13 Soruda Ayhan Karaman ve Site Destek

13 Soruda Ayhan Karaman ve Site Destek

Bu haftaki 13ilinmeyenler röportajımızda sizleri, Ayhan Karaman  ve değerli girişimi Site Destek ile buluşturuyoruz. Girişimcilik ekosisteminin  başarılı girişimcisi Ayhan Karaman, sizler için merak ettiğiniz soruları cevapladı.

Keyifli okumalar dileriz…

Ayhan Karaman

1-Girişim Haberleri ailesi olarak okurlarımıza, sizi daha yakından tanıtmak isteriz. Bize kısaca kendinizden, girişim yolculuğunuzdan ve eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz?

1985 Samsun Doğumluyum. Ailemle birlikte SAMSUN’da yaşamaya devam ediyorum. Aktif olarak İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde de bulunuyorum.
İlk okul, orta okul ve liseyi Samsun’da, Üniversiteyi ise Eskişehir Anadolu Üniversitesinde (Muhasebe) okudum.
Okuduğum bölümle işimin hiçbir zaman alakası olmadı. Ben hep sevdiğim işlere odaklandım.
Meslek hayatım boyunca Turkcell, Nokia, Koç Holding ve sektörün lider e-ticaret markalarında çalıştım. Büyük yapıların, kurumsal şirketlerin içinde edindiğim tecrübelerin iş hayatım boyunca aldığım çoğu kararda etkisi olmuştur.

2-Site Destek girişiminizin ortaya çıkışını sizden dinlemeyi çok isteriz. Uzun süredir planladığınız bir girişim olarak mı ortaya çıktı? Yoksa, anlık bir fikir olarak mı gelişti?

En önemli kararlarım arasında Site Destek (Dijital Pazarlama Danışmanlık Ajansı) markasıyla başladığımız danışmanlık hizmetini kurmam vardır. İnsanlar size ne yapamayacağınızı söyler dururlar ama gerçekten neyi yapıp neyi yapamayacağınızı en iyi siz bilirsiniz. Her girişimimde bana da yapamayacağımı söyleyenler oldu. Yanlış yaptığımı dikte edenler oldu ancak bunların geçerliliği tamamen sizin neyi isteyip neyi istemediğinize bağlı.
Site Destek, benim hayallerimin işiydi. Kurdum ama yardım kaldı. Yarım kalmasının bile bir hikayesi var. Bugünlerin temelini sağlam atmama neden oldu. Doğrularımdan vazgeçmeden hareket ettim ve daha sağlam adımlarla Site Destek Ajansımı tekrar kurdum. Bugün 22 kişilik muhteşem bir ekibin çalıştığı ve 60+ müşteriye hizmet veren bir ajans haline geldik.

3-Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışmak başarıdır” demiş, Henry Ford. Biz de, girişimler için ekip ruhunun çok önemli olduğuna inanıyoruz. Siz girişiminizi hayata geçirirken ilk ekibinizi nasıl oluşturdunuz? İdeal bir ekip tanımınız var mı?

Bu sorunun bende yer alan cevabı çok farklı 😊
Ajansı kurduğumda yanımda olan 2 ekip arkadaşım vardı. Onlara şunu söyledim: “Arkadaşlar biz büyümeyelim, kontrolümüzün dışına çıkmasın hiçbir şey.” Bu böyle olmadı. Kısa sürede (3 ay) biz 17 kişilik bir aile olduk. Burası tamamen kontrolümüz dışındaydı. Tamamen bir anda gerçekleşen bir durumdu. Şunu dedim ekip arkadaşlarıma: “Bizi bir şey buraya sürüklüyor ve bu çok da güzel oluyor. Devam etmeliyiz. Daha çok istihdam sağlamalı ve paylaşmalıyız.” Ekip arkadaşlarımın her birine ayrı ayrı teşekkür ederim. Hepsi beni anladı, bu yolda benimle koşulsuz şartsız yürüdüler.

4-İş hayatınızda, hiç “dönüm noktası” olarak adlandırdığınız veya sizi çok etkileyen bir olay yaşadınız mı? Özel değilse bizimle bu anınızı paylaşabilir misiniz?

Elbette!
Sürekli reddettiğim bir müşteri adayı vardı. Ben eğitim veriyorum danışmanlık hizmeti vermiyorum diyordum ama asla pes etmiyordu. “Ayhan biz seninle nasıl çalışırız arkadaş, ne yapmalıyız” dedi bir gün. Ben sadece eğitim veriyorum. Ajansım yardımcı olabilir dilerseniz ama ben inanın eğitim tarafında devam ediyorum dedim.
6 Ay sonunda “Benim için çalışma, gerekirse siteme bile bakma ama ben seninle çalışmak istiyorum, bu beni mutlu edecek” dedi. Yani neden böyle bir şey insanın peşinden gelir ki? Ben istemiyorum ama bir şey benim onunla konuşmamı istiyor, kabul etmemi istiyor. İşte bu benim hayatımı değiştiren en önemli anlardan birisiydi. Hiç beklemediğim bir anlaşma ile bugün hala o müşteriye hizmet veriyorum. Birisinin bana 24 aylık ödemeyi anlaşma şartlarını ortaya çıkarmadan göndereceği aklımın ucundan bile geçmezdi. Bu böyle oldu.
Babam bana sürekli nasihatler verir. O nasihatlerinden biriydi bu: “Oğlum hayatta önüne çok güzel şanslar gelir. Bunları değerlendirip değerlendirmek senin elinde.” Ben istemesem de o şans beni buldu. Bunların hepsinin nasip olduğuna inanan birisiyim.

5-Birçok kurumda çalıştığınızı ve oldukça başarılı bir kariyere sahip olduğunuzu görüyoruz. Kurumsal hayattan, kendi işinize geçiş sürecinde deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz? Bu kararı vermenizdeki en büyük etken ne oldu? Sizce iş hayatınızdaki deneyimleriniz, girişim fikrinizi hayata geçirmede bir etken oluşturdu mu?

Çalıştığım tüm kurumlarda aşkla çalıştım. Öğrenmek, öğrenmek hep daha fazlasını öğrenip tecrübe etmek. Öğrenmek için zaman ve çok çalışmak gerekiyor. Çalıştım, gerçekten çok çalıştım. Amacım hiçbir zaman finansal fayda sağlamak olmadı. Benim için bana işveren kişinin mutlu olması, projenin başarılı olması inanın çok daha fazla önemliydi.
Çok olumsuz konuları konuşmak istemiyorum bunu burada kapatmak istediğim için birkaç konudan bahsedeceğim: “Benim işverenlerimin tamamı bana çok iyi çalışma standartları sunmadılar. (Finansal konu değil. Onu hiç önemsemedim.) İnsan mutlu olduğu yerde çalışır. Motivasyonun hep en önemli olduğunu vurguladım. Hep buna inandım. Bir noktadan sonra motivasyonumu kaybetmeme neden oldular. Ayhan dedim başarılı olduğunu düşünüyorsan sevdiğin işi yap, kendi işini yap! Enerjini düşüren insanlardan uzaklaş. Hep bunu yaptım. Faydasını da gördüm.

6-İş hayatında başarı olmuş biri olarak hiç umutsuzluğa kapıldığınız ve her şeyi bırakmak istediğiniz bir an oldu mu? Eğer olduysa motivasyonunuzu kazanmak için neler yaptınız?

Umutsuzluğa hiç kapılmadım! İş konusunda motivasyonumu düşüren konulardan, kişilerden hep uzaklaştım. Enerjimi düşüren konuları hep aynı gün çözdüm.
Alışveriş yapmayı ve seyahat etmeyi çok severim. Motivasyonum düştüğü an itibariyle alışveriş yaparım (teknolojik ürünler) ve seyahate çıkarım. Bu seyahatleri aracımla yapar yol boyu mevcut girişimlerimi daha iyi seviyelere getirmek için kendimi motive ederim. Yeni bir girişim için harekete geçerim. Tek seyahat yapmam. Enerjisi yüksek insanlarla hareket ederim.

7-Üniversite öğrencilerine sertifika ve eğitim programları verdiğinizi görüyoruz. Gençlerin hayatlarına dokunmak, onlara tecrübelerinizi aktarmak ve onların kariyer yolculuklarına katkıda bulunmak nasıl bir duygu? 

Üniversite öğrencilerine faydalı olabilmenin hazzını hiçbir işimde almadığımı belirtmek isterim. Ben bu duyguyu tarif edemiyorum. Elimden geldiğince gücüm yettiğince ve benden talep edildikçe bunu yapmaya devam edeceğim.

8-Site Destek ailesi olarak çok yaratıcı bir siteniz olduğunu ve sosyal medya kanallarınızın da bir o kadar canlı ve ilgi çekici olduğunu gözlemliyoruz. Sosyal medya kanallarının, insanlar üzerinde etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Sizce, girişimlerin internet üzerinde veya herhangi bir sosyal medya platformu üzerinde kendilerini tanıtırken dikkat etmeleri gereken kilit noktalar var mı?

İnsanlar Sosyal Medyada. İnsanların olduğu yerde olmalı, onlarla doğru iletişim kurmalıyız. Ama en önemlisi: “Duygusal Bağ Kurmak.” Sosyal Medya’da duygusal bağ kurmayı başarabilirsek çoğu şeyi başarırız. Girişimcilerin en çok dikkat etmesi gereken konu bu.

9-Yakın bir zamanda, gerçekten ilham verici bir TedX konuşmasına imza attınız. Orada olmak ve deneyimlerinizi aktarmak nasıl bir duyguydu?

Çok heyecanlıydı. Çok fazla konuşmada yer aldım. Hiç heyecanlanmadım desem yeridir. Ama TedX olunca işin rengi değişiyor. Hele o kırmızı halı. 😊 Daha sahneye çıkmadan titremeye başlamıştım. Benim için hayaldi. Bu imkanı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.

Ayhan Bey’in Tedx Konuşması izlemek isteyen takipçilerimiz için:

10-Hem iş hayatında hem de girişim yolculuğunda başarılı olan biri olarak sizce, sizi başarılı yapan özellikleriniz nelerdi? Sizce, kariyer basamaklarının başında olan kişiler, başarılı olmak için hangi özelliklere sahip olmalılar?

İnsan geldiği yeri çok iyi bilmeli. Bildiğimi düşünüyorum. Çok fazla uyumam, insanların en çok yaşadığı problemleri tespit eder bunların çözümü için günlerimi verebilirim. Motivasyonumun ve enerjimin çok yüksek olduğunu söylerler. Ben aynı sektörde çalıştığım girişimcileri rakip olarak görmem meslektaş olarak görürüm. Sektörümü büyütmeye çalışırım, sektörü büyütmeye çalışan girişimcilere destek veririm. Ama en önemlisini merak ediyorsanız: Ayda ve Ada! Kızlarım. Onlar doğduktan sonra başarılı oldum ben.

11-Bir SEO Uzmanı olarak kendisini SEO ve dijital pazarlama alanlarında geliştirmek isteyen takipçilerimiz için önerileriniz var mı? Bu alanlarda gelişmek için bölüm fark eder mi? Ya da online kurslar ve eğitimler faydalı olur mu?

Öncelikle kesinlikle doğru kaynakları takip etmeliler. Yani bu direkt kaynağın kendisi olmalı. SEO için Google’ı. 😊 Sonrasında da tecrübeli ve kendisini ispatlamış kişilerin eğitimlerini tercih edebilirler. Ne kaynak ne eğitim başarı için yeterli olmayacaktır. Devreye motivasyon da giriyor. O enerji yüksek olmalı. Son olarak denemek. Kendisine ait bir kaynak ile yola çıkıp öğrendiklerini uygulayarak bu sektörde tecrübe kazanmaları mümkün.

12-İş hayatında bazı insanların, başarılı olmak adına günlük rutinleri bulunuyor. Erken uyanmak, kitap okumak veya spor yapmak gibi. Sizin böyle bir rutininiz var mı?

Erken Uyanmak ve Spor Yapmak.

13-Girişimcilik dünyasına adım atmak isteyen ama bu cesareti ve motivasyonu bulamayan kişiler için verebileceğiniz öneriler var mı?

Ne iş yapacaklarsa yapsınlar planlı yapsınlar. Etrafında başarılı olmuş girişimciler olabilir. Bende yaparım bunda ne var ki diyerekten dümdüz bir işe girişmeleri çok olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Fikir, plan, ekip, teknoloji, motivasyon ve yatırım çok önemli.
Ek olarak bir işin başarıya ulaşması için sadece o işe odaklanmalarını öneririm. Parçalanmak başarısızlık getirecektir.

**Son olarak, pandemi dönemi ile evde geçirdiğimiz bu dönemlerde, bizler için önerebileceğiniz kitap, film, dizi, şarkı, podcast… tavsiyeleriniz varsa önerilerinizi, okurlarımıza ulaştırmayı çok isteriz.

Kitap:
Ustalık, Robert Greene
Mor İnek, Seth Godin
Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı, Dale Carnegie

Film:
Borsa – Wall Street
Yeni Bir Başlangıç – Jerry Maguire

Site Destek hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Instagram: https://www.instagram.com/sitedestek/?hl=tr

 

13 Soruda Jilda Bal ve Gilda&Partners Consulting

13 Soruda Ergun Tekin ve Tekin Kurumsal Eğitim ve Danışmanlık

13 Soruda Urbanite Venture ve Arzu Tekir

13 Soruda Musa Can Arslan ve ParkMentor

13 Soruda Mustafa Çalışkan ve Proje Gezgini

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.