/

Ingvar Kamprad, 17 Yaşında IKEA’yı Kuran Adam

Ingvar Kamprad’ın Çocukluğu

Ingvar Kamprad, 30 Mart 1926 yılında İsveç’in güneydoğu bölgesinde bulunan Småland bölgesi üzerinde kurulu Kronoberg ili şehrinde gözlerini dünyaya açtı. Çocukluğunu Agunnardy adlı kasabanın yakınlarında olan Elmtardy isimli bir çiftlikte geçirdi. Henüz 5 yaşındayken bisikletiyle kasabanın çevresindeki yerlilere kibrit satmaya başlayan Kamprad, kibritleri Stockholm’den ucuz bir şekilde satın alıp ihtiyacı olanlara satarak kâr ediyordu. Daha çocukken satış ve pazarlamayla ilgilendiği için bazıları Kamprad’a “var yemez amca” olarak hitap ediyor ve tanıyordu. Ayrıca Kamprad, tüm örü boyunca da milyonlarca doları olmasına rağmen hep mütevazi, lüksten uzak ve tasarruflu bir şekilde yaşamıştı “var yemez amca” 😊

Ingvar Kamprad, 10 yaşına geldiğinde ise yine kasabanın yerlilerine yılbaşı süsleri, balık, yem ve kalem gibi ufak şeyler satıp kendini satış ve pazarlama konusunda iyice ilerletti. Ticarette olan başarısını okul hayatına öğrenme bozukluğu hastalığı (disleksi) olduğundan yansıtamayan ve dersleri pek sevmeyen Kamprad, lise mezunu olmasına rağmen okuma yazmayı da yaşıtlarından çok sonra öğrendi. Ergenlik yıllarına geldiğinde ise Alman olan babaannesinin ısrarı ile Nazi Gençlik Hareketi’ne katıldı. Fakat bu durum Kamprad’ın isteği dahilinde gerçekleşmediği için daha sonra “hayatımın en büyük pişmanlığı” sözleriyle bu olaydan bahsedip çalışanlarından tek tek özür diledi.

IKEA’nın Kuruluşu

Ingvar Kamprad, lise öğrenimine devam ederken 17 yaşına geldiğinde öğrenme bozukluğu hastalığına (disleksi) rağmen derslerinde başarılı olunca babası bu başarısını ödüllendirmek için ona bir miktar para verdi. Ingvar Kamprad da 1943 yılında bu parayla IKEA’yı kurma kararı aldı.

IKEA’da 1948 yılına kadar mobilya üretmeyip sadece ufak tefek ev eşyaları satıldı. O dönemde IKEA’da satılan küçük ev eşyalarının yanı sıra kalemlerine gelen ilginç bir rağbetten sonra Kamprad, müşterilerinden gelen büyük ilgi ve dur durak bilmeyen istekler üzerine o dönemin parasıyla 63 dolar kredi çekip Paris’ten 500 tane kalem sipariş etti. Ayrıca IKEA’ya müşteri çekmek için gelen herkese ücretsiz kahve ve kurabiye ikram etti. Bu müşteriye değer verdiğini gösteren davranışları sayesinde müşteriler hem Ingvar Kamprad’a hem de IKEA’ya karşı daha çok ilgi duymaya başladı.

Kampard, küçüklüğünden beri aşırı temiz ve titiz bir insandı. Bu huyu sayesinde kariyerinin en başlarında olmasına rağmen IKEA’nın barındığı sektöre bir yenilik getirdi. 1956 yılında Ingvar Kamprad, IKEA’nın diğer markalardan ayrılmasını sağlayan, “parça mobilya” adında yeni bir uygulama çıkarttı. Böylelikle insanlar alacakları araç gereç veya mobilyaları; direkt kullanılabilen, hazır olarak satın almak yerine ilk defa IKEA’dan parça parça, evde kendileri kurmak üzere satın aldılar.

1973 yılında Kampard, IKEA’nın merkezini fazla vergi vermemek amacıyla İsveçten Danimarka’nın başkenti olan Kopenhag şehrine taşıdı. O yıllarda kendisi de İsviçre’ye taşındı fakat daha sonra IKEA’nın merkezi Hollanda, kendisi ise oturmaya devam ettiği yer yine büyüdüğü yer olan İsveç oldu.

IKEA’nın halka arz olayları gündemdeyken ise Kamprad, “Borsaya açılmanın IKEA için doğru bir hamle olmadığını düşünüyorum. Sadece uzun dönemli bir yaklaşımın şirketin büyümesine fayda sağlayacağını düşündüğüm için IKEA’nın finansal kurumlara bağımlı olmasını istemiyorum. Bu nedenle IKEA’nın hisselerini halka arz etmeme kararı almış durumdayız.” cümleleriyle açıklama yapıp IKEA’yı borsaya açma fikrine kesin bir şekilde sıcak bakmadığını açıkladı.

IKEA İsmi Nereden Geliyor?

IKEA isminin I ve K harfi Ingvar Kamprad’ın adının ve soyadının baş harflerinden geliyor. E ve A harfleri ise Kamprad’ın çocukluğunu geçirip, büyüdüğü çiftlik olan Elmtaryd ve bu çiftliğin bulunduğu kasaba olan Agunnardy kasabasının baş harflerinden geliyor.

Ingvar Kamprad’ın Özel Hayatı

Kamprad’ın 3 tane öz oğlu 1 tane de üvey bir kız çocuğu vardı. En küçük oğlu Mathis Kamprad, babasının emekliye ayrılmasından sonra dünya genelindeki şubelerinin başına geçti.

Kamprad milyonlarca dolara sahip olmasına rağmen çok sade ve mütevazi bir hayat sürmesiyle tanınıyordu. Ucuz otellerde kalıp, ekonomi sınıfında uçardı. Ayrıca hayatının son yirmi yılı boyunca bile Volvo marka otomobil kullandığı biliniyor.

Kamprad, 2017 yıllarında “Yapacak daha çok şey var. Ölmeye bile vaktim yok.” açıklamalarından birkaç ay sonra 27 Ocak 2018 tarihinde gözlerini dünyaya yumdu. Kamprad, milyonlarca dolara sahip olmasına rağmen; mütevaziliği, sadeliği, gösteriş yapmadan kendini herkes gibi eşit görmesi, kimseden üstün olmadığını bilmesi ile herkese örnek bir insandı. Arkasında hep iyi tanındığına kanıt olan bu davranışları ve dünyaca bilinen bir IKEA bıraktı.

Kamprad’a ve bize göre imkansız diye bir şey yoktur. 😉 Bahanelerinizden kurtulup kafanızda ne varsa hayal edip gerçekleştirmeye koyulun.😇

Sıra geldi Ingvar Kamprad’ın hayatı ile ilgili neler öğrendiğinizi test etmeye! Sen de Ingvar Kamprad’ı en iyi ben tanırım diyosan İKEA’NIN KURUCUSU İNGVAR KAMPGARD’I NE KADAR TANIYORSUN? testimizi çözmeyi unutma!

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarım

Caizcoin Nedir? Caizcoin Gerçekten Caiz Midir?

Toplam 45 Bin₺ Ödüllü ESA Esports Otomobol Kupası Başlıyor!

Bindirbeni Nedir?

Gucci’den 12 Dolara Ayakkabı Sahibi Olun!

Mehmet Akif Ersoy’un İlham Veren Başarı Hikayesi

Tasarımların Vintage Hali, Hepimizin Aşina Olduğu Ünlü Logolarda!

Girişim Haber 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.