Paribu “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması” Açıklandı

Paribu

Paribu ve FutureBright Group iş birliğiyle tamamlanan Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın dördüncüsü bir basın toplantısında açıklandı.

Verilere göre son 1 yılda Paribu’yu kullanan kişi sayısı 6 milyonu aştı.

Araştırmaya göre, kripto varlıkların popülerliği her geçen yıl artış gösteriyor. Geçtiğimiz yıl kripto parayı duyan kişi sayısı toplumun yüzde 77′sini oluştururken, bu yıl yüzde 99’unu oluşturuyor. 2021 ve 2020 yıllarında kripto bilinirlik oranının sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 16 idi.

Araştırma sonuçlarına göre, kripto paralar en çok kısa vadeli alım satım işlemleri için kullanılıyor. Kripto paraların kısa vadeli alım satım işlemi için kullananların oranı ise %75 . Kısa vadeli alım satım işlemlerinden hemen sonra ise uzun vadeli yatırım ve para transferleri geliyor.

paribu

Kripto paraların yüzde 75’lik oranla saklama ve taşıma kolaylığı sağladığı düşünülmekte. Yine yüzde 75 ile zaman ve mekan sınırlaması olmadan işlem yapma ve yüzde 74 ile işlem hızı ise sağladığı diğer avantajlar olarak görülüyor. Diğer taraftan kripto parayı duyan ancak nasıl kullanılacağını bilmeyen ve yeterince güvenilir bulunmadığı için kripto paraları dezavantajlı olarak görenlerin oranı ise yüzde 40

paribu

İşlem yapanların yüzde 60’ı ile Bitcoin ile işlem yaptığını söylüyor. Bitcoin’in ardından ise yüzde 29 ile Ethereum geliyor.

paribu

Araştırma sonuçları kripto para denildiğinde akla gelen ilk kavramın yüzde 30 ile sanal para olduğunu söylüyor. Sanal parayı yüzde 24 ile Bitcoin takip ediyor.

Son bir yılda kripto para ile işlem yapanların oranı geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 13,4’ten, yüzde 25,1’e yükseldi. Paylaşılan verilere göre, kripto para ile işlem yapanların yaklaşık yarısı yüksek getiri beklentisiyle işlem yapıyor. Konjonktürel dalglanmalar nedeniyle 2022’de yüzde 86 olan yüksek getiri beklentisiyle işlem yapma motivasyonuyüzde 52’ye geriledi. Bunun yanında kripto varlıkların kullanımının gelecekte artacağını düşünenlerin oranı ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 23’ten yüzde 39’a yükseldi.

paribu

Kripto para ile işlem yapanların yüzde 75’i kripto parayı güvenilir bir yatırım olarak görüyor. Kripto parayı duyanlarda ise bu oran yüzde 49 seviyelerinde. Kripto para ile işlem yapmayanların yüzde 42’si kripto parayı yeteri kadar güvenilir bulmuyor. Araştırmaya göre en çok tercih edilen yatırım aracı yüzde 30 ile gayrimenkul yatırımı. Gayrimenkul yatırımını ise yüzde 29 ile kripto para takip ediyor.

paribu

Kripto para borsalarında işlem yapanların yüzde 48’i bu alım satım platformlarının güvenlik sistemlerinin iyi olmasını bekliyor. En çok beklenen diğer özellikler arasında yüzde 44 ile işlemlerin kolaylığı , yüzde 42 ile tavsiye/uyarı bildirimlerinin olması geliyor.

Geçen yıl işlem yapanlar arasında yerli platformların tercih edilme oranı yüzde 51 iken bu oran bu yıl yüzde 64’e yükseldi. Ayrıca kripto parayı duyanların yarısı işlem yapacağı platformun yerli ya da yabancı olmasını önemli bir kriter olarak değerlendiriyor.

paribu

Kripto para ile işlem yapan her 10 kişiden 6’sı regülasyonun gerekli olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 63’ü kripto para platformlarının devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 52’si teminatların korunmasını ve yüzde 46’sı ise yabancı borsaların ülke içerisinde temsilci bulundurmasını istiyor.

Kripto parayı duyanlar arasında blokzincir kavramını duymayanların oranı yüzde 75. Geçtiğimiz sene bu oran yüzde 77′ydi.

Blokzincir kavramını duyanların yüzde 60’ı kripto paraların blokzincir teknolojisini kullandığını biliyor. Bu oran, kripto para ile işlem yapanlarda ise yüzde 83 

Kripto parayı duyanların yüzde 40’ı kripto para cüzdanı kavramını biliyor. Kripto para ile işlem yapanlarda ise bu oran yüzde 46.

Tüm katılımcılar için blokzincir teknolojisine dair en çok bilinen diğer kavramlar yüzde 22 ile NFTyüzde 19 ile akıllı sözleşme ve yüzde 18 ile metaverse.

Araştırma verilerine göre, kadınlarda kripto para ile işlem yapanların oranı yüzde 29 iken, erkeklerde bu oran yüzde 23.

44-55 yaş aralığındaki bireylerin kripto parayı duyma oranı yüzde 11, işlem yapma oranı ise yüzde 7. 25-34 ve 35-44 yaş arasındaki kişiler, sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 41 ile en çok işlem yapanlar olarak karşımıza çıkıyor.

Kripto parayı duyanlar ve işlem yapanların yüzde 60’ı lise mezunu. Kripto parayla işlem yapanların yüzde 87’si çalışan sınıfında yer alıyor. Kripto parayı duyanlar arasında C1 sosyo ekonomik grubuna dahil olanların oranı yüzde 55, işlem yapanlarda bu oran yüzde 60,4 olarak açıklandı.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kerem Seleoğlu

ODTÜ işletme öğrencisi Kerem Seleoğlu, Girişim Haberleri bünyesinde içerik üreticiliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.