Amsterdam’dan Getir’e Yasak

Amsterdam'dan Getir'e Yasak
Amsterdam’dan Getir’e Yasak

Amsterdam’da Getir‘e ‘Karanlık Dükkan’ yasağı

Amsterdam'dan Getir'e Yasak

Amsterdam Şehir Hükümeti, Getir de dahil olmak üzere Amsterdam’da faaliyet gösteren ürün dağıtım şirketlerinin yeni dağıtım merkezleri açmasını bir yıl süreyle yasaklama kararı aldı.

Getir’in de içinde bulunduğu ürün dağıtım şirketlerinin Amsterdam’da “Karanlık Dükkanlar” adı verilen yeni dağıtım merkezleri açmaları bir yıl süreyle yasaklandı. Bu karar, kent sakinlerinin yol güvenliği, ses kirliliği ve trafiği işgal eden kaldırımlarla ilgili dilekçeler üzerine faaliyete geçti. Amsterdam’da Getir gibi Zapp, Gorillas, Flink gibi kurye şirketleri de çalışmalarını sürdürüyor. Girişimler, çok kısa bir sürede son kullanıcı sayısını yaklaşık üç katına çıkardı. Şu anda Amsterdam’da kurye hizmeti veren 31 oluşum var. Hükümetin açıklamasına göre benzer şekilde açılan bu merkezlerin taleplerinin hızla artması planlanıyor, belirtilen merkezler son kullanıcıya lojistik kolaylık olması ve teslimat süresinin düşmesi için genellikle merkezi yaşam alanlarının belirgin yerlerinde konumlanıyorlar. Açıklamada pencerelerinin her zaman siyah plastikle kapatıldığı için “Karanlık Dükkanlar” şeklinde isimlendirilen bu merkezler, şehir hayatında sıkıntıya yol açıyor.alındı.


Kent Sakinlerinden Gürültü Kirliliği, Kaldırım İşgali Şikayeti

Amsterdam kent sakinleri, teslimat sürücülerinden kaynaklanan gürültü kirliliğinden, teslimat kamyonlarının kaldırımları işgalinden ve teslimat kamyonlarının gecenin ortasında teslimat yapmasının verdiği rahatsızlıktan şikayet ettiler. Bazı bölgelerde bu sorunlara bir son verilmesi için dilekçeler düzenleniyor. Geçtiğimiz hafta yapılan bir toplantıda, Amsterdam belediye meclisi yeni “Karanlık Dükkanların” açılışını bir yıl süreyle dondurmaya karar verdi. Bu süreçte Amsterdam şehir yönetimi, önümüzdeki yıl şehirde yeni bir dağıtım merkezinin yapılıp yapılmayacağını ve hangi koşullarda kurulacağını araştıracak. Belediye Başkan Yardımcısı Marieke van Doorninck’e göre, Amsterdam kuryelere karşı önlem alan ilk şehir oldu.

Amsterdam'dan Getir'e Yasak

Politikacı Van Doorninck, bu kararla şehir hükümetinin “karanlık dükkanların” yükselişi kontrolden çıkmadan önce bir ödeme gücü için baskı yaptığını kaydetti. Van Doorninck, kamu yayıncısı NOS‘a verdiği demeçte, “Çok fazla trafik oluşturuyorlar, ancak akış yok. Benzer bir süpermarket sıkıntısı var, ancak aynı izinlere sahip değiller.” teslimat.

Amsterdam Batı bölge müdürü Melanie van der Horst, Ekim ayında hızlı teslimat yapan tedarikçilerin ani gelişi nedeniyle başkentin neredeyse işgale uğradığını söyledi ve faaliyetlerin kalkınma planına uymadığını vurguladı. Hollandalı yönetici, kurye şirketlerinin yerleşim alanları yerine endüstriyel alanlarda faaliyet gösterebileceğini söyledi. “İki heceli Türkçe kelimeleri Hollanda’da yaygınlaştıracağız” sloganıyla Mayıs 2021’de Amsterdam’da faaliyete başlayan Getir, kentin kararıyla şaşkına döndü.

‘Bu kararın etkisi çok büyük olacak’

Reuters’e verdiği röportajda Getir temsilcileri, kararı ve sonraki adımları değerlendireceklerini belirterek, “Bu kararın çalışanlarımız ve hizmetlerimizi her gün kullanan birçok müşteri üzerinde büyük bir etkisi olacağı inkar edilemez” dedi. Merkezli Goriller de kararı bir hayal kırıklığı olarak nitelendirerek yerel ortaklar ve müşterilerle iyi ilişkiler kurarak yüzlerce ekonomik fırsat yarattıklarını söyledi. Flink şirket sözcüsü, “Kullanıcılarımıza  modern ve hızlı bir hizmet sunuyoruz ve ayrıca Amsterdam’daki kullanıcılarımıza hizmet vermeye devam etmek istiyoruz. Yasalara ve düzenlemelere saygı duymak, uzun vadede işimizi inşa etmede bir önceliktir” diye belirtti.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Hüseyin Atılgan

Araştırmayı, her konuda bilgiler edinmeyi, her insanın farklı bir bakış açısı olduğu için yeni insanlar tanımayı seven, her boşluk bulduğunda zamanını müziğe ayıran bir üniversite öğrencisiyim. Ailemizin düşünmekten, araştırmaktan ve üretmekten bıkmayanıyım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.