Sean Parker, Napster Kurucusu

Sean Parker’ın Erken Yaşamı

Sean Parker, 1979 yılının 3 Aralık tarihinde Herndon, Virginia’da bir televizyon reklam komisyoncusu olan Diane Parker ve Amerika Birleşik Devletleri hükümeti okyanus bilimci aynı zamanda NOAA’da baş bilim insanı olan Bruce Parker’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Sean Parker ve babasının arası küçüklüğünden beri oldukça iyiydi. Parker henüz 7 yaşındayken babası ona bir Atari 800’de programlamayı öğretti.

Bilgisayar programcılığını ve korsanlığını çok seven Parker bir süre bu alanda kendini geliştirdi. 16 yaşına geldiğinde başı belaya girdi. Bir gece, bir Fortune 500 şirketinin ağını hacklerken Parker, babasının bilgisayar klavyesine el koymasından sonra oturumu kapatamadı. IP adresinden ve FBI tarafından bulunan Sean Parker, Yetişkin olmadığı için toplum hizmetine gönderildi. Okuldayken bilgisayar laboratuvarında kodlamaya ayırdığı zamanı yabancı dil dersi olarak değerlendirmeye okul yönetimini ikna etmeyi başardı.

Sean Parker iki yıl boyunca Virginia, Fairfax County’deki Oakton Lisesi’ne gitti ve 1996’da orta ile son sınıfını okumak için Chantilly Lisesi’ne nakil aldı. Yazdığı mektupla okulu ikna etmesine rağmen son sınıfta Parker çok iyi bir şekilde kod yazıyor ve şirket kurmanın adımlarını atıyordu. 1998 yılında mezun oldu. Hala lisedeyken, Pincus’un Washington DC startup’ı FreeLoader’da Mark Pincus, yani Zynga’nın CEO’su için staj yaptı. Bir web tarayıcısı geliştirdiği için Virginia eyalet bilgisayar bilimi fuarında kazandı ve CIA tarafından işe alındı.

Henüz lise son sınıftayken çalıştığı startuplar ve çeşitli projelerinden dolayı yılda 80.000 dolardan fazla kazanan Sean Parker, üniversite okumayıp Girişimcilik mesleğine devam etmek istediğinden ailesiyle konuştu. Ailesi Parker’ın başarısının farkındaydı ve ikna etmesi zor olmadı.

Napster’ın Kuruluşu

Ailesinin desteğini de arkasına alan Sean Parker, bir an olsun durmadı.  Shawn Fanning ile birlikte müzik için ücretsiz bir dosya paylaşım hizmeti olan Napster’ı kurdu. Napster 1999 yılında piyasaya sürüldü ve bir anda hit oldu. Herkesin Napster’dan haberi oldu ve yeni kullanıcıların ardı arkası kesilmedi. Fakat ne yazık ki Napster, Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği aleyhine bir dava açarak onu kapatmaya zorlayınca sert bir tepki gördü. Daha sonra ise Napster kapatıldı. Şu anda ise Napster tüm zamanların en hızlı büyüyen işi olarak anılır. Müzik endüstrisinde devrim yaratmasıyla tanınıyor ve bazıları tarafından iTunes’in öncüsü olarak kabul ediliyor.

Plaxo’nun Kuruluşu

Hiçbir zaman Napster’a başarısızlık gözüyle bakmayan Sean Parker, Napster’dan gurur duyarak çalışmalarına hızla devam etti. 2002 yılının Kasım ayında Microsoft Outlook ile entegre bir çevrimiçi adres defteri ve sosyal ağ hizmeti olan Plaxo’yu kurdu. Plaxo, daha sonra LinkedIn, Zynga ve Facebook şirketlerinin büyümesini etkileyen erken bir sosyal ağ aracı oldu. Plaxo, lansmanına virallik kazandıran ilk ürünlerden biriydi ve bu ona 20 milyon kullanıcı kazandırdı. Plaxo’yu kurduktan 2 yıl sonra Parker, şirketin finansörleri Sequoia Capital ve Ram Shriram tarafından, yatırımcıların kendisini takip etmeleri için özel dedektifler tutmasını içeren sert bir iddiadan sonra görevden alındı.

Daha sonra Parker, 2004 yılında oda arkadaşının Stanford Üniversitesi’nde öğrenci olan kız arkadaşının bilgisayarında “The Facebook” isimli bir internet sitesi gördü. Bu site için heyecanlanan Sean Parker, Mark Zuckerberg ve Eduardo Saverin ile bir araya geldi ve birkaç ay sonra 5 aylık şirkete başkan olarak alındı. (Mark Zuckerberg’ün hayatını ve Facebook’u nasıl kurduğunu merak ediyorsanız Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci! yazımıza göz atmalısınız)

Başkan olarak Parker, Thiel’i Facebook’un ilk yatırımcısı olarak getirdi. Finansmanın ilk turunda, Zuckerberg’in Facebook’un 5 yönetim kurulu koltuğundan üçünü elinde tutması için pazarlık yaptı, bu da Zuckerberg’e şirketin kontrolünü verdi ve Facebook’a özel bir şirket olarak kalma özgürlüğü verdi. Zuckerberg,Sean Parker hakkında şu cümleleri kullandı:

Sean, Facebook’un bir üniversite projesinden gerçek bir şirkete dönüşmesine yardım etmede çok önemliydi.

2005 yılında Parker’ın ev sahipliği yaptığı bir parti sırasında polis, Parker’ın kiraladığı o tatil evine girdi ve arama yaptı. Bu aramada evde kokain bulundu. Parker uyuşturucu bulundurma şüphesiyle tutuklandı ancak suçlanmadı. Bu olay, Facebook yatırımcılarının Parker’a şirket başkanı olarak istifa etmesi için baskı yapmasına neden oldu. Bu baskılardan sonra Sean Parker istifa etti. Fakat görevden ayrıldıktan sonra bile Facebook’un büyümesiyle ilgilenmeye devam etti ve Zuckerberg ile düzenli olarak bir araya geldi.

2006 yılında Parker, Peter Thiel tarafından kurulan San Francisco merkezli bir risk sermayesi fonu olan Founders Fund’da yönetici ortak oldu. Founders Fund, erken aşamadaki şirketlere yatırım yapmaya odaklanmış olan bir risk sermayesi fonuydu. Parker’ın çalışması sırasında yatırımları bulurken Thiel tarafından tam yetki verildi. Parker, 2014 yılında Founders Fund’daki görevinden ayrılarak başka projelere odaklandı.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

12 Yaşında İlk Filmini Yapan Steven Allan Spielberg

2 Yaşında Babasını Kaybeden Stephen King’in Başarı Hikayesi

Henry Ford’un İlham Veren Başarı Hikayesi

Dong Nguyen, Yoksulluk İçinden 50 Bin Dolarlara Flappy Bird Yaratıcısı

Peter Dinklage, Game of Thrones Dizisinin Starı

Burt Munro, 1967’de Kırmış Olduğu Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Adam

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.