Netflix’in CEO’su : Reed Hastings

Reed Hastings

Reed Hastings

Reed Hastings; 1997 yılında dünyaya tanıtılan, 2023 Şubat itibariyle net değeri 20 milyar dolar olan Netflix’in CEO’su. Kendisi kiraladığı Apollo 13 filmini geç teslim etmesinden dolayı 40 dolar ceza ödemesinden dolayı moralinin bozulduğu gün parlak bir fikir buluyor. Öyle bir fikir ki, insanlar çevrimiçi olarak film sipariş edebilecekler; şu an oldukça popüler olan bu  girişimin ismiyse işleviyle oldukça uyumlu Net(İnternet)-flicks(film) Netflix!

netflix

Şimdi Reed Hastings’in hikayesini daha yakından inceleyelim.

8 Ekim 1960’ta Boston, Massachusetts’te doğdu. Anne babası prestijli bir işe ve çevreye sahiptiler. Hastings, Cambridge, Massachusetts’teki Buckingham Browne & Nichols Okulu’na gitti. Üniversiteye başlamadan bir yıl önce kapı kapı gezip elektriklli süpürge satmaya çalıştı. 1983 yılında Bowdoin College’dan Matematik alanında lisans derecesi ile mezun oldu.

Deniz Piyadeleri subay eğitimine katıldı ve Deniz Piyadeleri Üssü Quantico’daki Subay Aday Okulu eğitim kampı da dahil olmak üzere üniversite döneminde yazlarını Deniz Piyade’lerinde geçirdi ancak eğitimi tamamlamadı ve Deniz Piyadeleri’nde görevlendirilmedi. Deniz Piyadeleri yerine Barış Gücü’nden bir hizmet seçerek üniversiteden sonra 1983’ten 1985’e dek kuzeybatı Syaziland’ın kırsal kesiminden yaklaşık 800 öğrenciden oluşan bir lisede matematik öğretmeye gitti.Şu sözleriyle girişimcilik ruhunun bir kısmını burada geçirdiği günlere borçlu olduğunu belirtir: “Cebinizde on dolarla Afrika’da otostop çektiğinizde, bir iş kurmak çok korkutucu görünmüyor.”

Barış Gücü’nden döndükten sonra Hastings, ilk tercihi olan MIT’den reddedildikten sonra Stanford Üniversitesi’ne devam etti ve 1988’de Bilgisayar Bilimleri alanında Yüksek Lisans derecesi ile mezun oldu.

Reed Hastings

Hastings’in ilk işi Adaptive Technology’de, yazılım hatalarını ayıklamak üzere biri işti.  2007’de Hastings, CNN’e şunları söyledi: “… odaklanmanın değerini öğrendim. Bir ürünü vasat bir şekilde iki üründen daha iyi yapmanın daha iyi olduğunu öğrendim.”

Hastings 1991 yılında kendi şirketini kurmak için Adaptive Technology’den ayrıldı. 1995 yılında halka açılan Pure Software Hastings’i yönetim deneyimi olmadığı için oldukça zorladı. 1996 yılında Pure Software, Atria Software ile birleştiğini duyurdu. Birleşme, Pure Software’in araçlarını Atria’nın araçlarıyla birleştirdi. 1997 yılında, birleşik şirket Pure Atria, Rational Software tarafından satın alındı ve bu da anlaşmanın açıklanmasından sonra her iki şirketin hisselerinde% 42’lik bir düşüşü tetikledi. Hastings, birleşik şirketlerin Teknik Direktörü olarak atandı ve satın alma işleminden kısa bir süre sonra ayrıldı. Pure Software’den sonra Hastings, bir sonraki girişiminde benzer sorunlardan nasıl kaçınacağını düşünerek iki yıl geçirdi.

netflix

İşte Hastings’in ilk işinden edindiği deneyimler bunlardı ve bundan sonraki işi ortağı Randolph’la kurduğu Netflix oldu. (Marc Randolph eski bir Pure Software çalışanıydı.) İkisinin de internetten film kiralama mantığına dayanan Netflix’in kuruluşu için farklı öyküleri var. Hastings film kiralama şirketine Apollo 13  filmini bir yanlışlıktan dolayı geç iade ettiği için cezalandırılmasına canı sıkıldığı için bu durum için düşünürken Netflix fikrini bulduğunu söylüyor. Bu hikaye Hastings’in internet televizyonu savunucusu durumunu, çalışanlarının kendi izin zamanlarını yönetmelerine izin vermesi gibi özgürlük ve sorumluluk yönetimi gibi alanlardaki tutumlarını destekliyor.

Marc Randolph
Marc Randolph

Randolph’un açıklaması ise başka bir şirkete satılmak üzere olan Pure Software’den dolayı hali hazırda birçok iş fikri üzerinde çalıştıkları yönünde. Amazon.com gibi bir yapı hayaliyle yola çıkmışlar ve birçok ürünün e pazarlaması gibi fikirleri elemişler.

Gelgelelim Netflix’in nasıl bu kadar başarılı olduğuna…

netflix

Netflix 29 Ağustos 1997 yılında Kaliforniya’da, Hastings tarafından en az 1.9 milyon dolar kullanılarak tescil edilip kuruldu. Diğer yatırımcılar katkıda bulundu ve Hastings %70 sahiplikle Yönetim Kurulu Başkanı olurken 39 yaşındaki Randolph CEO ve azınlık sahibi oldu. Şirketin ana faaliyeti, ücretli aboneliğe dayalı video akış hizmetidir. Aboneler, çeşitli film ve dizilerden oluşan kapsamlı bir arşivi internet üzerinden izleyebilir. Bu arşive Netflix yapımı film ve diziler de dahildir. Şubat 2023 dahilinde 208 milyondan fazla abonesi ve çeşitli ülkelerde ofisi bulunmaktadır.

İlk birkaç yılında birkaç yinelemeden sonra, Netflix sonunda başarılı bir iş modeli hazırladı: son tarih veya gecikme ücreti olmayan abonelik tabanlı bir hizmet ve içeriğe 19.95 $ ‘dan sınırsız erişim. Ayrıca, abonelerin DVD’lerin kendilerine postalanması gereken sırayı belirtmek için kullandıkları bir “Kuyruk” ve önceki DVD iade edilir edilmez DVD’yi otomatik olarak postalayan bir dağıtım sistemi vardı. DVD’ler, içinde posta ücreti ödenmiş bir iade kılıfı bulunan ince bir pakette geldi ve Netflix tüm posta masraflarını karşıladı. Bu da onların başarısına temel oluşturan kullanıcıların gözünde bir başka kolaylık noktası oldu.

Netflix

Netflix 2001 yılında bir milyon aboneliğe ulaşırken, 2003 yılında Randolph hisselerini satıp ayrıldı. 2007 yılında doğrudan tablet, telefon, televizyonlara içerik akışı sağlamaya başladı, 2012 yılında kendi şovlarını oluşturmaya başladı. 20122den itibaren 1900’den fazla şov üretti ve devam da ediyor.  2013 yılında kullanıcı profilleri devreye girdi ve 2015 yılında 50 ülkede faaliyete başladılar. Bundan sonrasıysa oldukça hızlı… 2016’da 130 ülkede yayına giriyor ve sisteme yeni araçlar ekleniyor. 2017’de dünya çapında 100 milyon aboneye ulaşıyor. Yakın tarihe gelirsek…

2021: Netflix, 190’dan fazla ülkede 209 milyon aboneye ulaştı. Dikkate değer istisnalar Kuzey Kore, Suriye, Çin ve İran’dır. Tüm uluslararası kütüphanelerinde 15.000’den fazla başlığa sahiptir ve yıllık gelirlerinde 25 milyar doların üzerinde gelir elde etmektedir. Şirket, kullanıcıların Netflix’te oyun oynamasına izin veren mobil oyunları tanıtıyor.

2022: Netflix, on yıldan uzun bir süredir ilk kez ilk çeyrekte 200.000 abone kaybetti. Sebepleri Netflix’in bazı ülkelerden çekilmesi, fiyatları yükseltmesi, artan rakipler ve kullanıcıların aynı hesabı kullanmaları olarak sıralanıyor. Kaldı ki Netflix geçtiğimiz günlerde de bu duruma şöyle bir çözüm buldu: Bir hesaptaki farklı kullanıcılar ancak aynı evin içerisindeyken kullanılabilecek.

İşte Hastings’in neredeyse hayatının yarısını verdiği Netflix’in son durumu bu şekilde.

Reed Hastings

Netflix’in CEO’su ve kurucu ortağı olan Reed Hastings şu an Forbes’a göre net  3,7 milyar USD (2023) servete sahip. 2020 yılında No Rules Rules adlı kitabı çıktı.  Şu an hala çeşitli kurul ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarda görev alıyor.

Reed Hastings kitabı

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer #Başarı hikayeleri yazılarımız İçin tıklayınız.

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.