26 Temmuz – 1 Ağustos Global Gündem

Global Gündem

26 Temmuz – 1 Ağustos global gündemini sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

 

İngiltere’de Gıda Fiyatları Enflasyonu Yılın En Düşük Seviyesinde

İngiliz Perakende Konsorsiyumu (BRC) ve NielsenIQ analistlerine göre, gıda enflasyonu Temmuz ayında %13,4’e geriledi. Haziran ayında bu oran %14,6 idi.

Yeni rakamlar özellikle, yağ, balık ve diğer bazı temel gıda fiyatlarının düşmesiyle gıda fiyatları enflasyonunun bu yıl en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.

BRC başkanı Helen Dickinson, rakamların piyasalarda iyimserlik oluşturacağını belirtti ancak bununla birlikte tedarik zinciri sorunları oluşturabileceği konusunda da uyarılarda bulundu. Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekilmesi ve tahıl tesislerinin hedef alınmasının yanı sıra Hindistan’dan pirinç ihracatına getirilen kısıtlamaların “ufuktaki kara bulutlar” olarak nitelendirdi ve bazı küresel emtia fiyatlarının yeniden yükseleceği konusundaki endişelerini de aktardı.

Global Gündem

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, ABD’nin Uzun Vadeli Kredi Notunu AAA’dan AA+’ya Düşürdü

Fitch, ABD’nin uzun vadeli döviz ihraççılarının temerrüt notunu AAA’dan AA+’ya indirerek, “önümüzdeki üç yıl içinde beklenen mali bozulmaya” ve artan genel borç yüküne dikkat çekti.

ABD vadeli hisse senedi piyasaları, derecelendirme kuruluşunun not indirimini açıklamasının ardından düşüşle açıldı ve Dow vadeli işlemler piyasası yaklaşık 100 puan düştü.

Derecelendirme kuruluşu Fitch, “Haziran 2025’e kadar borç limitini askıya alan iki partili anlaşmaya rağmen, mali ve borç konuları da dahil olmak üzere son 20 yılda yönetişim standartlarında istikrarlı bir bozulma oldu” dedi.

Fitch ilk olarak mayıs ayında ABD’nin kredi notunda düşüş olasılığına işaret etmiş, ardından haziran ayında borç tavanı krizinin çözülmesinin akabine de bu konumunu koruyarak incelemeyi bu yılın üçüncü çeyreğinde tamamlamayı planladığını bildirmişti.

Fitch, S&P Global’den sonra ABD’yi “AAA” notundan çıkaran ikinci büyük derecelendirme kuruluşu oldu.

Beyaz Saray ise Fitch’in not indirimine katılmadı. Basın sekreteri Karine Jean-Pierre, “Başkan Biden’ın ABD ekonomisinin toparlanmasını sağlamasına rağmen ABD’nin notunu düşürmek gerçekliğe meydan okuyor” dedi.

Avustralyalı Grafik Tasarım Şirketi Canva, Avrupa’ya Açılıyor

Kullanıcıların sosyal medya grafikleri, sunumları, posterleri ve diğer görsel içerikleri oluşturmasına olanak tanıyan bir grafik tasarım platformu olan Canva Avrupa’ya açılıyor.

Sidney merkezli yazılım şirketi, bireysel ve kurumsal kullanıcıları çekmek için teknoloji devleri Adobe ve Microsoft ile rekabet ederken geçen ay Londra’da yeni Avrupa genel merkezini açtı.

Daha yüksek borçlanma maliyetleri ve zayıflayan bir ekonomik görünüm, geçtiğimiz yıl teknoloji firmalarını oldukça kötü etkilemişti. Ancak şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Melanie Perkins, dokuz yıl önce kurulan şirketin bu durumlardan çok daha iyi bir konumda çıktığını belirtti

Perkins, CNBC’ye verdiği demeçte, “Son altı yıldır sürekli kâr elde etmek, güçlü bir nakit dengesine sahip olmak, tüm bunlar olağanüstü derecede önemliydi” dedi.

Web siteleri, sunumlar ve sosyal içerik tasarlamak için hem ücretsiz hem de ücretli araçlar sunan Canva, Mayıs ayına kadar yıllık 1,5 milyar dolar gelir elde etti. Şirket ayrıca 700 milyon dolarlık nakit rezervine sahip olduğunu da söyledi.

135 milyon küresel kullanıcısının %16’sı Avrupa’da ve tüm kullanıcıların yaklaşık %15’i ücretli aboneler ve bunun 14 milyonu bireysel, 6 milyonu ise WPP, Unilever ve Rolls Royce gibi işletmelerdir. Canva her iki alanda da büyümeyi hedefliyor.

 

Avrupa Merkez Bankası Euro Bölgesinde Tekrar Faiz Artışına Gitti

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentilerine paralel olarak faizleri 25 baz puan daha artırdı. Artan bu oranla birlikte politika faizi 2000 li yılların rekor seviyelerine yaklaştı.

Banka, 20 ulustan oluşan blokta arka arkaya dokuzuncu kez mevduat faizini artırmış oldu. Şimdi ise gecelik mevduat faizi %3,5’ten %3,75’e yükseltti. Bununla birlikte refinansman faizini yüzde 4,25’e, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,50’ye yükseltti.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri yaptıkları açıklamada, enflasyonun azalmaya devam ettiğini, ancak yine de ilerleyen zamanlarda yüksek pozisyonda kalacağını düşündüklerini belirtti

26 Temmuz çarşamba günü, ABD merkez bankası da fiyatları kontrol etme girişiminde faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesine yükseltmişti

Global Gündem

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Kerem Seleoğlu

ODTÜ işletme öğrencisi Kerem Seleoğlu, Girişim Haberleri bünyesinde içerik üreticiliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.