/

2022 E-Ticaret Raporu

E-Ticaret
E-Ticaret

Girişim Haberleri ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada girişim ekosisteminde olan gelişmeleri güncel bir şekilde sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

Raporumuzda 2022 yılında ülkemizde ve dünyada E-Ticaret alanında yaşanan gelişmeleri sizlere sunmaya çalıştık.

Trendler

Dropshipping ( Stoksuz Satış ) Artış Gösterdi

E-ticaret yapmak isteyen kişilerin herhangi bir ürün stoğu yapmadan e-ticaret siteleri veya pazaryerlerinden satış yapmasını anlatan bir kavram olan dropshipping, stok maliyetini sıfıra indirdiği için ve daha birçok fayda sağladığı için geçtiğimiz sene trendler arasında kendine yer buldu.

Ödeme Yöntemlerinde Değişim Fikirleri Ortaya Çıktı

2022 yılında, birçok kişinin bilgi sahibi olduğu kripto paralar ödeme aracı olarak kullanılabilir mi fikri e-ticaret firmalarına cazip gelmeye başladı. Kripto para borsasının bundan sonraki süreçte de trendler arasında olacağı düşünülürse bu fikir gündemimizde olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Markalar Dijitalleşme Süreçlerini Hızlandırdı

Fiziki mağaza sahipleri artan kiralar ve işletme masraflarındaki artışlardan dolayı mağazalarını dijital ortama taşıyarak satışlarını dijital pazaryerleri gibi yerlerde yapmaya başladılar.

Pazaryerlerine Olan Talepte Artışlar Yaşanmaya Başladı

Pazaryeri entegrasyonları tek bir kanal üzerinden satış imkanı sundukları için tercih edilmenin yanı sıra müşteri ile kullanıcının birbirine ulaşmasını kolaylaştırdıkları için tercih edilmektedir. 2022 yılında da bu kolaylık sayesinde pazaryerlerine talep artışı gerçekleşti.

Sosyal Medya Platformlarının Etkisi Büyüyor

Sosyal Medya kullanım istatistikleri göz önünde bulundurulursa E-Ticaret üzerinde sosyal medyanın etkisinin çok büyük olduğu açıktır. 2022 yılı içerisinde sosyal medya içerisinde Reels ve IGTv gibi içeriklerin tüketimi fazlalaştığından dolayı birçok e-ticaret firması sosyal medya içerikleri üzerinden reklam yapmayı fazlalaştırdılar.

E-Ticarette Video İçerik Devri Hız Kazanacak

Özellikle canlı yayın özelliği kullanımının artması ve sosyal medya kullanıcılarının bu özelliğe olan ilgisinin her geçen gün büyümesi e-ticaret ile uğraşan firmaların yönelimlerinin bu alana kaymasını da sağladı. Şirketler canlı yayın üzerinden işbirlikçiler ile yayın yaparak eğitimler vermeye başladılar.

Mobil E-ticaretin Önemi Her Geçen Gün Artıyor

Mobil cihaz kullanımının artmasıyla birlikte tüketicilerin büyük bir çoğunluğu alışverişlerini mobil üzerinden yapmaktadırlar. Hal böyle olunca E-Ticaret firmaları erişim kolaylığı açısından e-ticaret sitelerini responsive olarak tasarlamaya başladılar. Mobil uygulamalar tasarlayarak satışları artırmak 2023 yılı için de trendler arasında olacak gibi görünüyor.

E-Ticaret
E-Ticaret

Kişiselleştirilmiş Ürünler

Müşteriler kendilerini özel hissettikleri markalara karşı sadakatini arttırdığı için birçok marka kişiselleştirilmiş ürünler tasarlayarak bu tür ürünlerin satışını yapmaya başladılar. Paket içerisinden çıkan küçük notlar veya ürün üzerinde bulunan yazılar 2022 yılının trendleri arasındaydı.

Ücretsiz Kargo

Müşteriler kargo ücreti ödemek istemedikleri için ücretsiz kargo olan ürünleri daha çok tercih ediyorlar. Eğer bir E-Ticaret siteniz var ise ücretsiz kargo seçeneği ile satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Dünyada Neler Oldu

E-ticaretin en fazla büyüdüğü ülke Meksika:Mercado Libre

Mercado Libre México’nun CEO’su David Giesen, 288.000 Meksikalı ailenin gelirlerinin çoğunu bu platformdan elde ettiğini doğruluyor.
Latin Amerika’da e-ticaret ve finansal hizmetler lideri bir teknoloji şirketinin CEO’su olan David, son üç yılda Meksika’nın dünya çapında elektronik ticarette en hızlı büyüyen ülke olduğunu açıkladı. 2019 yılında %35 büyüdü; 2020 yılında pandemi nedeniyle %81 büyüdü. Geçen yıl büyüme yavaşladı ama %27 ile iyi bir hızla devam ediyor. Kaynak

Signifyd’a Göre Sektörün Zararı 200 Milyar Doları Geçecek

E-ticaret dolandırıcılığı ve perakendeciler için ekonomik maliyetleri artıyor.

Dolandırıcılık önleme çözümü sağlayıcısı Signifyd’in yeni “State of Fraud 2023” araştırmasına göre, 2023’te e-ticaret dolandırıcılığının toplam maliyeti 206,8 milyar dolara ulaşacak. Signifyd, hileli e-ticaret siparişlerindeki her 100$’ın çevrimiçi perakendeciler için 207$’lık maddi kayıpla sonuçlandığını tahmin ediyor.
Signifyd analizi, perakendecilerin hileli satın alımları engelleme girişiminde fazla muhafazakar davranabileceğini ve bunun da bariz kırmızı bayraklarla gelebilecek iyi siparişleri reddetmesiyle sonuçlanabileceğini gösteriyor

Signifyd, 2022 tatil sezonunda e-ticaret perakendecilerinin dolandırıcılık korkusuyla 24 milyar dolar değerinde iyi siparişi geri çevirdiğini tahmin ediyor. Kaynak

Çin’de Telefon Satışları 2022’de Son 10 Yılın En Dibini Gördü

Üçüncü taraf araştırma şirketlerinden alınan verilere göre, Çin’in akıllı telefon satışları 2022’de rekor bir düşüş yaşadı ve COVID kontrolleri ve yavaşlayan ekonomi tüketici iştahını azalttığı için %13 düşerek on yılın en düşük seviyesine indi.

Sevk edilen toplam cihaz sayısı 2022’de 329 milyondan 286 milyona düştü. IDC’nin bir raporuna göre bu, 2013’ten bu yana en düşük satış hacmi ve o zamandan beri ilk kez yıllık satışların 300 milyonun altına düştüğünü söyledi.

  • Sevk edilen toplam cihaz sayısı 2022’de 329 milyondan 286 milyona düştü. IDC’nin bir raporuna göre bu, 2013’ten bu yana en düşük satış hacmi ve o zamandan beri ilk kez yıllık satışların 300 milyonun altına düştüğünü söyledi.
    IDC’ye göre Android telefon üreticisi Vivo, %18,6’lık pazar payıyla 2022’de en çok satan marka oldu. Toplam sevkiyatları yıllık %25,1 düştü.
  • Huawei Technologies yan ürünü (HWT.UL) Honor, düşük bir tabandan da olsa %34’ten fazla büyüyen sevkiyatlarla en çok satan ikinci marka oldu.
  • Apple Inc (AAPL.O) , 2022’de en çok satan üçüncü telefon markası oldu ve geçen yıl dördüncü sıradan yükselen Oppo ile berabere kaldı. Kaynak

2022’de 3.3 Trilyon Dolardan 2026’da 5.4 Trilyon Dolara Yükselebilir

Morgan Stanley’in Haberine göre uzun vadede, e-ticaret pazarının büyümek için çok yeri var ve bugün 3,3 trilyon dolardan 2026’da 5,4 trilyon dolara yükselebilir.

ABD internet endüstrisini inceleyen bir hisse senedi analisti olan Brian Nowak, “Covid kaynaklı artışın gelecekteki e-ticaret büyümesini düzleştirmeyeceğine inanıyoruz” diyor. E-ticaretin 2026 yılına kadar perakende satışların %27’sine ulaşacağını düşünüyor. “Dünya çapında, e-ticaret penetrasyonu için henüz bir tavan görmedik.”

Dijital ticaretin büyümesi, insanların alışveriş yapma biçiminde kalıcı bir değişikliği temsil ediyor. 

Güney Kore’de, iyi gelişmiş bir ödeme ve lojistik altyapısı sayesinde, çevrimiçi satışlar şimdiden tüm perakende faaliyetlerinin %37’sini oluşturuyor. Ama bu büyümenin devam edeceği öngörülüyor.. Güney Kore’de e-ticaret, yiyecek teslimatı ve aynı gün seçenekleriyle önümüzdeki beş yıl içinde %45’e çıkabilir. Kaynak

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına  buradan  ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına  buradan  ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.