekabet nedeniyle girişimciler iş modellerinin haricinde de iş fikirlerini yürütme ve farklı işlere yönelmeye başlamışlardır. Buna bağlı olarak başa baş noktasına gelinmesi an meselesidir. İşletmelerin başa baş noktasına gelmeden hesaplamalarını detaylı olarak gerçekleştirmesi gerekir. Hesaplanması aşağıdaki gibidir.

 

Başa baş noktası; sabit giderler, ürün birim fiyatı ve ürün değişken fiyatı ile hesaplanır.

Başa baş noktasını hatasız hesaplamak için Microsoft Excel programından formüller oluşturabilirsiniz. Bu hesapların işletmeler tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi ve hesaplanması gereken hesaplardır. Başa baş noktasının hesap formülü; Başa baş noktası = Sabit giderler (ürün birim fiyatı, ürün değişken giderler) olarak hesaplanır.

 

Bu noktası şirketler için tehlike arz eder. Çünkü kar ve zararın olmaması şirketin o ay içinde durağan bir seyir izlemesi demektir. Durağan olan hesapların sürekli olabilmektedir. Bunun en büyük nedeni; girişimcilerin şirket içi ve şirket dışı giderlerinin, gelirlerinin kontrol edilmemesinden kaynaklıdır. Şirket yöneticilerinin; düzenli periyotlar ile bulunulan ay içinde gerçekleşen ödemelerini (giriş ve çıkış ödemeleri), fatura giriş çıkışlarını, şirket içi genel giderlerini kontrol etmeleri gerekir. Girişimciler bulundukları ay ve yıl içerisindeki gider ve gelirlerine hakim olduklarında başa baş noktasına gelmek gibi risk politikalarıyla karşılaşmış olmazlar.

Ticaret ağında artan rekabet nedeniyle işletmeler şirketleri ile ilgili gerekli planlamaları gözden kaçırabilirler. Ancak doğru oranlarla belirlenmiş ürün veya hizmet fiyatları ile maliyet ve karlarınızı olması gereken orantıda tutabilirsiniz. Az fiyat çok ürün düşünce yapısı ile müşterileriniz dilediği ürünlere kolayca erişebilir. Ancak ürün üreticileri bu politikadan dolayı başa baş noktasına gelebilir. Ürün maliyetleri ve şirketinize ait diğer giderleri gözeterek belirlediğiniz fiyatlar ile piyasayadaki görünmez el dengesini koruyarak kar marjınızı olması gereken seviyeye getirmiş olursunuz. Pazar ağındaki müşteri ve satıcı arasında oluşan arz talep ilişkisindeki denge, satıcıların müşteri ihtiyacına yönelik üretim yapamasına ve ürünün gerçek değerine satması ile sağlanır. Ürün veya hizmetinizin satış fiyatlarını belirlemeden önce ilk olarak şirket ekonomi dengesinin analizi sonra da rakip şirketlerin ürün fiyat politikaları analizini araştırmalısınız. Bu aşamaya noktasına gelen şirketlerin müşterilerine sunduğu fiyat sonrası yıl sonu gelmeden tekrar fiyat revize etmek istemesi müşterileri tarafından olumlu karşılanmaz ve hatta var olan müşteri kitlelerini dahi kaybedebilirler. Bu büyük sorunu kriz yönetimi ile aşabilirsiniz. Girişimcilerin, şirketlerinin birkaç ay hesaplarına bakarak küçültmeye gitmesi yerine maliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapmalıdırlar. Bu doğrultuda tedarikçilerinizden edindiğiniz hizmet veya ürün fiyatlarını da gözden geçirmeniz gerekir. İşletmelerin doğru finans hesaplamaları ve takım çalışması ile birlikte başa baş noktası gibi işletmeye zamanla zarar verebilecek durağan durumları çözmeye yönelik çalışmaları sürdürmeleri gerekir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.