Su yönetim platformu Blueit ile tanışın!

11-18 Kasım 2023 Yatırım Alan Girişimler
“Su Yönetim Platformu” olarak tanımlanan Blueit, gerçek zamanlı su tüketimini takip eden bir donanım ve yazılım olarak karşımıza çıkıyor. Eş zamanlı olarak su takibi gerçekleştiren platformda, bina içerisinde herhangi bir su sızıntısı olsa bile kullanıcıya bildirimi gönderiliyor ve sistem, uzaktan açma kapma olanağı tanıyor.

Kişi başına 1500 metreküp

Dünyada her geçen gün hızlı bir nüfus artışı olması ve tüketim alışkanlıklarının sürekli olarak değişmesi, gelecek yıllarda su soruları ile karşılaşmamıza neden olabilir. Küresel ölçekte yaşanan su krizinin giderek daha kötü bir hal alması, düzenleyici önlemler alınmadığı takdirde, su sıkıntısı yaratacağını da gözler önüne seriyor.

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre, kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı yaklaşık 1500 metreküp olarak yer alıyor. Bu sayı, Türkiye’nin halihazırda su sıkıntısı çeken ülkeler arasında bulunduğunu gösteriyor. İşte tam da bu noktada “Blueit” harcanan su miktarını gerçek zamanlı bir şekilde takip ederek, su sıkıntısını çözmek adına karşımıza çıkıyor.

Bu teknoloji sayesinde gerçek zamanlı ve mekana dayalı veri sunulurken, yapay zeka ile su tüketimi en verimli hale getiriliyor. Bina içerisindeki su takibini, su sızıntılarını kullanıcıya bildiren ve sistemi uzaktan açıp kapatma imkanı tanıyan Blueit, yine yapay zeka aracılığı ile kullanıcılara harcamaları gereken su miktarını da kişiselleştirilmiş önerilere göre sunmayı hedefliyor.

Aslında “endüstri” sektörü için çözümler geliştiren şirketin ana hedefi; gelecek nesillere daha sürdürülebilir ve kullanılabilir temiz su kaynakları yaratmak olarak yer alıyor. Şirketin iş modeli ise donanım bedeli ve SAAS aboneliğine dayanıyor.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı’nda Geliştirildi

blueit

Blueit şirketinin kurucusu Hülya Tokmak, henüz biyokimya öğrencisiyken biyoteknoloji odaklı araştırmalar yapmak, iklim ve çevre çalışmalarında bulunmak ve onlara çözüm geliştirmek için oldukça hevesli bir öğrenciydi. Sürekli olarak kütüphaneden çeşitli kitaplar araştıran ve problemleri fark etmeye çalışırken bir yandan çözüm geliştirmek için fikirler arayan Tokmak, memleketi Hatay’da iken sık sık karşılaştığı “su problemini” çözmek istedi.

Bu süreç içerisinde memleketi Hatay’da yaşadığı su kesintilerine bir çözüm bulmak isteyen Tokmak, “Bu, yaz aylarında sık yaşanan su kesintileri. Günlük kesintiler, hele ki çok nemli ve sıcak geçirilen bir iklimde; yaşam kalitesine çok fazla etki ediyordu” diyor. Bu duruma nasıl bir çözüm bulunması üzerine kafa yorduğunu belirten Tokmak, 2021 yılının Kasım ayında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı’nda Blueit’i geliştir.

Blueit EGP Tarafından Seçilen 6 Teknoloji Tabanlı Girişimden Biri!

blueit

Hülya Tomak, yaptıkları literatür araştırmalarınından çıkan sonuçlar hakkında da;

“Yaptığımız literatür araştırmalarında, Avustralya Sidney’de yapılan bir araştırma, bina sakinlerinin davranışlarını değiştirerek enerji tüketiminde yüzde 10-20’lik bir azalma elde etmenin mümkün olduğunu ispatlamıştır. Tüketicilerin önceki 24 saate ait tüketim bilgilerine internet aracılığıyla erişmelerine izin veren bir çalışma ile de; bu denemeyi, 410 bin konut, endüstriyel ve ticari müşteri kullanılmıştır. Deneme, konut müşterilerinin yüzde 79’unun ve ticari müşterilerin yüzde 70’inin bu bilgilere erişimin bir sonucu olarak enerji kullanımlarını değiştirdiğini bulmuştur. Ayrıca, konut müşterilerinin %43’ü kullanım sürelerini değiştirmiş ve yüzde 41’i kullanımlarını azaltmıştır. Bu ve bu gibi pek çok çalışmanın sonuçlarını ön plana alarak ürünümüzü geliştiriyor ve stratejiler belirliyoruz.” diyor.

Şirketin uzun vadeli hedefleri arasında ürünleriyle suyun doğru ve tasarruflu kullanılmasını sağlayıp bu bilinci topluma kazandırmak da yer alıyor. Bununla birlikte sanayi ve tarımda sürdürülebilir su yönetimini sağlamak bulunuyor.

Tüm bunlara ek olarak Blueit’in şu anda Vehbi Koç Vakfı ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle düzenlenen Etki Girişimciliği Programı’na (EGP) seçilen 6 teknoloji tabanlı girişimden biri olduğunu da hatırlatmak da fayda var…

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.