Sürdürülebilir1Dünya için Günlük Görevler

sürdürülebilir1dünya
sürdürülebilir1dünya

Sürdürülebilirlik, mevcut nesillerin ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin de kendi ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için ekonomik, çevresel ve sosyal faktörleri dengelemeyi gerektirir.

Sürdürülebilirlik kavramını kısaca tanımlamak istersek “yarını düşünmek” sonucuna da ulaşabiliriz. Bugün sahip olduklarımıza yarın da sahip olabilmek ve her anlamdaki kaynaklarımızı gelecek nesillere ulaştırabilmek için anahtar yaklaşım, sürdürülebilirlik olmalı.

sürdürülebilir1dünya
sürdürülebilir1dünya

“Sürdürülebilir” kelimesi, bir şeyin sürekli olarak var olabilmesi veya devam edebilmesi anlamına gelir. Özellikle çevre, ekonomi ve toplum gibi alanlarda kullanılan bu terim, doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılması, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması ve dengeli bir şekilde gelişme ve büyüme sağlanması anlamında önemli bir kavramdır.

Sürdürülebilirliğin çıkışını incelememiz gerekirse… Sürdürülebilirlik kavramının ortaya çıkışı, Birleşmiş Milletler tarafından 1987’de yayınlanan Brundtland Raporu’na dayanıyor.

20. yüzyılın ikinci yarısının başlarından itibaren sürdürülebilirlik üzerine çeşitli görüşler dile getirilse de bugünkü anlamıyla sürdürülebilirliğin ortaya çıkışı olarak raporda geçen Sürdürülebilir Kalkınma ifadesi kabul ediliyor.

Günümüzde de fazlasıyla önem taşıyan bir kavram halini alan Sürdürülebilir Kalkınma, Brundtland Raporu’nda özellikle gelişmekte olan dünyayı etkileyen yoksulluk ve ekolojik sorunlarının temel çözümü olarak gösteriliyordu. “Ortak Geleceğimiz” (Our Common Future) ismiyle de anılan rapor, sürdürülebilirliğin tarihinde adeta bir kırılma noktası.

Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Brezilya’nın Rio şehrinde gerçekleştirilen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı ise sürdürülebilirlik tarihi için bir diğer önemli aşama. Burada gerçekleştirilen görüşmelerde sürdürülebilirliğin yalnızca çevresel faktörlerle sınırlı olmadığı, hayatın her alanında var olması gerektiği konusunda mutabık olunuyor. Dolayısıyla 1992 yılında gerçekleşen konferanstan itibaren sürdürülebilirlik yalnızca çevreyle mi ilgili sorusunun yanıtı oldukça net bir şekilde ortaya konmuş durumda: Sürdürülebilirlik, yaşamın her alanını kapsayan çok geniş bir kavram…

sürdürülebilir1dünya
sürdürülebilir1dünya

Bu yazıda sizlere böylesi önemli bir konuda günlük hayatta yapmanız/dikkat etmeniz haline katkınız olacak durumlardan bahsedeceğim çünkü farkında olmadığımız küçük noktalar bile kurtarıcı olabilir.

  1. Enerji Tasarrufu Yapın: Elektrik enerjisini etkili kullanarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Işıkları kapatmayı unutmayın, gereksiz elektrikli cihazları fişten çekin ve daha az enerji tüketen aydınlatma ve ev aletleri kullanın.
  2. Su Tasarrufu Sağlayın: Su tüketimini azaltmak için suyu bilinçli bir şekilde kullanın. Musluktan akan suyu kapatmayı unutmayın, kısa duş alın ve sızıntıları düzeltin.
  3. Atık Yönetimine Dikkat Edin: Atıklarınızı geri dönüşüm kutularına uygun şekilde ayırın. Organik atıkları kompost yaparak geri dönüşüm sağlayabilirsiniz. Mesela ben sebze kabuklarına dek -gübre olarak- değerlendiriyorum.
  4. Doğal Kaynakları Koruyun: Sürdürülebilirliği desteklemek için doğal kaynakları koruyun. Ormanlık alanlara zarar vermemek için kağıt tüketimini azaltın ve geri dönüşümlü kağıt ürünleri tercih edin.
  5. Sürdürülebilir Ürünleri Tercih Edin: Sürdürülebilir ürünler kullanarak doğal kaynakların daha az tüketilmesine katkı sağlayabilirsiniz. Sürdürülebilir tarıma dayalı gıdaları tercih edin ve çevre dostu ürünleri satın alın.
  6. Toplu Taşımayı Kullanın veya Bisiklete Binin: Araç kullanımını azaltarak ve toplu taşımayı tercih ederek karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz. Uygunsa bisiklet veya yürüyüş gibi çevre dostu ulaşım yöntemlerini kullanın.
  7. Daha Az Plastik Kullanın: Tek kullanımlık plastik ürünleri azaltarak çevre kirliliğine katkıda bulunabilirsiniz. Tek kullanımlık plastik tabak, bardak ve pipetler yerine tekrar kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir alternatifler tercih edin.
  8. Yerel Ürünleri Destekleyin: Yerel ürünleri satın almak, uzak mesafelerden taşınmamaları nedeniyle enerji tasarrufuna yardımcı olabilir ve yerel ekonomiyi destekleyebilir.
  9. Bilinçli Tüketim: İhtiyacınız olmayan ürünleri almak yerine sadece ihtiyacınız olanları satın alın. Kaliteli ve dayanıklı ürünleri tercih ederek uzun ömürlü kullanım sağlayın.
  10. Topluluk ve Bilinçlendirme: Sürdürülebilirlik konusunda aileniz, arkadaşlarınız ve topluluğunuzda farkındalık oluşturun. Bilinçli tüketim ve çevre dostu davranışlar hakkında bilgi paylaşın ve birlikte daha büyük bir etki yaratın.

Bu yazıyı yazmaktaki amacım, iklim krizinin etkileri zaman geçtikçe daha da belirginleşirken -hala daha durumu benimseme aşamasında olan insanlar için- bu durumun ne kadar hayatın içinden ve düzeltilebilir bir hal olduğunun anlaşılmasını kolaylaştırmak. Belki bunlarla alakalı bir “Sürdürülebilir Yapılacaklar Listesi” hazırlayabilir ve gün içince uyguladıklarımıza tik atarak farkındalığımızı artırabiliriz.

Bu hedefe ulaşmak için ne yapabilirim?

Her birimizin birey olarak yapabileceği birçok şey var. Neler yapabileceğinizi öğrenmek için şu adrese gidin:

BM’nin iklim değişikliği konusundaki çabaları hakkında daha fazla bilgi için:

Diğer Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi hakkında daha fazla bilgi edinmek için şu adresi ziyaret edin: 

 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları:

Dünya Liderleri 2015 yılında, 2030’a kadar 3 önemli işi başarmak için 17 Küresel Amaç üzerinde uzlaştı. Aşırı temizliklerini sona erdirmek. Eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele. İklim değişikliğini düzeltme. Sürdürülebilir kalkınma için Küresel Amaçlar bu taahhütleri gerçekleştirebilir. Bütün uluslararası. Tüm insanlar için. Gerçekleşebilmesi için herkesin bu hedefi bilmesi gerekiyor. #HareketeGeç

  #HERKESE ANLAT

Sürdürülebilir kalkınma için küresel hedefler ne kadar çok kişi bilirse, o kadar başarılı olacaktır. Eğer biz bunun için çabalarsak, liderlerimiz bunu gerçekleştirebileceklerdir. Amaçların, daha çok insan tarafından öğrenilmesi gerekiyor. Amaçları depolamak için sizi kullananlarınıza var. Sohbette, e-postada, tartışmada, ürünlerde, evde, işyerinde, evde, nerede olursa olsun #HERKESEANLAT

 Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik yapmaya ait her parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş türlerinden hükmedilen girişim ve yatırım eylemlerini ortadan kaldırmak için bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca ulaşmayı iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir sınırlarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek isteyenler sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Sürdürülebilir1Dünya Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.