Nasıl İyi Bir Dinleyici Olunur?

Hepimiz kötü bir dinleyici olmanın ne demek olduğuna tanık olmuşuzdur. Bizi ilgisizce ve boş bakan gözlerle dinler gibi yapan arkadaşımız lafımızı sürekli kestiğinde veya ne zaman konuşmak istersen seni dinlemeye hazırım diyen iş arkadaşımıza derdimizi anlatmak isteyip de kendimizi onun dertlerini dinlerken bulduğumuzda… Dinlenmemek, insanı gerçekten rahatsız eden bir deneyim. Ancak işin tuhaf yanı şu ki aslında biz de bir insanı dinlerken aynı şeyleri yapıyoruz. Yani çoğumuz gerçekten kötü dinleyicileriz, sadece bunun farkında değiliz.

 

Bilimsel araştırmalar bir insanın dinlediklerinin yarısını, duyduktan hemen sonra unuttuğunu gösteriyor. Akademik bir çalışmada 3 gün sonra biriyle konuştuğumuz her şeyin sadece yüzde 10’unu hatırlayabildiğimiz görüldü. Özetle, yapılmış tüm çalışmalar kötü bir dinleyici olduğumuzu kanıtlıyor.

Peki, neden dinleme becerilerimizi geliştirmeyi önemsemeliyiz?

Çünkü iyi bir dinleyici olabilmek,

“İlişkilerimde nasıl başarılı olabilirim?”

“İnsanlar beni ne yaparsam sever?” sorularının da yanıtıdır.

Ayrıca dinlemeyi öğrenemezsek;

* Hayatımız boyunca bize anlatılan hiçbir şeyden yeterince faydalanamayız. Bu ister öğretmenimizin anlattığı ders olsun, ister katıldığımız bir seminer olsun, ister komşumuzdan aldığımız bir yemek tarifi olsun, fark etmez.

* İnsanlarla iyi ilişkiler kuramayız ve yaşamımızı iyileştiremeyiz.

Peki, nasıl iyi bir dinleyici olunur?

İyi bir dinleyici olmamızı engelleyen üç engel vardır. Bu engellerden kaçınmayı başarabilirseniz siz de iyi bir dinleyici olabilirsiniz.

 

A) Hayal Kurmak ve Dinlememek

 

Karşımızdaki insan aynı tonda konuşurken onu dinlemeye çalışmak zordur. Böyle durumlarda konudan uzaklaşır, hayallere dalarız. Karşımızdaki kişi iyi bir konuşmacı olsa bile zihnimiz başka yerlere kayabilir. Bununla mücadele etmek için, kendinizi dinlerken, zihninizde kaybolurken bulduğunuzda, ne olduğuna dikkat edin ve nazikçe tekrar dinlemeye geri dönün.

 

B) Diğer Kişinin Ne Söylediğini Değerlendirme

İnsanların söylediklerinin çoğunu yargılıyoruz. Bu yargılarımız da dinlememizi engelliyor.

Örneğin, iş yerinde yaptığı bir hatadan bahseden arkadaşınızı dinlerken bu hatayı sizin asla yapmayacağınıza karar veriyorsunuz. Konuşma ilerledikçe de bu yargınız, arkadaşınızı gerçekten dinlemenizi engelliyor ve konuşmanın çoğunu böylelikle kaçırmış oluyorsunuz.

Bu yargıları birini her dinlediğinizde tespit etmeye çalışın ve karşınızdakini yargıda bulunmadan, tarafsız bir gözle dinlemeye gayret edin.

C) Diğer Kişinin Ne Söylediğini Tahmin Etmek 

Dinlemenin önündeki bir diğer engel, dinlediğiniz kişinin daha söylemeden önce ne söyleyeceğini tahmin etmeye çalışmaktır. Bu engel, özellikle sık konuştuğumuz insanlarda ortaya çıkar.

İyi bir dinleyici olmak için, sürekli olarak diğer insanların ne söyleyeceğini tahmin etmeye çalışan içsel sesimizi susturabilmeliyiz. Eğer bunu yapmakta zorlanıyorsanız dinlerken bu kişiyle ilk kez konuştuğunuzu hayal edin.

Bilgilendirici ve kişisel gelişim yazılarımızı okumak için tıklayın!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.