Halo Etkisi: Şirketlerin İşe Alım Politikası

Halo etkisini biliyor musunuz? Çoğu insan günlük yaşamda tekrar tekrar hale etkisiyle karşılaşır – öğretmenlere karşı öğrencilere, patronlara karşı çalışanlar, biz kendimiz arkadaşlarımız ve tanıdıklarımızla. Başkalarını yargıladığımızda ve insan doğasına dair bilgimiz gerektiğinde, bu psiko-etkinin gücünün farkında olmalıyız…

Halo Etkisi Nedir?

 

halo etkisi

 

Bu sosyal-psikolojik fenomen, 1907 gibi erken bir tarihte Frederic L. Wells tarafından gözlemlendi. Daha sonra Amerikalı davranış bilimci Edward Lee Thorndike tarafından adıyla tanıtıldı. Kısacası, halo etkisi algısal bir hatayı, yargımızın bilinçsiz bir şekilde bozulmasını tanımlar. Bir kişinin bireysel özellikleri (çekiciliği, engelliliği, olağanüstü başarıları) üzerimizde o kadar baskın bir etkiye sahiptir ki, ezici bir genel izlenim yaratırlar. Bunun için nesnel özelliklerin bulunması gerekmez. Sosyal psikolojide bilişsel bir çarpıklıktan söz edilir.

Bu sizin için fazla soyut geldiyse – işte bir örnek: Son derece iyi tavırları olan bir insan düşünün …Bakımlı, temiz görünüm, belagat, çekicilik ve diğer birkaç olumlu özelliği ilişkilendiriyorsunuz. . Ya da başka bir deyişle: tek bir ayırt edici özellik (güzel davranışlar), bilinmeyen diğer özellikleri çıkarmamıza izin verir. Böyle davranan birinin iyi ve cana yakın biri olması gerekir… Ama öyle olması gerekmiyor. Belki de dolandırıcılık sadece bir amaçtır.

Her gün, her saniye, duyularımız çok miktarda uyaran ve bilgiyi kavrar. Bunları süzmeseydik, bilinçli olarak hepsini algılayıp analiz etseydik, çoktan delirmiş olurduk. Yani tembellik ve verimlilik nedenlerinden dolayı beynimiz daha kafa patlatmadan önce önemliyi önemsizden ayırır. Stereo tipler, klişeler, şemalar ve düşünce kalıpları, bilginin işlenmesini basitleştirdikleri için ona çok yardımcı olur.

Dünyayı gerçekte olduğu gibi görmüyoruz, ama Gözlemler, deneyimler, yorumlar ve ön yargılar gerçeklik algımızı çok kararlı bir şekilde şekillendirir – ancak bu gerçeklik değildir.

Halo etkisinin etkisi

 

halo etkisi

Genellikle insanların zeka, güvenilirlik, karakter veya liderlik niteliklerinin değerlendirilmesi ile ilgilidir.
Örneğin, özellikle şişman olanlar genellikle vücut ölçülerine göre algılanır – ve bu nedenle hemen aşırı, tembel, iradesiz olduklarına dair genel şüphe altındadır.

Tersine, örneğin vücut geliştiricilerin, tanımlanmış kaslar nedeniyle özellikle fit ve hatta atletik olacağı varsayılır. Ancak gerçek fitness ile ilgisi olması gerekmez.

Öte yandan gözlüklü öğrenciler, birçok öğretmene daha zeki olmasa da daha zekiymiş gibi görünürler.

İK yöneticileri, eksik özgeçmişlere dayalı olarak çalışanları işe almak konusunda isteksizdir – ancak kesinlikle daha heyecan verici kişilikler ve yenilikçi düşünürler olabilirler.

Ve aptal sarışın şakaları bile, klişelerin herhangi bir gerçeklikten daha kalıcı olabileceğinin kesin kabulünden başka bir şey değildir. Ne de olsa çoğu sarışın gerçek sarışın değildir.

Ve elbette Hollywood yıldızları da bu konuda paylarına düşeni alıyorlar. Birçok aktör son derece çekici olduğundan ve şu veya bu şekilde kahramanları bünyesinde barındırdığından, hayranları onların gerçek hayatta zeki, çekici ve sürekli olarak sevimli süpermen olduklarını düşünüyorlar.  Ama değiller. Gerçekte nasıl olduklarını bilemeyiz…

 

Ekonomik sektördeki etkisi

halo etkisi

Örneğin kozmetik endüstrisi, Halo etkisi olmadan pratikte iflas ederdi.

Durum moda endüstrisinde de benzer: Halo’nun yardımıyla, Çin’de birkaç sente dikilen basit bir kot pantolon, saniyeler içinde 200 avro değerinde olmazsa olmaz bir aksesuara dönüştürülebiliyor.

Ve tüketici de sonuçta halo efektini olduğu gibi kullanıyor: Marka parlaklığını kullanarak şunu gösteriyor: “Bak, böyle pantolon giydiğim için aynı zamanda çekiciyim, havalıyım ve bir şekilde herhangi bir ucuz askıdan daha iyiyim. “

Hata yapmak insana mahsustur. Ama özellikle başkaları hakkında yanılıyoruz. Bununla birlikte, halo etkisi ile ilgili gerçekten kötü olan şey, bu yanlış değerlendirmeleri zorlukla ortadan kaldırabilmemizdir. Entelektüel olarak işleyişini ne kadar anlamış ve içselleştirmiş olsak da – bir daha ki sefere kararımızı tekrar bulanıklaştıracaktır. 

 

Halo etkisinin tersi

İlk izlenim olumlu olduğu sürece, halo etkisinin zararsız olduğu düşünülebilir. Ancak, “yanlış kararlar” lehine yol açabilir. Örneğin, insanlar torunların hilelere daha kolay kanarlar. Basitçe, bir kişi, “Güvenilirlik” altında akıllarının arkasında saklanan belirli özelliklere dayanarak onlara ciddi göründüğü için.

 

Halo etkisinin tersi de yanlış olumsuz sonuçlara yol açabilir. Şeytan boynuzu etkisi olarak da bilinen boynuz etkisinden bahsediyoruz. Bu durumda, kişiyi bir bütün olarak olumsuz yargılamak için tek bir dezavantajlı özellik yeterlidir. Halo etkisi gibi, bu özellik de ne yazık ki olumsuz olarak her şeyi gölgede bırakıyor.

 

Özel yaşam ve işteki etkiler

halo etkisi

 

Hem halo etkisi hem de boynuz etkisinin diğer insanlarla uğraşırken sonuçları olabilir. Ve bunun iş üzerinde etkisi vardır, örneğin görüşmeler sırasında veya meslektaşlarınızla çalışırken. Bunun örnekleri:

Dövmeler

Dış unsurlar söz konusu olduğunda, görünüşçülük terimi birkaç yıldır kullanılmaktadır. Klasik: dövmeli insanların suç geçmişi olmalı. Ancak bu örnek aynı zamanda sosyal tutumların değiştiğini de göstermektedir. Çoğu insanın dövme terimini bugünlerde kendilerini diğer insanların ten resimlerinden ayırmak için kullanması boşuna değil.

Davranışlar

Diyelim ki yeni bir meslektaşınızla tanıştınız. Her üç kelimeden sonra bir duraksama alışkanlığı var. Sonuç olarak, sabrınız olmayan cümleleri uzar. İlk karşılaşma bir sıkıntı hissi uyandırır. Bunun gibi bir şey daha fazla olumsuz yüklemeye yol açabilir, örneğin söz konusu kişinin zihinsel olarak güncel olmaması, işi hakkında hiçbir fikri olmaması vb.

Yazım, İmla

Bazı yazım hataları içeren bir iş e-postası aldınız. Yazma loncasında açık bir eleme kriteri. Ancak konu tamamen farklı bir endüstri ise, örneğin makine mühendisliğinde, yanlış büyük ve küçük harfler mutlaka yazarın yetkinlikleri hakkında bir şeyler söylemek zorunda değildir. Ancak kendi alanında,  mükemmel bir çalışan olabilir.

 

 

 

Halo etkisine karşı neredeyse hiç önlem yok…

“Bir kitabı asla kapağına göre yargılama” zekice bir söz olsa da  sürekli yapıyoruz. İnsanlarla olduğu kadar kitaplarla da. Mümkün olduğunca objektif bir değerlendirme için karşı önlem ve araç olarak uzmanlar, kendi algınızı hassaslaştırmanızı, daha fazla öz-yansıtma ve örneğin bir kişinin özelliklerini bireysel olarak değerlendirmenizi ve bir özellikten diğerine veya herhangi bir genel izlenime varmamanızı önerir. Çoklu göz ilkesi, halo etkisinin etkisini en aza indirmeye de yardımcı olabilir.

Ancak bu, algımızdaki hataları tamamen bitirmez. Çoğu insan, kör testlerde neredeyse hiç fark olmamasına rağmen, Coca-Cola’nın Aldi-Cola’dan daha lezzetli olduğunu bulmaya devam edecektir. 

 

Şirketlerin eylemleri

 

halo etkisi

 

Tersine, saniyeler içinde başkalarının bizi gözetlemesini ve ruh halimizi örneğin saç şeklimizden veya zekamızı fincan boyutundan yargılamasını engelleyemeyiz. Her şeyi gölgede bırakan şey, ilk izlenimlerin otomatizmi, klişelere olan aşkımızdır. Bu halo etkisi bir iradedir, buna hiç şüphe yok. 

 

Bu, şirketler için bir sorun teşkil ediyor: sadece ayrımcılıktan kaçınılması değil. Bu tür psikolojik etkiler, personel seçimini olumsuz etkileyebilir. Örneğin, halo etkisi, olumlu bir özelliğe dayanarak temelde uygun göründüğü için, beceriksiz bir kişinin iş bulmasına neden olabilir. Öte yandan, boynuz etkisi tam tersi bir etkiye sahip olabilir: birinin kendini kanıtlama şansı bile olmaz. Her iki durumda da, bu kaçınılamaz maliyetlerle sonuçlanır. İşe alım sürecinde şirketler, çeşitli önlemlerle mümkün olan en yüksek tarafsızlığı sağlamaya çalışır:

 

Anonim uygulama

Başvuru, yaş, cinsiyet ve din ile ilgili sonuçlar çıkarılmasına imkan verecek herhangi bir başvuru fotoğrafı veya kişisel bilgi içermemektedir. ABD’de anonim uygulamalar zaten yaygın bir uygulamadır ve bu ülkede daha büyük şirketler ve yetkililer de bunları kullanmaktadır.

 

Değerlendirme Merkezi

Şirketler, psikolojik olarak eğitilmiş uzmanlar kullanarak adaylarla iş görüşmeleri yapar. Örneğin, değerlendirme merkezinde, standart yetenek testleri yoluyla mümkün olan en objektif resmi elde etmeye çalışır.

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

YouTube’da Hızla Yükselmenizi Sağlayacak Ücretsiz 5 Video Düzenleme Programı
Yemeksepeti Marketyo’yu Satın Alarak Yemeksepeti Mahalle İçin Bir Adım Daha Attı!
5 Interesting and Absurd Startup

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.