2022 Blockchain Raporu

2022, kriptonun şimdiye kadarki en zorlu yıllarından biriydi, ancak sektör ayakta kalmayı başardı. İflaslar, düşüşler ile blok zincir piyasası için unutulmaz bir yıl oldu. Raporumuzda 2022 yılını blokchain piyasası açısından inceleyeceğiz.

 

Ukrayna Kripto Bağışlarını Kabul Etmeye Başladı

Rusya-Ukrayna çatışması, kripto dahil olmak üzere bu yıl küresel pazarlar üzerinde büyük bir etki yarattı. Piyasa, Başkan Vladimir Putin’in Rus ordusuna Ukrayna’yı işgal etmesi emrini vermesiyle düştü, ancak savaş, kriptonun sahneye çıktığını gören ilk savaş oldu.

İşgalden birkaç gün sonra, Ukrayna hükümetinin resmi Twitter hesabı, iki cüzdan adresi de dahil olmak üzere Bitcoin ve Ethereum bağışı talep eden bir gönderi yayınladı. Tweet, Vitalik Buterin’in hesabın saldırıya uğramış olabileceği konusunda insanları uyarmak için ağırlığını koymasıyla hemen kafa karışıklığına yol açtı.

Ancak hükümetin Dijital Dönüşüm Bakanlığı, talebin aslında doğru olduğunu onayladı. Ukrayna hükümeti gerçekten de savaş yardım çabalarını finanse etmek için kripto para istiyordu.

Bağışlar akın etti ve üç gün içinde hükümet 30 milyon doların üzerinde BTC, ETH, DOT ve diğer dijital varlıklar topladı.

 

Biden, Kripto Yönetmeliğine İlişkin İcra Kararnamesi İmzaladı

Bitcoin’in oluşum bloğunun çıkarılmasından 13 yıl ve üç yönetim sonra, Başkan Biden, kabine departmanları da dahil olmak üzere neredeyse tüm federal kurumları nihayet ABD kripto düzenlemesi ve uygulaması için kapsamlı planlar oluşturmaya yönlendiren bir yürütme emri yayınladı. Biden’ın emri, Mart ayında imzalanana kadar aylarca bekleniyordu. Pek çok kişinin korktuğu gaddar yaklaşımdan çok uzak olan Biden’ın emri, her kurumun kesin olarak bir plan hazırlayıp Beyaz Saray’a sunmasını gerektiren bir araştırma direktifinden biraz daha fazlasıydı.

 

Saldırganlar Ronin Network’ten 550 Milyon Dolar Çaldı

Daha sonra ABD kolluk kuvvetleri tarafından Kuzey Kore devlet destekli Lazarus Group olarak tanımlanan bir grup saldırgan, dokuz Ronin zincir doğrulayıcısından beşine erişim elde etmek için kimlik avı e-postaları kullandı. Bu, suç örgütünün ağı 173.600 Ethereum ve 25.5 milyon USDC’lik Ethereum ana ağına bağlayan köprüyü yaklaşık 551.8 milyon dolar değerinde yağmalamasıyla sonuçlandı.

Terra’nın Fiyatı Düştü

Zirvedeyken Terra, piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto para birimlerinden biriydi. Terra, 2021’in sonlarından 2022’nin başlarına kadar şaşırtıcı bir yükseliş gördü.

Zirvede, Terra ekosistemi 40 milyar dolardan fazla bir değere sahipti, ancak ağın ikili token mekanizması onun mahvolduğunu kanıtladı. 12 Mayıs’ta UST 0,36 dolardan işlem görürken, LUNA’nın fiyatı bir sentin kesirlerine düşmüştü.

 

Celcius İflas Bayrağını Çekti

Kripto kredi platformu Celsius, Haziran ayında para çekme işlemlerini duraklattıktan ve ardından iflas ettikten sonra, borç alanlar teminatlarını platformdan alamadılar.

Teminat olarak 1,5 milyon dolar değerinde bitcoin göndererek Celsius’tan 375.000 dolar borç alan Alan Knitowski, “Yaptıkları her şey yanlıştı” dedi.

Blockchain

ABD Tornado Cash’e Yaptırım Uyguladı

Tornado Cash, kullanıcıların zincir üstü işlem geçmişlerinin gizliliğini koruyan bir protokoldür. 8 Ağustos’ta ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi, protokolü yaptırım listesine aldığını duyurdu. Ajans yaptığı açıklamada, siber suçluların (Kuzey Kore devlet destekli bilgisayar korsanları dahil) Tornado Cash’i kara para aklama aracı olarak kullandığını iddia etti.

Yasak, kripto endüstrisini kızıştırdı. Circle ve Infura gibi kripto şirketleri, Tornado Cash ile etkileşime giren Ethereum adreslerini kara listeye alarak yaptırımlara uymak için hemen harekete geçti. Bazı DeFi protokolleri, cüzdanları ön uçlarından bloke ederek aynı şeyi yaptı.

Ethereum’dan  Beklenen ‘Merge’ Geldi

Ethereum’un güç tüketen ‘Proof of Work’  mimarisinden ‘Proof of Stake’e  birleştirilmesi nihayet tamamlandı.  Merge yayınlandıktan sonra Ethereum’un gelişmiş karbon verimliliği üzerindeki etkisinin ancak önümüzdeki yıllarda ortaya çıkması tahmin ediliyor.

Güncelleme sorunsuz bir şekilde 15 Eylül’de eklendi. Merge, Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden bu yana kripto paranın en büyük teknolojik güncellemesi olduğu söyleniyor.

FTX İflas Etti

FTX, 2019 yılında kurulan ve 2021’deki zirvesinde 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan ve hacmine göre dünyanın üçüncü büyük kripto para borsası olan Bahamalar merkezli bir kripto para borsasıydı.

FTX’in likidite problemleri yaşadığı ve iflasın eşiğinde olduğunun anlaşılması üzerine kripto para birimlerinde geniş bir satış dalgası yaşanmıştı. ABD sermaye piyasası kurulu SEC, müşterilerin varlıklarının kötüye kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek amacıyla Bankman-Fried hakkında soruşturma başlatmıştı.

Açıklamanın ardından Bitcoin’de de satışlar hız kazanmış ve fiyatlar düşmüştü.

 

Uzmanların 2023 Blockchain Piyasası Hakkındaki Öngörüleri

Çok Daha Fazla Yatırımcı Bitcoin’i Benimseyecek

Kripto tahmini: The Ascent’e göre, Digital Assets Council of Financial Professionals’ın kurucusu Ric Edelman, 2022’nin sonuna kadar dünya çapında 500 milyondan fazla insanın Bitcoin’e sahip olacağını tahmin ediyor. daha fazla benimsemeye yardımcı olmak için sektöre ilişkin netlik ve gelişmiş anlayış.

Ether Yine Bitcoin’den Daha İyi Performans Gösterecek

Ether, 2021’de Bitcoin’den daha iyi performans gösterdi ve Bitcoin için yüzde 66’ya kıyasla yüzde 418 kazandı. Analistler, NFT satış hacimlerindeki artış nedeniyle her ikisinin de başarılı olmaya devam edeceğine inanıyor. Bu belirteçlerin çoğu hala ethereum blok zincirinde çalışıyor.

Web3’ün Popülaritesi Artacak

Tahminlerin çoğu piyasanın önceki performansına dayansa da, Web3 ve kripto piyasasının ademi merkeziyetçiliği gibi bazı yenilikçi şeyler, birçok uzmanın tahmin ettiğinden daha büyük bir gelişme gösterebilir. Bu, kullanıcıların kripto pazarını büyük ölçüde etkileyecek olan bankalar veya hükümetler gibi aracılar olmadan çok daha hızlı ticaret yapmalarını sağlayacaktır. Web bir sonraki büyük şey olabilir, bu yüzden trendleri takip ettiğinizden emin olun.

Blokchain’in avantajları, bir sonraki teknolojik devrimin kritik bir unsuru olarak görülmesinin nedenlerinden. Blokchain teknolojileri ve uygulamaları, kripto para birimlerinin ötesine geçerek birçok sektöre yayıldı. Sağlık, e-ticaret, yayıncılık, finans ve sigorta gibi sektörlerde yer buldu. Grand View Research’e göre, küresel blok zincir teknoloji pazarının 2022 ile 2030 arasında %85,9 Bileşik Yıllık Büyüme Oranı (CAGR) ile 2030 yılına kadar 1.432 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Metaverse’nin gelişimi, nitelikli fikri tapuların (NFT’lerin) artan popülaritesi, yeşil girişimlerin ortaya çıkışı ve sektördeki diğer atılımlar gibi 2023’ün en büyük blokchain trendleri göz önüne alındığında, blockchain’in sektörde uzun yıllar boyunca kalacağı ortada.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına  buradan  ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına  buradan  ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.