/

Joy Mangano’nun Mucize Paspası

Joy Manago’nun Küçüklüğü

Joy Mangano 1956 yılının 1 Şubat günü Amerika Brileşik Devletleri’nde New York, Brooklyn’de dünyaya geldi. Mangano girişimciliğe küçük yaşlarda merak salan bir çocuktu. Gençken Huntington, New York’ta bir hayvan hastanesinde çalışan Joy Mangano, evcil hayvanlarını güvende tutmak için floresan bir pire tasması hayal etti. Bu hayalini çok geciktirmeden icat etmeye başladı. Uzun uğraşları sonucunda çok işe yarayacak bir tasmayı üretmeyi başardı. Fakat patent tescili yapıp patent belgesi almasını ne o ne annesi bilmediği için tasmanın patentini tescilletemedi. Bunun üzerine bir sonraki yıl aynı tasma Hartz Mountain tarafından piyasaya sürüldü. Tabii ki Mountain tasmanın patent tescilini yaptığı için bu icat Joy Mangano’ya değil Hartz Mountain’e ait olarak bilindi.

1978 yılında Pace Üniversitesi’nden İşletme diplomasıyla mezun oldu. Bu sırada bir evlilik gerçekleştiren Joy Mangano 3 çocuğa sahip oldu. Ancak evliliği hiç yürümediğinden boşandı ve 3 çocuğuna tek başına baktı. Çocuklarına bakabilmek için geceleri garsonluk, hafta sonları havayolu şirketinde rezervasyon müdürü olarak çalıştı. Hayatı çok yolunda gitmeyen ve çocuklarına tek başına bakmakta zorlanan Joy Mangano, hayatını değiştirecek bir buluşa imza atmak üzereydi. Buluşu “Miracle Mop” yani “Mucize Paspas” idi.

Miracle Mop’un Doğuşu

1990 yılında sıradan paspaslar yüzünden hayal kırıklığına uğrayan Mangano, hayatındaki ikinci icadı olan Miracle Mop’u öncelikle hayal edip kızının resim defterine kuru boya kalemleriyle resmetti. Daha sonra hiç makine yardımı olmadan 90 tane fiber ipi elleriyle sardı. Böylece ikinci icadının prototipi hazırdı.

Miracle Mop’u kimsenin yardımını almadan tek başına tanıtmak beklediğinden daha zor olacaktı. QVC isimli evden alışveriş kanalı ile anlaşmaya vardı. İzlenme oranı en yüksek olan akşam saatlerinde Miracle Mop deneyimli pazarlamacılar tarafından halka sunulacaktı. Fakat daha sonra pazarlamacı paspasın nasıl kullanılacağını tam anlayamadığı için yayın yarıda kesildi. Bu hayal kırıklığından sonra çabalamaya devam eden Mangano’ya yine aynı kanalda bu sefer paspasını kendi tanıtma fırsatı geldi. Bu fırsatı hemen değerlendiren Joy Mangano aynı kanalda Miracle Mop’un reklamını yaptı. 20 dakikada yaklaşık 18 bin tane paspas satıldı.

1996 yılında Miracle Mop Infomercial reklamını izlemedi isterseniz, buradan ulaşabilirsiniz.

Bu pazarlama çalışmasında iyi şekilde tanındı ve çok fazla sattı. Daha sonra Miracle Mop’un üretildiği fabrika Joy Mangano’nun çizimlerinin birebir aynısını kopyalayıp üretmeye başladı. Bu işten sonra kimseye güvenemeyeceğini her işini kendi yapması gerektiğini farkına vardı. Kendisini dolandıran herkese meydan okudu ve Miracle Mop’un tüm haklarını satın almayı sonunda başardı.

Mangano ürünlerini “Arma Products” adı altında birleştirdi. Daha sonra adını “Ingenious Designs” olarak değiştirdi ve 1999 yılında HSN’nin ana şirketi USA Networks‘e Ingenious Designs’ı sattı. 2000 yılında, şirket yılda 10 milyon dolar değerinde Miracle Mop satıyordu.

Joy Mangano’nun diğer yaratıcı ürünlerinden birkaçı ise,

  • “Forever Fragrant” yani “Sonsuza Kadar Kokulu” çubuklar, kötü mumlar, koku standları, finialler, küreler, çekmece astarları ve ayakkabı şekillendiricileri içeren bir dizi ev kokusu nötrleştirici.
  • “Clothes It All Luggage System” yani “Tümünü Giydir Bagaj Sistemi” yastıklı bir dizüstü bilgisayar bölmesi, bir tuvalet organizatörü, uçak biletleri için bir cep ve çıkarılabilir bölücüler gibi organizasyonel özelliklere sahip tekerlekli bagaj.
  • “Performance Platforms” yani “Performans Platformları” kullanıcıya ekstra yükseklik sağlayan kauçuk platform topuklu ayakkabılar.
  • Shades Readers” yani “İz Okuyucuları” kolay erişim için ve evde, ofiste saklanabilmeleri için üç veya daha fazla set halinde satılan bir dizi okuma gözlüğü.
Joy Mangano’nun Filmi ve Kitabı

Manago’nun hayatını konu alan ve 2015 yapımlı Oscar adaylığı olan bu filmin yarı yönetmen koltuğunda Joy Mangano var. Mangano’nun hayatını konu alan bu filmin başrolleri Jennifer Lawrence ve Bradley Cooper.

Yine kendi hayatını konu alan ve kendi yazdığı “Inventing Joy” isimli kitabı da oldukça başarılı oldu.

Miracle Mop Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok e-ticaret sitesinde hala satışta.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Oprah Winfrey’in ABD’nin En Önemli Kadını Olma Hikayesi

Jason Citron, Discord’u Kuran Adam

Dietrich Mateschitz, Red Bull Markasını Kuran Adam

Coinbase’in 100 Milyar Dolar Değerlemeye Uzanan Başarı Hikayesi

Spotify’ın Kurucularından, Daniel Ek

Amancio Ortega, 1975 Yılında ZARA Markasını Kuran Adam

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.