Günün Son Saatlerini Daha İyi Değerlendirmek İçin 6 Akşam Rutini Tavisiyesi

Akşam rutini: Günün son saatlerini daha iyi değerlendirmek ve daha iyi uykuya dalmak için tavsiyeler  

 

 

  Güne nasıl başladığımız kadar nasıl bitirdiğimiz de oldukça önemlidir. Özellikle sonraki günün nasıl başlayacağı bugünü nasıl bitirdiğimize de bağlıdır. Yani akşam rutinimize. Her akşam aynı kaygılarla yatağa girenler, nadiren iyi bir uyku çekip dinlenmiş olarak uyanırlar.  İyi planlanmış ve ciddiyetle gerçekleştirilen bir akşam rutini ile yeniden huzurlu bir uykuya kavuşabilirsiniz. Sizler için akşam rutininize faydalı olacak tavsiyeleri derledik.  

 

İyi uyumak neden bu kadar önemlidir? 

Üretken olmak ve üretken kalmak istiyorsanız, yeterince uyuduğunuzdan emin olmalısınız. Uyuduğumuzda vücudumuzda bazı metabolik değişimler olur ve bunlar olmadan uzun vadede fiziksel ve zihinsel kayıplar yaşarız. 

  

Kötü uyku, uzun bir süre boyunca farklı şekillerde kendini gösterir. En çok yaşanan sıkıntılarsa şunlardır: 

  

  • azaltılmış konsantrasyon 
  • azalan performans 
  • sinirlilik 
  • Kötü ruh hali 
  • artan kan basıncı 
  • bozulmuş metabolizma. 

  

Bu nedenle, uyku bozukluğunun ilk belirtilerini hisseder hissetmez, düzgün bir şekilde sakinleşmek için bir şeyler yapmalısınız. Kendi ihtiyaçlarınıza göre hazırlanmış bir akşam rutini üzerine düşeni yapabilir. 

  

Uyku ihtiyacı farklılıkları 

Ne kadar uykuya ihtiyacımız olduğuna dair kapsamlı bir açıklama yapmak zor. Yetişkinlerin ertesi gün tam kapasite ile çalışabilmeleri için genellikle yedi ila sekiz saat uykuya ihtiyaçları olduğu varsayılır. 

  

Elbette daha farklı değerler var. Bu nedenle, ortalama sekiz saatten daha fazla uykuya ihtiyacınız varsa, kendinizden şüphe etmemelisiniz. Aşağıdaki anekdotla kendinizi rahatlatın: İddiaya göre Einstein gece on iki saat uyurdu, Napolyon ise sadece dört saat uyurdu. Napolyon bir adada yalnız ölürken, her çocuk Einstein’ın formülünü biliyor … 

  

Ne yazık ki, giderek daha az insan kendi uyku ihtiyaçlarını takip ediyor. Özellikle günümüzde çalışan insanlar arasında mümkün olduğunca az uyumak ideal kabul ediliyor. Sonuçta, fazla uyumayanların çalışmak için daha fazla zamanı olacaktır. 

  

İşte geçirdiğimiz saatlerin çokluğunun belirleyici faktör olmadığı gerçeğini gözden kaçırmak kolaydır. Ancak dinlenmiş çalışanlar tarafından etkili çalışma yapılabilir. Bu tam olarak mantıklı bir akşam rutininin yardımcı olabileceği şeydir. 

  

Bu arada, çalışanlara iyi ve dinlendirici bir uyku garanti eden iyi düşünülmüş bir akşam rutini her halükarda işverenin çıkarına olmalıdır. Araştırmalar, uyku eksikliğinin alkol tüketimiyle aynı sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor. İşyerinde alkol kullanmak yasaktır. Bundan yola çıkarak aşırı yorgun çalışanlara neden hala izin verilmediği düşünmemek elde değil. 

 

Başarılı bir akşam rutini için ipuçları 

 Görüyoruz ki: Eğer günü mümkün olan en iyi şekilde değerlendirmek istiyorsanız, iyi bir şekilde dinlenmeniz gerekir. Bu arada, bu sadece iş başında çok şey yapmamız gereken durumlar için geçerli değildir. 

  

Ancak bir sonraki kahve makinesini aramaktan yorulmak yerine, boş zamanımızın tadını çok daha iyi çıkarabiliriz. Başka bir deyişle: Başarılı bir gün, iyi bir gece uykusuyla ve dolayısıyla başarılı bir akşam rutiniyle başlar – ve şöyle işler: 

  

Uyku ritminizi bulun 

Akşamları azalan gün ışığı bizi yorsa da bu her insan için aynı derecede geçerli değildir. Her biri bir bioritmi olan farklı kronotipler vardır. 

  

 

Ortamı özelleştirin 

İyi uyku aynı zamanda doğru ortama da bağlıdır – ve sadece uyumayı zor bulan hassas çağdaşlar için değil. Yatak odasının mümkün olduğunca karanlık olması ideal bir ortamı oluşturur.  

  

Hatta bazıları ay ışığını engellediği için dolunayda daha iyi uyuduklarını iddia ediyor. Yani: perdeleri kapatın ve ışık kaynaklarını kapatın. Bu, özellikle akıllı telefonlardan ve tabletlerden gelen mavi ışık için geçerlidir. 

 

Düzenli spor yapın 

Egzersiz  başarılı bir akşam rutinine katkıda bulunabilir. Ancak burada zamanlama da önemlidir. Yatmadan hemen önce yorucu sporlardan kaçınmalısınız. Bu, uykuya dalmayı zorlaştıracaktır. 

  

Akşam rutininize başlamadan yaklaşık iki saat önce egzersiz yapmak idealdir. Yeterince yorulduğumuzda,  dinlendirici bir uykuya geçmemiz daha kolay olur. 

 

 

  Gevşeme alıştırması yapın 

Klasik gevşeme egzersizleri, başarılı bir akşam rutininin parçasıdır. Sadece vücuttaki gerilimi serbest bırakmaya değil, aynı zamanda zihinlerimizi de temizlemeye hizmet ederler. 

  

Çok sayıda gevşeme egzersizi vardır. Bu nedenle, mümkün olduğunca çok denemelisiniz. Size en iyi şekilde yardımcı olanlar akşam rutininize dahil edilecektir. 

  

Dikkat treni 

Gevşemenin olduğu yerde, farkındalık eksik olmamalıdır. Bu kelimenin yarattığı heyecandan etkilenmemelisiniz. Farkındalık, çoğumuzdan çok daha sık eğitilmelidir. 

  

Çünkü mümkün olan en kısa sürede mümkün olduğunca çok şey yapmakla ilgili değil. Tam aksine. Odak, sakinliğe ve dinginliğe bağlıdır. Buraya ve şimdiye konsantre oluyoruz ve sahip olduklarımız için şükretmeyi öğreniyoruz. Akşam rutini başarılı olacaksa bu da önemli bir bileşendir. 

 

Yapılacaklar listesi oluşturun 

Rahatlamak istiyorsanız, açık bir zihne sahip olmalısınız. Bunun sizin için anlamı önümüzdeki birkaç gün içinde yapmak istediğiniz her şeyi yazmak olabilir Akşamları bunları kafanızda kurmak yerine bir yere yazmalısınız. 

  

Bunun iki avantajı vardır: Hala yapılması gereken görevler hakkında hiçbir düşünce döngüsü yok olur ve ertesi gün ne ile başlamanız gerektiğine dair net bir plan olur 

  

Bu nedenle bazı kişilerin yatağın yanında bir not defteri vardır. Önümüzdeki günlerde mutlaka yapmanız gereken şeyleri akşam geç saatlerde düşünüyorsanız, uyumadan önce çabucak yazabilirsiniz. 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

YouTube’da Hızla Yükselmenizi Sağlayacak Ücretsiz 5 Video Düzenleme Programı

Daha Az Parayla Daha İyi Yaşamak: Tasarruf İçin İnanılmaz 13 İpucu

Etkili Ekip Çalışması İçin 6 Tavsiye

50-30-20 kuralı: Para Biriktirmenin En Kolay Yolu

Sivil Toplum Kuruluşları: Etkili bir CV için ipuçları ve STK’lerin önemi

İngilizce Essay Yazarken Hatalarınızı Size Gösteren 5 Site

Online Sertifika Eğitimleri Alabileceğiniz 5 Site

İngilizce Okuma Yapabileceğiniz 5 Faydalı Site

Yurt Dışında İş Bulmak İsteyenler, Bu 5 Site Tam Size Göre!

CV’nizi (Özgeçmişinizi) Özenle Hazırlayabileceğiniz 5 Site

 

Diğer yazılarımız için:

Facebook, İnstagram ve Whatsapp’ı Satıyor Mu?

Facebook VR Uzaktan Çalışma Uygulamasını Tanıttı: Horizon Workrooms

Elon Musk “Tesla Bot”u Tanıttı

T-Mobile, Veri İhlalinin 47 Milyondan Fazla İnsanı Etkilediğini Doğruladı!

İş Fikrinle Fark Yarat: İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Vakıf Katılımdan Girişim Hızlandırma Programı

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.