//

Kripto Para 30 Nisan’dan İtibaren Türkiye’de Yasaklandı Mı?

Kripto para yatırımcılarının ve kripto para severlerinin günlerdir merak ettiği “Kripto para Türkiye’de yasaklanacak mı?” konusu Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklığa kavuşturuldu ve Resmi Gazete’de bir yürütmelik yayımlandı.

Tüm Türkiye’de merak konusu olan kripto varlıklarının yasaklanıp yasaklanmayacağı, kripto para yatırımcılarını derinden endişelendiriyordu fakat yatırımcıları çok da etkilemeyen bir karar geldi.

Kripto varlıklarının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın herhangi bir ödemesinde kullanılıp kullanılamayacağı Resmi Gazete’de kesin bir şekilde açıklandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” isimli yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımladı. Yönetmelikte kripto paranın tanımı, “Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.” cümleleriyle ifade edildi. 

Bu yönetmeliğe göre kripto varlıklar ülke içinde ödemelerde dolaylı veya doğrudan bir şekilde kullanılamayacak. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, kripto paraların ödemelerde kullanılmasının olası bir durumunda iki taraf için de sağlıklı olmayacağını, telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Ayrıca bu alanlarda mevcut olarak kullanılan araç ve yöntemlere karşı bir güvensizliği doğurabilecek unsurlar içerdiğini de ekledi.

Cumhurbaşkanlığı’nın Kripto Para Yasaklanması Konusuna İlişkin Yaptığı Açıklama

Kararla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç öncelikle, “Kripto para yasaklanmadı, kripto varlık kavramı tanımlandı ve kullanım esasları belirlendi” açıklamasında bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ali Taha Koç,

“Bugün Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik çarpıtılmadan, iyi yorumlanmalı.

Kripto para yasaklanmadı, kripto varlık kavramı tanımlandı ve kullanım esasları belirlendi.

Çarpıtılan yorumların aksine belirlenen usul ve esaslar tamamen vatandaşımızı koruma amaçlıdır. Merkez Bankası, kripto paraların ödeme maksatlı kullanımını engelleyerek spekülatif hareketler nedeniyle oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçti.

Bugüne kadar Türkiye’den blokzincir konusunda 30’un üstünde patent başvurusu yapıldı. Türkiye, oyun ve elektronik ticarette olduğu gibi finansal teknoloji alanında da unicornlar çıkaracaktır.” cümlelerini de açıklamasına ekledi.

Yönetmelik 30 Nisan’da Yürürlüğe Girecek!

Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” isimli yönetmeliği 30 Nisan 2021 tarihiyle geçerli sayılacak.

Paribu ve BtcTurk CEO’larının Kripto Para Yönetmeliği Hakkında Düşünceleri

BtcTurk Üst Yöneticisi (CEO) Özgür Güneri, “Kripto paraların içinden geçtiğimiz küresel finansal dünya içerisinde daha çok bir değer saklama aracı, dijital bir altın ya da orta ve uzun vade bir yatırım aracı olarak insanlara daha fazla değer sunduğunu düşünüyorum.”

“Orada son yıllarda inanılmaz bir gelişme var. Yatırım yapılıyor, yabancı yatırımcılar geliyor, istihdam artıyor, işler büyüyor… Hali hazırda çalışan, çok verimli ve güzel bir TL ödeme sistemi altyapısı var. Burası yeni gelişen bir alan. Kripto varlıklar da yeni gelişen bir alan. Dolasıyla mevcut yapı içerisinde bu iki yeni gelişen finansal teknolojiler (fintek) alanının bugün birbiriyle çok yan yana gelmesi konusunda regülasyonun bazı çekinceleri olduğunu yorumluyorum.” açıklamalarında bulundu ve bu yönetmeliğin kripto varlıklar veya kripto para platformlarına yönelik yapılmadığını, daha çok ödeme sistemleri ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin bir düzenleme olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Paribu CEO’su Yasin Oral, “Halbuki konunun bununla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. Sadece ödeme kuruluşlarının ve elektronik para şirketlerinin, bu alanlarda transfer yapmasını, bu platformların transfere aracılık etmesini düzenleyen bir yönetmelik. Dolayısıyla bu elektronik para şirketlerini bağlayan bir düzenleme, kripto para ve kripto para platformlarıyla ilgili değil.” açıklamalarında bulunarak tekrardan bu açıklamanın hedefinin ödeme sistemleri ve elektronik para kuruluşları olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Cruelty Cutter: Markaların Hayvanlar Üzerinde Deney Yapıp Yapmadığını Tespit Edebilen Uygulama

Kullanırken Keyif Alacağınız 20 Faydalı Website

Google’a 296 Milyon TL Para Cezası Verildi!

Mobil TAKITAK İle Güvenli ve Kolay Bir Şekilde Takı tak!

13 Soruda Kiralabunu ve Simon Sinan Ventura & Mehmet Cenk Yılmaz

Resmi Gazetede “30 Nisan’da Yürürlüğe girecek Yönetmeliğe Göre, Kripto Varlıklar, Ödemelerde Doğrudan veya Dolaylı Şekilde Kullanılamayacak”. Kararı Yayınlandı

NextGen Digital Transformation Leaders’ın 17.04.2021 Webinarına Davetlisiniz!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.