/

13-19 Eylül Global Gündem

Global Gündem

 13 – 19 Eylül global gündemini sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

Fransa’nın iPhone 12 Cihazlarını Yasaklama Kararı Diğer Ülkeleri De Etkiliyor

Geçtiğimiz günlerde Fransa’da iPhone 12 satışlarına getirilen yasağın ardından Apple, cihazlarının radyasyon seviyeleriyle ilgili tartışmaları sona erdirmek için iPhone 12’lerin yazılımını güncelleme sözünü vermişti. Ancak yasak kararının başka ülkelere de sıçrama ihtimali tartışılıyor.

Fransa bu hafta, maruz kalınabilecek radyasyon sınırlarını ihlal ettiğini açıklayan testlerin hemen ardından iPhone 12 satışlarını askıya aldı. Apple cephesi ise cihazların birçok uluslararası kuruluş tarafından standartlara uyumlu olarak üretildiğini belirterek yasağa itiraz etti, ancak Apple, Fransa’da kullanılan test yöntemleri için yazılımını güncelleyecek.

Belçika’nın dijitalleşmeden sorumlu devlet bakanı, iPhone 12 cihazlarının yazılımını AB ülkelerinde güncellenmesi isteğini beyan etti. Ancak Belçika’daki ilgili düzenleyici kurum yaptığı ön incelemelere göre iPhone 12 telefonu için radyasyon sınırları kullanıcılar için tehlikeli boyutlarda değil.

Almanya, konuyla ilgili Avrupa Birliği çapında bir çözüm arayışında.

İtalya’da ise farklı açıklamalar var. Bir taraftan Apple’dan iPhone 12 cihazlarındaki yazılımı güncellemesini isteneceğine dair bilgiler yayılırken başka bir hükümet kaynağına göre İtalya, Fransa’dan gelecek soruşturma haberini bekliyor.Global Gündem

Amerikan Otomotiv Devi Ford’un İşçileri Grevde

ABD’de geçtiğimiz günlerde Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) üyesi işçilerin yeni sözleşmede anlaşmaya varılamaması üzerine grev yapmasının ardından Ford tarafı 600 kişiye yakın işçisini işten çıkarmıştı

Ford’un CEO’su Jim Farley, sendikanın istediği %40 oranında zam arttırma talebinin uygulanması halinde şirketin iflas edebileceği açıklamasını yaptı. Farley, UAW’nin teklifi için “İşçilerimizi desteklemektense iflası seçmemizi istiyorlar.” diye ekledi.

Sendika ayrıca çalışma sürelerini kısaltma ve yeni emeklilik hakları ekleme taleplerini de firmaya iletmişti.

Ford Ceo’su ayrıca UAW’nin önerisinin 2019’dan beri yürürlükte olması halinde, şirketin dört yılda yaklaşık 15 milyar dolar kaybedeceğini iddia etti.

Tüm bu yaşananların ardından da UAW sendikası General Motors, Ford ve Stellantis dahil ABD’nin önde gelen bir çok otomobil markalarının fabrikalarında grev yapıyor.

Global Gündem

 

İrlanda’dan TikTok’a 345 Milyon Euro Ceza

Geçtiğimiz Nisan ayında TikTok, çocuk verilerini yasadışı olarak işlenmesi nedeniyle Birleşik Krallık Veri Denetleme Kurumu’nca 12,7 milyon sterlin para cezasına çarptırılmıştı. Şimdi de Birleşik Krallık’takine bir kararla TikTok, İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından, 345 milyon Euro para cezasına çarptırıldı.

İrlanda tarafındaki düzenleyiciye göre TikTok, çocuklara ait hesapların “herkese açık” olarak listelediğini ve bununla birlikte profillere ve videolara herkesin serbestçe erişebilmesine imkan sağlamakla suçlanıyor

Suçlamaların odağındaki TikTok, komisyonun kararını doğru bulmuyor. İddiların konusu olan hesap ayarlarının üç yıl öncesindeki ayarlar olduğunu söylüyor.

TikTok’un Avrupa sorumlusu Elaine Fox, Eylül 2021 tarihinden itibaren hesapların “herkese açık” olmadığını ve 13-15 yaş arası çocukların hesaplarıyla doğrudan mesajlaşmanın mümkün olmayacak şekilde devre dışı bırakıldığını vurguladı.

Global Gündem

 

Elon Musk Açıkladı: X Yakında Tüm Kullanıcılar İçin Tamamen Ücretli Olabilir

Elon Musk, X platformu için çok fazla bot hesap bulunduğu eleştirilerinin ardından bu tür “bot” yada “otomatik” hesaplarla mücadele edebilmenin tek yolu olarak X için bir aylık ödeme sistemi geliştirilmesi gerektiğini savundu.

Tesla ve SpaceX’in sahibi, “Sistemin kullanımı için küçük bir aylık ödeme almaya geçiyoruz” açıklamalarında bulundu

Ancak X kullanıcıları şu anda platformu ücretsiz olarak kullanabiliyor.

Şirket konuyla ilgili ayrıntıları henüz paylaşmış değil.

Global Gündem

Samsung Akıllı Yüzüğünün Adı Açıklandı

Samsung’un uzun bir süredir üzerinde çalıştığı akıllı yüzüğünün adı belli oldu ve çıkış tarihi neredeyse kesinleşti. Samsung akıllı yüzüğünü, Galaxy S24 serisinin lansmanı ile birlikte tanıyacağız.

Edinilen bilgilere göre Samsung’un akıllı yüzüğünün adı “Galaxy Ring” olacak. Ayrıca yüzük, 2024’te piyasaya sürülecek. Galaxy S24 serisinin lansmanıyla birlikte, Samsung Galaxy Ring’e de tanık olacağız.

Edinilen bilgilere göre Samsung Galaxy Ring, daha çok sağlık odaklı bir ürün olacak.  Kullanıcılar, telefonlarına yükledikleri yeni bir uygulamayla birlikte bu akıllı yüzüğü kullanabilecekler. Galaxy Wearable’ın uzantısı olacak bu uygulama, yüzükle senkron olarak çalışacak.

Global Gündem

Threads, Platforma Birçok Yeni Özellik Eklemeye Devam Ediyor

Threads piyasaya çıktığından beri kademeli olarak kullanıcılarının ilgisini kaybediyor. Platform, bunun önüne geçmek için kendini hızla güncellemeye ve yeni özellikler getirmeye çalışıyor.

Threads web sürümü geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülmüştü. Piyasaya sürülen haliyle de birçok özelliği eksikti. Örneğin; rakibi X’e nazaran bir başkasının gönderisini alıntılama özelliği bulunmuyordu. Instagram’ın günümüzdeki başkanı ve eski Facebook yöneticisi Adam Mosseri, bugün birçok yeni özelliği kullanıcılara duyurdu.

Mooseri Threads’in masaüstü sürümüyle de gönderilerden alıntı yapılabileceğini açıkladı. Kullanıcıların bunu yapabilmesi için, herhangi bir gönderinin hemen altındaki yeniden gönderme simgesine tıklaması ve ardından “Alıntıla” seçeneğini seçmesi gerekiyor. Bununla birlikte Threads kullanıcıları bir başka birinin başlığını yeniden yayımlarken kendi yorumlarını da ekleyebilecek.

Ayrıca Threads kullanıcıları artık istekleri doğrultusunda 24 saat boyunca bir gönderiyle ilgili yanıtları takip edebilecek. Bunu yapabilmek için ise gönderilerin sağ üst köşesindeki zil simgesini kullanmaları yeterli olacak.

Global Gündem

Apple, iCloud İçin Kullanıcılarına İki Yeni Abonelik Seçeneği Daha Sunuyor

Geçtiğimiz aylarda Apple iCloud bulut abonelik ücretlerine %100 zam yapmıştı. Bu hafta ise daha büyük kapasiteye ihtiyacı olan kullanıcıları için iki yeni abonelik seçeneğini sundu.

Apple iCloud kullanıcıları 5GB olan en düşük seçenek için herhangi bir ücret ödemiyorlarken, 50GB kapasite için 12.99TL aylık ücret ödüyorlardı. 2TB’lık en üst seviye için ise 129.99TL aylık ücret ödemeleri gerektiriyordu.

Yeni eklenen abonelikler seçeneklerinin ücretleri ise 6TB için aylık 899TL ve 12TB için aylık 1799TL olarak belirlenmiş.

Global Gündem

Aşırı Sıcakların Elon Musk’a Maliyeti: 250 Milyon Dolar

Açıklanan verilere göre yaz aylarında 200’den fazla Starlink uydusunun yandığı kayıtlara geçti. Bu sayının SpaceX için maliyeti ise 250 milyon dolar.

Uydu izleme verilerine göre, Güneş aktiviteleri nedeniyle SpaceX’in sayısı 200’ü geçecek sayıda Starlink uydusu yandı.

Her bir Falcon 9 roketinin yaklaşık 50 Starlink uydusu taşıdığı varsayıldığında kayıpların yaklaşık 4-5 fırlatmaya eşdeğer olduğu anlaşılabilir.

SpaceX’in Falcon 9 roketini fırlatma maliyetinin yaklaşık 67 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde 200’den fazla yanan uydunun 250 milyon doların üzerinde zarara neden olduğu belirtiliyor.

Uyduların zarar görmesinde Güneş patlamalarının ve rüzgarlarlarının sorumlu olduğu düşünülüyor. Bu tür uydu arızaları kaçınılmaz olsa da, bu yaz yaşanan kayıplar olası beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti.

Global Gündem

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Ekosistem Raporları Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kerem Seleoğlu

ODTÜ işletme öğrencisi Kerem Seleoğlu, Girişim Haberleri bünyesinde içerik üreticiliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.