////////

Türkiye’den New York Borsasına: Martı’nın 4 Yıllık Zorlu Başarı Yolculuğu

Türkiye’nin başarılı tek ölçeklenmiş mikromobilite girişimi olan Martı, 13 Temmuz’da New York Borsası’nda açılış gongunu çalacak.  Şimdiye kadar kullanıcılarına başarılı mikromobilite uygulamaları sunan ve elektrikli scooter paylaşım uygulamasından sonra; trafiğin yükünü azaltan ve insanların şehir içi ulaşımını kolaylaştıran Martı TAG uygulamasını devreye alan Martı’nın gelişim yolculuğuna ve başarı hikayesine gelin daha yakından bakalım.

 

Martı Nasıl Doğdu ?

2018 yılında Oğuz Alper Öktem ve Sena Öktem tarafından kurulan ve tam anlamıyla 2019 yılında uygulamaya geçen başarılı mikromobilite girişimi olan Martı’nın doğuş hikayesini kurucu CEO Oğuz Alper Öktem şu şekilde anlatıyor :

Elektronik scooter’la ABD’de bir iş seyahatinde karşılaştım. Kısa mesafeleri hızla ve kolayca katedebilmek için son derece etkili bir çözüm olduğunu görünce mikromobilite kavramını Türkiye’ye kazandırmaya karar verdik. Martı fikri de böylece doğdu.”

İlk önce test amaçlı İstanbul Anadolu Yakası’nda deneme sürüşlerine başlayan ve artan yoğun talep üzerine Avrupa Yakası’na, daha sonra da Ankara, İzmir, Gaziantep gibi kalabalık büyükşehirlere yayılan mikromobilite uygulamasının bundan sonraki hedefleri, yurtiçinde sağladıkları başarılı büyüme hikayesini yurtdışında Macaristan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi pazarlara girip mikromobilite ekosisteminden daha çok pay almak.

Martı’nın başarılı büyüme hikayesinin altında yatan en önemli parametrelerden birisi kurucu CEO Oğuz Alper Öktem’e göre, “doğru ekibi kurabilmiş olmak”. Şirkette yazılımcılardan scooterların bakımını üstlenen ekibe kadar kendi alanında tecrübeli, yetkin ve etkin bir ekip bulunuyor. Ayrıca yurtdışındaki birçok mikromobilite şirketinin kullanmakta olduğu scooter paylaşım sisteminin Türkiye’de doğru zamanda kullanıma sunulmuş olması da büyüme hikayesinin arkasındaki bir sebep olarak yer alıyor.

Kullanıcı deneyimlerine göre uygulamalarını sürekli geliştiren ve daha kullanışlı hale getirmeye çalışan Martı, ayrıca kiralanan scooterların birçok parçasınının Türkiye’de üretilmesinin sağladığı, ihtiyaçlara göre yenileme ve maliyet avantajlarının sağladığı kolaylıklar sayesinde verimlilik artışlarının sağladığı inovasyon avantajlarını daha kolay ve kullanışlı biçimde hayata geçirebiliyor

Şehir İçi Ulaşımda Bambaşka Bir Deneyim: Martı TAG

Kullanıcı deneyimlerini izleyen Martı, bir süre sonra Martı TAG adında, şehir içindeki trafik yükünü ve ulaşım sistemini rahatlatan bir sistem hayata geçirdi. Açılımı Tek Araçla Gidelim (TAG) olan sistem, en az 10 Martı yolculuğunu gerçekleştirmiş kullanıcılar için aktif hale gelecek şekilde çalışıyor. Martı, bu sistemin kullanılması için herhangi bir ücret veya komisyon almamakla beraber, yolculuk paylaşımlarında sürücü ve yolcuların masrafların bölüşülmesine dayalı bir sistem geliştirmiş. Bu yolculuk paylaşım ücreti; sürücünün araç yıpranma payı, yolculuk paylaşım ücreti gibi masrafların karşılanması için kullanılıyor ve paylaşım yapan kişiler tarafından özgürce belirleniyor.

Ayrıca Martı, milyonlarca yolculuktan topladığı ulaşım verilerini kullanarak sistemde en iyi eşleşmelerin gerçekleşmesini sağlıyor. Martı’nın bu sistemin geliştirmesindeki amaç ise, araç başına düşen insan sayısını artırarak trafikteki araç yoğunluğunu azaltmak. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi trafikteki araç sayısının fazla olduğu büyükşehirlerde araç yoğunluğunun azaltılması oldukça büyük önem arz ediyor.

Martı Şimdi New York Borsasında!

Geçtiğimiz günlerde; 40 bin TAG kullanıcısına ve 10 milyon Martı kullanıcı sayısına ulaşan Martı, artık mikromobilitede elde ettiği başarıyı uluslararası arenaya taşımak ve süreçlerini daha da geliştirmek için 13 Temmuz‘da New York Borsasında açılış gongunu çalarak halka arzını gerçekleştirecek.

Çevreci ulaşım hedeflerini ve elektrikli ulaşımı daha yaygın hale getirmek için sermayesini artırmak ve kaynak yaratma hedefiyle halka arz çalışmalarını yaklaşık 1 yıldır sürdüren Martı, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)’in tüm onayları vermesinin ardından 13 Temmuz’da MRT koduyla New York Borsası’nda işlem görmeye başlayacak.

13 Temmuz’da New York Borsası’nda Türk bayrağını dalgalandıracak olan Martı, böylelikle kuruluşundan 4 yıl sonra New York Borsası’nda halka açılan Türkiye’nin en genç teknoloji girişimi olarak tarihe geçecek.

Daha fazla girişimimizin Türk bayrağını yurtdışında dalgalandırması dileğiyle.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.