13 Soruda Jilda Bal ve Gilda&Partners Consulting

Değerli okurlarımız bu röportajımızda sizleri Jilda Bal ve Gilda&Partners  Consulting ile bir araya getiriyoruz.  Girişimcilik ekosistemini daha yakından tanırken girişimcilik dünyasına dair ipuçları da bulabileceğiniz bu yazımızla baş başa bırakıyoruz sizleri .

Keyifli okumalar…

 

1.Girişim Haberleri ailesi olarak sizi yakından takip etsek de daha iyi tanımak isteriz ki, bu başarılı iş hayatının temellerini anlayabilelim. Bize ve okurlarımıza biraz kendinizden bahseder misiniz? 
 

1977 yılında İstanbul’da doğdum. 1994 yılında Özel Pangaltı Lisesi’nden mezun olduktan sonra Amerika’da University of Utah’ta çift ana dal olarak Finans ve İşletme bölümlerini bitirdim. Öğrencilik hayatım boyunca aynı zamanda hep çalıştım, iş hayatına erken bir başlangıç yaptım diyebilirim. 2004’te mezuniyetimin ardından 2 sene Amerika’da ACC Capital Corporation adlı bir leasing şirketinde krediler bölmünde görev aldım. 2006 yılında 

Türkiye’ye geri dönerek Volvo Finans, Aklease ve Manpower grubunda çalışmaya başladım. Diğer taraftan dayanıklılık sporuyla ilgileniyorum. Yaş gruplarında orta ve uzun mesafe triatlon yarışlarını koşuyorum. 

 

 

2.Her hikayenin içinde ilham barındırdığına inanıyoruz. Hikayenizin bizlere ilham kaynağı olması için girişimcilik hikayenizin nasıl başladığını ve nasıl devam ettiğini heyecanla dinlemek istiyoruz. 

17 yıllık uluslararası ve yurtiçi deneyimin ardından, sektördeki eksikleri ve fırsatları başka bir açıdan görebilmeye başladım. Kendimi idealist bir insan olarak tanımlayabilirim. Bu süreç kendime “Ben ne yapabilirim?” sorusunu sormamı sağladı. Diğer taraftan aynı hizmeti profesyonel iş yaşantısında almış biri olarak neleri daha iyi yapabileceğimin bilincindeydim. Burdan yola çıkarak 2017 yılında kendi şirketim Gilda&Partners  Consulting’i kurarak girişimcilik maceramı başlatmış oldum. Yeni nesil ve butik bir yaklaşımla, şeffaflık ve dürüstlükten asla ödün vermeden, firmalara yönetici düzeyinde işe alım hizmeti vermeye başladım. 

 

 

  1. Yeni bir iş kurarken ekibimizi doğru seçmenin öneminden sıkça bahsedilir. Kurduğumuz ekibin iş planımıza da inanması beklenir. Siz ekibinizi kurarken nelere dikkat ediyorsunuz?
Sizce ideal bir ekip nasıl olmalıdır? 

İş hayatında önem verdiğim birkaç kavram var; Disiplin, dürüstlük ve uzlaşmacılık. Disiplinli çalışmak, hedefe her gün yaklaşmanızı; Dürüstlük, güven üzerine kurulu ilişkiler inşa etmenizi; Uzlaşmacılık ise iş hayatında karşınıza çıkan sorunları kişisel algılamayarak profesyonelce yaklaşabilme yetisini getirir. 

 

Kendi ekibimi kurarken bu kavramları taşıyan insanlarla çalışmaya önem ve öncelik veriyorum. Ayrıca girişimci ruhu olan kişilerle yol alıyorum. Herkes aynı hedefte olunca ideal ekip ister istemez ortaya çıkıyor. 

 

  1. Büyük şirketlerde önemli görevler üstlenmiş ve sonra da kendi girişimiyle çok başarılı olmuş biri olarak girişiminiz için ya da iş hayatınız için “dönüm noktası” dediğiniz bir anınız var mı?

Dönüm noktası olarak spesifik bir olay anlatamam fakat kafamda “Bir fark yaratabilirim” düşüncesinin filizlendiği anı dönüm noktası olarak tanımlayabilirim. Benim sürecim biraz da iyi bildiğim ve hakim olduğum bir alanda başkalarının hikayesine ortak olmak yerine kendi hikayemi yazma isteğimle başladı. 

 

 

  1. Uzun süredir hem bireysel olarak hem de Gilda&Partners Consulting ile sektörde adınızdan sıkça söz ettirmiş başarılı bir girişimci olarak sizce, bir girişimin başarıya ulaşması için sahip olması gereken, “olmazsa olmazları” nelerdir? 

Öncelikle özellikle ülkemiz koşullarında girişimcinin cesur olması ve kendine inanarak yola çıkması olmazsa olmazlardan. Sonrasında tabii ki, girişimci olduğunuzda eskisinden daha çok çalışacağınız için öz disiplin çok önemli. Son olarak yaratıcı düşünme ve sorunları yaratıcı yöntemlerle çözebilme yeteneğinin geliştirilmesini söyleyebilirim. Sorun çözme kasınızın güçlü olması gerekiyor. 

 

  1. Büyük başarılar elde etmiş biri olarak yolun başındayken neler düşündüğünüzü neler hedeflediğinizi merak ediyoruz. Kariyerinizi nasıl planladığınızdan ve nasıl ilerlettiğinizden bahsedebilir misiniz?

Gilda&Partners’in iş hacmini genişletmesi ve sektörde fark yaratmaya devam etmesinin yanı sıra hedeflerim arasında bu yıl temellerini atacağım bir yurtdışı İK firması ile ortaklık projemizde var. 

 

Kariyer planlarımın hepsinde bir sosyal sorumluluk yönü olduğunu da vurgulamak isterim. 

 

Kadın girişimciler olarak toplumda rol model olduğumuzu düşünüyorum. Pek çok kadın topluluğunda aktif olarak görev alıyorum. Cinsiyet eşitsizliği örneğin, benim için önemli bir konu ve bu konuda bir bilinçlenme olabilmesi için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. En basitinden günlük hayatta dilimize yansıyan ve maalesef normalmiş gibi görünen söylemlerden uzak durmaya ve etrafımı da bu konuyla ilgili bilinçlendirmeye çalışıyorum. 

 

2004 yılında Amerika’nın Utah eyaletinde operasyonel leasing alanında faaliyet gösteren ACC Capital Corporation’da krediler bölümünde iş hayatıma başladım. 

 

2006 yılında Türkiye’ye dönerek finans sektöründe Volvo Group bünyesinde krediler, satış ve pazarlama bölümlerinde görev aldım. Manpower İnsan Kaynakları’nda şube müdürlüğü yaptım. Son olarak 2014 yılında Aklease şirketinde iş geliştirme ve pazarlama departmanında görev alarak kurumsal hayatımı sonlandırdım. 

Jilda Bal

 

7.Türkiye’de girişimcilik için yeterli faaliyetler gerçekleştiğini düşünüyor musunuz? 
Sizce neler yapılabilir? 

Pek çok destek ve girişimci toplulukları olduğu gibi, ekonomik şartlar ve toplumdaki “riskli” algısı nedeniyle girişimcilerin önünde halen aşılması gereken engeller olduğuna inanıyorum. 

Bu engelleri bizler, sizler, yeni nesli hep beraber aşacağız. Cesaret ve disiplinli bir çalışma sistemiyle başarılı girişim hikayeleri yaratıldıkça, kötü algı ortadan kalkacak, girişimcilik gençler için daha cazip bir hale gelecek diye düşünüyorum. 

 

 

8.Rol model kabul edilen birçok başarılı insanın hayatında uyguladığı günlük rutinleri vardır. Peki sizin de hayatınızda başarılı olmak için uyguladığınız “rutinleriniz” var mı? 

Sizi daha yakından tanıyabilmek için; böyle önemli bir noktaya gelip başarılı olmanızı kadar sağlayan en önemli özelliğiniz, güçlü yönünüz sizce nedir? Kendinizde zayıf bulduğunuz yönler nelerdir? 

Kendimi disiplinli bir insan olarak tanımlayabilirim. Düzenli bir spor hayatım ve antrenman rutinim var, hava kötü olsa da evde devam ettiğim. Sabah güne erken başlarım, bunun da verimli bir gün geçirmeye katkısı olduğuna inanıyorum. 

En önemli özelliğim sabırla beklemek ve pes etmemektir. Pes ettiğiniz noktada hep bırakmaya alışırsınız. Bazen istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz fakat her zaman bir çıkış yolu için farklı açıları denemelisiniz. Diğer bir özelliğim ise dürüstlüğe ön vermem. Özellikle bizim işimizde dürüst olmak çok önemli ve firmalar aslında güvenilir insanlarla çalışmak isterler. 

 

 

9.Kadınların gündelik hayatta yaşadığı problemlerin yanı sıra iş hayatında da çeşitli engellerle karşılaştığını biliyoruz. Bir kadın olarak sizin gözlemleriniz deneyimleriniz neler, kadınlar iş hayatında hangi engellerle karşılaşıyor, çalışan kadınların sorunları neler? 

 

Cinsiyet eşitsizliği, aynı pozisyonlarda kadınların daha düşük ücretlerle çalıştırılması, annelik ve aile sorumluluklarının kadının iş hayatını olumsuz etkileyeceği önyargısı ve gereken imkanların sağlanmaması gibi yıllardır konuştuğumuz ama hale karşılaştığımız sorunlar tabii ki mevcut. 

 

Bu engellerin ortadan kalkması için en önemli ihtiyacımız bilinçlenmek ve yeni nesillerin cinsiyet eşitliği hakkında eğitilmesi diye düşünüyorum. 

 

 

  1. Çok başarılı bir girişimci olarak yolculuğunuzun en başından şu zamanki sürece kadar sizi en çok ne motive etti? Girişimcilik sizin için ne ifade ediyor?

 Kendinizi ve yaptığınız işleri bir cümleyle anlatmanız gerekse bu ne olurdu?  

Yaptığımız işte farklı sektör dinamiklerini bilen, güncel araştırma ve değerlendirme metotlarına hâkim, kurumların hedeflerine ulaşması için ihtiyaç duyulan orta/üst düzey yöneticinin niteliklerini derinlemesine anlayan butik bir danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Kendimi de “pes etmemek”le tanımlayabilirim. 

 

Beni motive eden hayallerimin gerçeğe dönüşü deneyimlemek ve her ayrıntısından sorumlu olduğum bir firmanın gelişmesini, büyümesini bir çocuğun büyümesini izler gibi izlemek oldu. 

Girişimcilik benim için bir fark yaratabilmek ve kendi kararlarını alabilmek özgürlüğü diyebilirim. 

 

  1. Çok başarılı bir kurumsal hayatınız varken girişimcilik ekosisteminde de önemli bir yer edinmiş, iki tarafı da deneyimlemiş, avantajlarını ve dezavantajlarını bilen biri olarak kurumsal hayatın mı yoksa girişimciliğin mi kendisine daha uygun olduğunu bulamayan yeni mezun olmuş ya da üniversite öğrencilerine neler söylemek istersiniz, neler tavsiye edersiniz?

Kendilerini tanımak için çaba göstermelerini, deneyimleyerek öğrenmelerini, hangi yolu seçerlerse seçsinler “kolay” olanı değil, “başarı”yı hedeflemelerini öneririm. 

  1. Hem çok yoğun tempoda çalışan bir iş kadını olup hem deTriatlonsporuyla ilgilenerek Türkiye’de Ironman bitiren 15.kişi olduğunuzu biliyoruz. Antrenman takvimlerinizi nasıl ayarlıyorsunuz? İş yaşamınızı etkiliyor mu? Bedenen ve zihnen dayanıklılık gerektiren bu sporu yapmanın gündelik hayatınızı nasıl etkilediğinizi düşünüyorsunuz? 

 

Antrenmanların ve yarış takvimimi iş hayatımla paralel sürdürüyorum. Spor hayatım ve onun sağladığı disiplin ve başarı hissi, benim iş hayatımda da başarılı olmamı sağlıyor. Her iki de doğru planlamayla yönetilebiliyor. Sadece hayatı çok planlı yaşamak gerekiyor. 

 

Hayat da böyle bir şey aslında bakacak olursanız planladığınız zaman hedeflerinize ulaşmayı mümkün kılıyor. Tabi ki yolda aksaklıklar çıkabiliyor fakat mücadele ederken de “dayanıklılık” kasımızın öne çıktığını görüyoruz. 

 

13.Son olarak, girişimci olmak isteyen gençlere ve girişimcilik dünyasını yakından takip eden okurlarımıza kendileri keşfetmek ve geliştirmek için çıktıkları bu yolda ne tavsiye edersiniz? 

 

 

Kendilerine uygun, anlam ve tatmini bulabilecekleri bir hayat seçmelerini, seçtikleri yolda maddi manevi engellere değil, hedefe odaklanmalarını tavsiye edebilirim. 

 

Jilda Bal’ın kurucusu olduğu Gilda&Partners Linkedin Hesabı: https://www.linkedin.com/company/gildaandpartners/

Jilda Bal Sosyal Medya Hesapları:

Jilda Bal Linkedin Hesabı:  https://www.linkedin.com/in/jildabal/

Jilda Bal Instagram Hesabı : https://www.instagram.com/jildabal/

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Röportajlarımız

13 Soruda Urbanite Venture ve Arzu Tekir 

13 Soruda Musa Can Arslan ve ParkMentor

13 Soruda Mustafa Çalışkan ve Proje Gezgini

13 Soruda Çiğdem Sezer ve Çiğdem Sezer Akademi

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.