/

Meclis’te Yeni Yasa Tasarısı: Global Firmalar, Müşteri Verilerini Yurtdışında İşleyebilecek

Global Firmalar

TBMM’de, uluslararası yatırımları artırması öngörülen yeni yasa tasarısı gündeme getirildi. Yasanın kabul edilmesiyle birlikte, uluslararası doğrudan yatırımlarda 2007’den bugüne dek izlenen düşüş trendinin yerini yükselişe bırakması öngörülüyor.

Bloomberg Türkiye ekibinden Ercan Ersoy ve Fırat Kozok tarafından paylaşılan habere göre; TBMM’de, global şirketlerin Türkiye’deki kullanıcılarına ait verilerini yurtdışına taşıyabilmesine imkan tanıyacak yeni bir yasa tasarısı için çalışmalar devam ediyor.

Yasalaşma sürecindeki belirsizliğin devam etmesiyle birlikte, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinin, 2007’den 2023’e kadarki geçen süreçte yıldan yıla düşüş trendi gösteren uluslararası doğrudan yatırımları (FDI) artırması bekleniyor.

Global firmaların Türkiye’den edinmiş olduğu müşteri verilerinin yurtdışında işlenerek katma değerin artırılması noktasında maliyetlerin azalmasıyla birlikte, yatırım ağının genişleyerek uluslararası doğrudan yatırımlarda büyüme beklentisi oluşmaya başladı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED’in araştırma sonuçlarından edindiği etki analizinden yapılan çıkarıma göre; telekomünikasyon sektörünün yatırım çekme potansiyeli bakımından listenin en başında olmasıyla birlikte, BT (Bilgi Teknolojileri), perakende ve havacılık sektörlerinin de pozitif yönde faydalanması öngörülüyor.

YASED’in anketinden yola çıkılarak elde edilen sonuca göre, veri taşıma izinlerinin başlamasıyla birlikte, 18.6 milyar $’lık uluslararası doğrudan yatırım çekme potansiyelinin gerçekleşmesi bekleniyor.

Söz konusu kararın değerlendirmesini yapan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, yasanın ortaya çıkış sürecine yönelik ortaya çıkan ihtiyacın giderilmesiyle birlikte Türkiye’de harekete geçirilebilecek potansiyele yönelik olarak şu ifadelere yer verdi :

“Bazı çok uluslu şirketler Türkiye’de daha fazla yatırım yapmadan önce bu yasanın yürürlüğe girmesini bekliyor. Bu düzenlemenin veri akışındaki engelleri azaltarak Türkiye’yi uluslararası yatırımcılar için daha cazip bir yatırım lokasyonu haline getirmesi bekleniyor.”

Uluslararası doğrudan yatırımların düzeyi, YASED’te yer alan veri tabanına göre en son yıllık artışını 2007 yılında sergileyerek 22 milyar $’lık performans göstermişti. 2007’de meydana gelen maksimum düzeyden, günümüze kadarki geçen süreçte uzaklaşan uluslararası doğrudan yatırımlar, geçtiğimiz yıl 10.6 milyar $ seviyesine kadar geriledi.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.