/

12-18 Temmuz Global Gündem

12-18_Temmuz_Global_Gundem

Elon Musk xAI’ın Çalışmalara Başladığını Duyurdu.

Twitter, Threads’in hızla büyüyen kullanıcı sayısı karşısında popüleritesini günden güne yitiriyor. Buna rağmen Elon Musk şimdiden gözünü başka bir projeye dikmiş durumda.

Tesla ve SpaceX’in CEO’su ve Twitter’ın sahibi Elon Musk Çarşamba günü, “evrenin gerçek doğasını anlamak” amacıyla yeni bir yapay zeka şirketi olan xAI‘ın çalışmalara başladığını duyurdu.

xAI’ın arkasındaki ekip, DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Twitter ve Tesla  çalışanlardan oluşturulmuş ve bu çalışanlar daha öncesinde DeepMind’in AlphaCode ve OpenAI’nin GPT-3.5 ve GPT-4 gibi projelerinde yer almış. Bununla birlikte ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlerden bazılarına katkıda bulunduğu, yenilikçi tekniklerle analizleri kullanıma sunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği belirtildi.

 

Musk, nisan ayında da Microsoft ve Google’ın geliştirdiği yapay zeka sohbet robotlarına rakip olacak “TruthGPT” adını verdiği bir platformu başlatacağını açıklamıştı.

Elon Musk xAI 12-18_Temmuz_Global_Gundem

Nvidia Biyoteknoloji Şirketi Recursion’a 50 Milyon Dolarlık Yatırım Yapacağını duyurdu.

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, ilaç keşfi için yapay zeka modellerinin gelişimini hızlandırmak amacıyla biyoteknoloji şirketi Recursion’a 50 milyon dolar yatırım yapacak.

Recursion’dan yapılan açıklamada, yapay zeka destekli ilaç keşfi alanında “çığır açan” temel modellerin gelişimini hızlandırmak için Nvidia ile işbirliği yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, Nvidia tarafından yeni tedavileri belirlemek ve tasarlamak için yapay zeka destekli modelleri kullanan Recursion’a 50 milyon dolarlık yatırım yapılacağı kaydedildi.

Şirketin açıklamasında, Recursion’ın yapay zeka modellerini Nvidia’nın bulut platformunda çalıştırmak için 23 bin terabaytı aşan biyolojik ve kimyasal veri kümelerini kullanacağı aktarıldı.

Söz konusu yatırım haberinin ardından Recursion’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri yüzde 115’in üzerinde değer kazandı.

12-18_Temmuz_Global_Gundem

Gıda Teknolojisi Alanındaki İnovatif Çalışmalarıyla Bilinen Chipotle, Bu Sefer De Avokadolar İçin Robot Üretecek

Avakado meyvesi Türk mutfağında kullanılmasa da özellikle yabancı mutfakların vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki ana malzemesi avakado olan guacamole sosunu yapabilmek bir çalışanın yaklaşık 50 dakikasını alıyor. Bu soruna çözüm üretmek amacıyla ”Autocado” adı verilen robotlar bu süreyi yarıya indirmeyi hedefliyor.

Avokadoları sokmak ve çekirdeğini çıkarmak için kullanılacak bu robot ayrıca avokadoları sos yapımında kullanılabilmeleri için gereken sıcaklığa ulaştırmaya yarıyor.

Autocado şu anda California, Irvine’deki Chipotle Cultivate Center’da test sürecinden geçiyor.

Chipotle daha önceleri Chippy adını verdiği ve tortilla cipsleri üreten bir robot üzerinde çalışıyordu.

autocado_12-18_Temmuz_Global_Gundem

Fransa Daha Az Tüketim İçin Kıyafet Tamirini Teşvik Ediyor

Fransa, giyim sektöründeki tüketimi azaltmak için yeni bir teşvik paketini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Öyle ki yeni bir kıyafet almayıp eskimiş kıyafetlerini tamir edip yenileyen Fransızlar bunun için ödüllendirilecek.

Ekim ayında hayata geçirilmesi planlanan teşvik paketinde 6 euro ile 25 euro arasında para iadesi yapılacak.

Ülkenin ekolojik dönüşümden sorumlu bakanı Bérangère Couillard, her yıl ülkede 700 bin ton giyim eşyasının çöpe atıldığını söyledi. Couillard ayrıca, terzilere ve ayakkabı tamircilerine sisteme kayıt olma çağrısında bulundu.

12-18_Temmuz_Global_Gundem

Hindistan, Ay’a İnsansız Uzay Aracı Gönderdi

Hindistan, Chandrayaan-3 insansız uzay aracını Ay’a gönderdi. Uzay aracının eğer başarılı bir şekilde aya inebilirse Hindistan; ABD, Sovyetler Birliği ve Çin’den sonra Ay’a kontrollü iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olacak.

Hindistan, bu projesiyle birlikte Ay’ın keşfedilmemiş bir bölümü olan Güney Kutbu’na “yumuşak iniş” gerçekleştiren ilk ülke unvanını kazanmayı hedefliyor.

Ay’ın Güney Kutbu, uzay araştırmaları için özel bir önem taşıyor zira buradaki buz kütleleri gelecekte kurulacak olası bir istasyonun sürdürülebilir olmasını sağlayabilecek.

Ay’un kutup yüzeyi, oldukça derin kraterlere sahip yamaçlı bir bölge. Bazı kraterler milyonlarca yıldır Güneş ışığı almadığı gibi bu kraterlerde yüzey sıcaklığı da -230 C gibi aşırı düşük seviyere düşebiliyor. Bu nedenle bu bölgede araştırma yapmak uzay araçları için oldukça zor.

Hindistan 2020 yılında bir başka uzay aracı Chandrayaan-2 başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirmeyi başarmıştı fakat Ay’a iniş gerçekleştirecek modül ve insansız araç yere çakılarak parçalanmıştı.

İndia_12-18_Temmuz_Global_Gundem

Coca-Cola’nın üretim sistemi dahilindeki süreçler için karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olabilecek sürdürülebilir çözümler geliştiren erken aşamadaki şirketlere yatırım yapmak için 137,7 milyon dolarlık bir risk sermayesi fonu oluşturduğunu açıkladı

Coca-Cola Co.’nun başkanı ve finans müdürü John Murphy, “Bu fon, yenilikçi çözümlere öncülük eden fikirlere öncülük etme potansiyeline sahip” dedi. Murphy ayrıca “Sürdürülebilirlik ve karbon emisyonu azaltımı için gelişen teknoloji ve bilime ulaşmaktan fayda sağlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini de kullandı.

Yatırım yapılması planlanan erken evre girişimler arasında paketleme, ısıtma ve soğutma, tesis dekarbonizasyonu, dağıtım ve tedarik zinciri gibi üretim sürecinde bulunan aşamaları sürdürülebilir hale getiren projeler yer alacak.

Kendini “tohumdan büyümeye” risk sermayesi şirketi olarak tanımlayan Greycroft, Coca-Cola’nın fonunu yönetecek. Greycroft, kuruluşundan bu yana 3 milyar dolardan fazla sermaye topladı ve tüketici, işletme, sağlık teknolojisi ve finans teknolojisi sektörlerinde 400’den fazla yatırım yaptı.

Coca-Cola 12-18_Temmuz_Global_Gundem

Oxford Caddesinde Küçük İşletmelere Kira Ücreti Olmayan Dükkanlar Sunuluyor

Oxford’u canlandırma ve bölgede bulunan şeker dükkanlarının yenilerinin açılmasını önlemek amacıyla Oxford’ta küçük işletmeler dükkanları için çok daha düşük kira ücreti ödeyecekler

10 milyon sterlinlik program ayrıca vergilerde çok büyük oranda indirim, mağazaların donatılması, pazarlama ve iş desteği sunuyor.

Bölgede bulunan Amerikalı şeker dükkanlarının Oxford’un statüsüne yönelik bir tehdit oluşturduğu düşünülüyor.

Oxford 12-18_Temmuz_Global_Gundem

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Kerem Seleoğlu

ODTÜ işletme öğrencisi Kerem Seleoğlu, Girişim Haberleri bünyesinde içerik üreticiliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.