Sadece 500 Dolarla Nike’ı Yaratan Phil Knight

Tüm dünyanın bildiği sayılı spor markalarından olan Nike, geçmişte Phil Knight tarafından sadece 500 Dolarla kuruldu. Şu anda hayal edemeyeceğimiz kadar büyük olan bu şirketin yaratıcısı Knight, bir an olsun vazgeçmeden hayalleriyle, özverisiyle durmadan devam etti.

Phil, 24 Şubat 1938 tarihinde Portland’da dünyaya gözlerini açtı. Oregon Üniversitesi’nde gazetecilik bölümünde eğitim gördükten sonra 1959 yılında buradan mezun oldu. Üniversitedeyken koşu takımında ter döktü. Amerikan ordusunda bir yıl askerlik yaptıktan sonra, işletme üzerine yüksek lisans yapmak için Stanford Üniversitesi’ne başladı. Stanford’da okurken Blue Ribbon Sports fikri aklına geldi ve Oregon’daki koçu Bill Bowerman ile ortak olup bu şirketi kurdular.

Sadece kişi başı 500 dolarları ve bir hayalleri vardı. Durmadan çalıştılar ve ilk stratejileri ayakkabı ithal etmek oldu. Onitsuka Tiger adındaki Japon markasının spor ayakkabılarını Amerika’ya ithal ederek yüksek fiyata sattılar. 

Hayalleriyle ve özveriyle bu yolda durmadan çalışan iki ortak nasıl daha iyi olabiliriz diye düşünürken yeni bir ayakkabı tasarladılar. 1971 yılında Bowerman, lastikli-tırtıklı tabanda kendi tasarımını yaptı ve bir gözleme tezgahında bu ayakkabılar üretildi.

Aynı yıl içerisinde Blue Ribbon Sports adını Nike olarak değiştirdi. Şirketin koşucular ile sağlam bağları olmasından, tanınmış atletlerin öncelikle burayı tercih etmesi Nike’ı günden güne yükseltiyordu. 

1972 yılında Münih Olimpiyatları yaklaşırken Nike ilk ayakkabısı Cortezi piyasaya sundu. Olimpiyat atletlerinin bir numaralı tercihi olan bu ayakkabı çok ses getirdi. Nike ayakkabının çeşitli renk seçenekleriyle modaya yön veren ilk spor ayakkabı üreticisi oldu. 

Daha sonra 1982 yılında Nike, basketbolcular için hepimizin bildiği Air Force 1 modelini çıkartarak yeni bir spor dalında gücünü gösterdi ve hızla ivme kazanarak büyümeye devam etti. 

En büyük büyük başarısı olan Michael Jordan ile sponsorluk anlaşması, Nike’ın bu modelden bir yılda 100 milyon dolar kar etmesini sağladı. 1985’te ilk Air Jordan 65 Dolara satışa sunuldu. 

Başarılı girişimci Phil Knight, yaşadığı zorluklara rağmen hep şirketini ayakta tutmayı başardı. Nike’a 52 yılını adadıktan sonra 78 yaşında Nike’ı bırakıp emekliliğe ayrıldı.

Hiç vazgeçmeyen Phil Knight için artık Nike sadece bir marka değil, onun bütün hayatıydı.

“Ya tarihi siz yaratırsınız ya da yazılan tarihin okuyucusu olarak kalırsınız.” Phil Knight

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.