//

2023’ün En Çok Yatırım Alan Girişimleri

2023’ün En Çok Yatırım Alan Girişimleri

Koca bir yılı arkamızda bıraktık. Bu yıl içerisinde en çok yatırım alan 10 yerli girişimi sizlere aktaracağız. 2023’ün en çok yatırım alan 10 girişimi:

 

10) Fimple (3,5 milyon dolar)

2023’ün En Çok Yatırım Alan Girişimleri

Fimple, tak-çıkar özellikli, her biri ayrı ölçeklenebilir, ekosistem iş birliklerine hazır, kurumun kendi dinamiklerine göre bağımsız bir şekilde özelleştirmeler ve eklemeler yapabileceği, yalın ve parametrik fonksiyon grupları ve platform hizmeti sunarak sektör oyuncularının işlerini basitleştirmeyi hedefliyor.

Fimple  APY Ventures liderliğinde gerçekleşen köprü yatırım turunda KT Portföy, Tera Portföy ve melek yatırımcılara yeni bir melek yatırımcı daha ekleyerek 3.5 milyon dolar yatırım aldı.

 

9) Passion Punch (4 milyon dolar)

2023’ün En Çok Yatırım Alan Girişimleri

2020 yılında kutulan Passion Punch girişimi bir mobil oyun girişimi. Passion Punch bu zamana kadar geliştirdiği mobil oyunlar ile 200 milyondan fazla oyuncuya ulaşmış durumda.

2023 yılının Mart ayında tohum yatırım turunda 4 milyon dolar yatırım alan girişim. Toplamda 39 milyon dolar değerlemeyle yatırımı almıştı. Alınan bu yatırım Colendi liderliğinde Turkcell Yeni Teknolojiler GSYF, Re-Pie Portföy ve melek yatırımcıların katılımıyla gerçekleşmişti.

 

8) BüyüTech

2023’ün En Çok Yatırım Alan Girişimleri

BüyüTech, otomotv sınıfı kamere üreticisi olan bir yerli girişim. BüyüTech Togg’un kamera tedarikçisi.

BüyüTech 2023’ün Ağustos ayında 28 milyon 230 bin dolar değerleme üzerinden 4 milyon 230 bin dolar yatırım aldı. Büyütech’in son yatırım turunda Kros Otomotiv, Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi, Albaraka Portföy Yönetimi Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi, Farplas, Ziraat Portföy İkinci Yatırım Girişim Sermayesi, Albaraka Portföy Yönetimi, Ostim Girişim Sermayesi, Ziraat Portföy Yönetimi Birinci Girişim Sermayesi ve ARI Teknokent Proje Geliştirme yer aldı.

 

7) Macellan SuperApp ve Salus (4,7 milyon dolar)

2023’ün En Çok Yatırım Alan Girişimleri

Macellan’ın fintech alanındaki girişimi olan Macellan SuperApp, 2023 yılında çalıştıkları 100’den fazla marka ve bu markaların 1.300 şubesinde 250 bini aşkın müşteriye hizmet verme ivmelerini artıracaklarını açıklamıştı.

2023 yılının Haziran ayında 4,7 milyon dolar yatırım alan ve toplamda değerlemesi 62,5 milyon dolara ulaşmıştı. Alınan bu yatırım  Qinvest Portföy, APY Ventures Bilişim Vadisi GSYF, Fonangels ve CapitalTurk Holding’in de içinde bulunduğu yatırımcılardan geldi.

18-25 Kasım 2023 Yatırım Alan Girişimler

Salus, kullanıcı merkezli bir önleyici sağlık uygulaması.

Salus Northzone’un liderlik ettiği yatırım turunda; 500 Emerging Europe, Pitch Drive, İş Bankası 100. Yıl Girişim Sermayesi’nin yanı sıra Adam Anders (Anterra Capital), Can Yücaoğlu (MAP Yatırım), Mehmet Yılmaz (Freeletics & Zavvy), Joshua Cornelius (Freeletics & Zavvy) ve Kıvanç Semen (DataGuard) gibi melek yatırımcılardan toplamda 4,7 milyon dolar yatırım almış durumda.

 

6) Bluedot ve Hopi (5 milyon dolar)

Sürdürülebilirlik

Bluedot, elektirikli araç kullanıcılarına özel ödeme platformu.

Bluedot, 2023 yılının Haziran ayında Y Combinator, Leap Forward, Operator Stack, LACI Impact Fund, Caffeinated Capital, Ford Driventure, ScaleX ile Plaid, Stripe ve Moonpay’den melek yatırımcıların katılımıyla gerçekleşen yatırım turundan 5 milyon dolar ile ayrılmıştı.

Hopi’ye Param’dan 100 milyon Dolar Değerleme ile Yatırım

Hopi, Boyner Grup çatısı altında faaliyetlerini sürdüren e-ticaret ve finansal teknolojiler girişimi.

2023 yılının Nisan ayında Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner’in katılımı, Param CEO’su Emin Can Yılmaz ve Hopi CEO’su Yalın Özcan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısında hem ortaklık kuruldu hem de Param 100 milyon dolar değerleme üzerinden Hopi’ye 2,5 milyon dolar yatırım yaptı. Eylül ayında ise bir 2,5 milyon dolarlık yatırım daha geldi.

 

5)Linktera (5,13 milyon dolar)

2023’ün En Çok Yatırım Alan Girişimleri

Linktera, Finans, bankacılık, medya, ulaşım, lojistik, e-ticaret ve kamuya dijital dönüşüm sağlayan ve bu konuda danışmanlık hizmeti veren bir platform.

Linktera, Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi şirketi olan Letven Capital’dan 5,13 milyon dolar yatırım aldı.

 

4) Fazla (6 milyon dolar)

Fazla, Globale İlk Adımını İspanya'da Attı

Fazla, 2016 yılında Arda Eren ve Olcay Silahlı tarafından Fazla Gıda ismi ile kurulmuştu. 2022 yılının Aralık ayında düzenlenen lansman sonrası adı Fazla olarak devam etti. Gıda israfını ve israf kaynaklı karbon salımını yüzde 50 oranında azaltmak misyonu ile yola çıkan bir girişim.

Fazla 6 milyon dolarlık yatırım aldı. Alınan bu yatırımla 43 milyon değerlemeye ulaşmıştı. 6 milyon dolarlık yatırım turu, Esor Investment ve 212 liderliğinde TTGV, Türkiye Kalkınma Fonu, Founder One ve melek yatırımcıların katılımyla gerçekleşti.

 

3) Inavitas (12,5 milyon dolar)

2023’ün En Çok Yatırım Alan Girişimleri

2012 yılında kurulan Inavitas enerji izleme ve yönetiminde akıllı çözümler sunuyor.

Inavitas, Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bağlı ortaklığı Alfasolar Teknoloji Yatırımları A.Ş’den 12.5 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırım Şirket sermayesinin yüzde 30’una tekabül eden bir bölümünün bedeli karşılığında edinilmesi hususunda gerçekleşti.

 

2) Getir Finans (50 milyon dolar)

Getir İş bankası

Türkiye İş Bankası ve Getir arasındaki iş ortaklığı kapsamında İş Bankası, 2023’ün Ekim ayında Getir Teknolojik Hizmetler A.Ş.’ye 50 milyon dolar yatırım yapacağını bildirmişti. Sonrasında ise İş Bankası, GetirFinans’a yapacağı 50 milyon dolarlık şirket sermayesi yatırımı ile şirkete yüzde 20 ortaklık üzerinden gerçekleşti. Böylece GetirFinans’ın değerlemesinin yatırımla birlikte 250 milyon dolar oldu.

 

1)Insider (105 milyon dolar)

Türkiye’nin Yazılım Alanındaki İlk Unicorn’u 121 Milyon Dolar ile Insider Oldu

Insider, 2023’ün Mayıs ayında portföyünde Volkswagen ve Barclays gibi şirketler bulunduran mevcut yatırımcıları QIA ve Esas Holding’den 105 milyon dolarlık bir yatırım daha aldığını duyurdu.

Insider, yatırımdan kısa bir süre önce G2’ye göre Dünyanın En İyi 6. Yazılım Şirketi seçilmişti.

 

Ayrıca bu yılın nasıl geçtiğini biraz inceleyelim. 2023 yılının en çok yatırım alan sektörü oyun sektörüydü. Ayrıca enerji, sürdürülebilirlik, otomotiv teknolojileri ve süper uygulamalar da yüksek yatırım alanlardan.

Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre yatırımlarda ciddi bir düşüş yaşandı. 2022 yılına baktığımızda en düşük yatırım alan şirket (ilk 10’daki) 26,4 milyon dolar yatırım alırken bu yılın 10. Sırada yer alan Fimple 3,5 milyon dolar yatırım almış durumda. Tabi ki bu durumun en büyük etkeni ise küresel olarak yaşanan ekonomik darlık dönemi.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.