8 Etkili Öğrenme Yöntemi

İnsan beyni o kadar muazzam bir yapı ki doğumdan ve hatta doğumdan önce öğrenmeye başlıyor ta ki ölene kadar öğrenmeye devam ediyor. Bu durumda bazen yavaş bazen daha hızlı öğrenme durumlarıyla karşılaşabiliyoruz. Tabi ki bu öğrenme durumu bazen yaşa bazen mekana ve bunun gibi bir çok değişkene bağlı olabiliyor. Fakat bildiğimiz bir gerçek var ki; öğrenmek sınırları olan bir durum değil ve biz var olduğumuz sürece de her an her yerde öğrenmeye devam edeceğiz.

Bu yazı bizlere, öğrenme konusunda yardımcı olup günlük öğrenme kapasitemizi maksimum düzeye taşımamıza yardımcı olacaktır. Öyleyse ilk maddemizden başlayalım.

öğrenme

1. AYRINTILI SORGULAMA TEKNİĞİ

Yapılan araştırmalar, ayrıntılı sorgulama tekniğinin öğrenmeyi geliştirdiğini gösteriyor. Bir konu hakkında sorulan sorular ne kadar fazla olursa, ayrıntıya ulaşıp öğrenme kapasitesini arttırmak o kadar kolay olacaktır. Soracağınız “Neden?” “Nasıl?” “Niçin?” soruları, mantıklı bir cevap için o konuyu araştırarak öğrenmenize yardımcı oluyor. Yeni bilgiler, mevcut bilgilerle bütünleştiriliyor ve ayrıntılar anlam kazandıkça, etkin ve sürekli öğrenme mümkün olabiliyor.

2. KENDİNE ANLATMA TEKNİĞİ

Yeni bilginin, mevcut bilgilerle nasıl ilişkilendirilebileceği konusunda ve uygulama, problem çözme sırasında basamakları anlamlandırma durumlarında kullanılabilir. Bu teknikle beraber kişi, öğrenmeye çalıştığı şeyi kendi mantık çizgisine yakınlaştırmış olur. Kendi kendine anlatma tekniği farklı alanlarda geniş bir yaş aralığında kullanılabilir. Bu tekniğin kişideki tezahürü ise tamamen kişinin kendi etkinliğiyle alakalıdır. Yani kişinin bu tekniği uygulayabilmesi için öncelikle etkin bir dinleyici ve etkin bir konuşmacı olması gereklidir.

öğrenme

3. ÖZET ÇIKARARAK ÖĞRENME TEKNİĞİ

Birebir kopyalamanın aksine özet çıkarma yöntemi, öğrenilen konuda tekrarlayan olguları düzenleyebilmemizi, büyük bir bilgi yığınından anlamlı ve sistematik bir çalışma notu oluşturmamızı sağlayabilir. Bu teknik yüksek sesle okuma ile desteklendiğinde öğrenmeyi hızlandırabileceği bilimsel bir gerçeklikle temellendirilmiştir. Bu tekniğin de yaş skalası oldukça geniştir ve ister öğrenci ister çalışan olun faydası su götürmezdir.

4. ALTINI ÇİZME TEKNİĞİ

Bu teknik daha çok fotografik hafızası daha gelişkin insanlar için makul. Beyaz fonttaki siyah yazıların altını farklı renkte ister fosforlu ister diğer türlü renkli kalemlerle çizmek, altılı çizili yerleri diğerlerinden ayıracaktır.Bir grup öğenin içinden benzersiz olan öğenin daha çok hatırlanacağı prensibine dayanır. Bu nedenle bu teknik hafıza yeteneğinin geliştirilmesini sağlar. Bu tekniği uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan bir tanesi, metnin içindeki önemli yerleri titizlikle tespit edebilmektir. Eğer bu tespit yeteri kadar iyi yapılmazsa, önemli diğer bilgilerin gözden kaçmasına sebep olacaktır.

5. PRATİĞE GEÇİRME TEKNİĞİ

Bir öğrenme yaparken, teoride kalan kısımların hemen ardından uygulanan pratik testler, anında geri bildirim özelliği göstermektedir. Bu teknik ile beraber hedeflenen öğrenmeyi değerlendirebiliriz ve öğrenmeyi geliştirici etkisini hemen anlayabiliriz. Bu teknik ile öğrenme kapasitemizin geldiği noktayı kolaylıkla tespit edebiliriz. Bu yüzden de sonuç alabilme noktasında oldukça önemlidir.

öğrenme

6. YENİDEN OKUMA TEKNİĞİ

İster bir öğrenci olalım ister bir çalışan. Bu teknikle beraber öğrenme kapasitemizi arttırmak oldukça etkili ve mümkün. Okula sorumlu olunan ders kitaplarını, makaleleri, notları veya işte sorumlu olduğumuz raporları, sunumlar vs. yeniden okuma tekniği ile etili ve unutulması güç bir biçime öğrenebiliriz. Bu yöntem ayrıntılardan çok ana fikirlerin daha iyi hatırlanmasını sağladığı bilinmektedir. Ancak zaman açısından ekonomik olmayabilir ve verimliliği yüksek oranda öğrenenin bilişsel özelliklerine bağlıdır.

7. ANAHTAR KELİME KULLANARAK ÖĞRENME TEKNİĞİ

Bu teknikte önemli olan unsur formüller ve sembollerdir. Öğrenme sırasında beynimize kodladığımız sembol ve formüllerle aslında öğrendiğimiz şeye hayat vermiş oluyoruz çünkü beynimizde bir alan yaratmış oluyoruz. Özellikle yabancı dil öğrenimi sırasında kelime vurgularından zihinsel bir imaj geliştirilerek öğrenmeyi kolaylaştırma sağlanabilir. Aynı şekilde farklı alanlarda bazı kelime grupları birçok formülün yerine geçebilmektedir.

öğrenme

8. YAZARAK ÇALIŞMA TEKNİĞİ

Yazarak çalışma tekniği bizlere belki de kimi zaman en uzak görünen öğrenme tekniği olmuştur. Haksız da değiliz çünkü oldukça zaman alan bir yöntem ve geniş bir çalışma alanı ister. Bununla birlikte yazarak çalışma belki de en etkili öğrenme tekniğidir. Özellikle zorladığınız kısımları yazarak çalışmanız o konuyu kısa sürede öğrenmenizi sağlayacağı gibi kalıcı bir öğrenmenin de kapısını aralayacaktır. Çünkü bu teknik beynimizde görsel bir uyarıcı göndermeye yardımcı olur ve aktarma aşamasında öğrenilen bilginin akla gelmesini kolaylaştırır.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.,

Diğer yazılarımız için:

Kütüphanenizi Yanınızda Taşıyabileceğiniz 4 Uygulama

Medya Okuryazarlığınızı Geliştirecek 5 Adım

Türk Oyun Sektöründe Son 8 Ayda Neler Yaşandı?

Dinçer Lojistik’ten teknoloji tabanlı atık yönetimi firması Fazla Gıda’ya destek ‘2021’

IdeaSoft Dijital Pazarlama Müdürü Cenk Kanıkman İle E-ticaret Trendleri

Whatsapp’a 225 Milyon Euroluk Ceza

5 Maddede Yengeç Sepeti Sendromu

6 Şapkalı Düşünme Tekniği

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.