Fazla Gıda, Seri A Turunda 26 Milyon TL Yatırım Aldı!

Fazla Gıda 26 Milyon TL Yatırım Aldı!

Fazla Gıda, Seri A turunda 212 liderliğinde, MAP, 500 Istanbul ve Berlin merkezli Atlantic Food Labs’ten 26 Milyon TL’lik yatırım aldı.

Bütüncül atık yönetimi için teknolojik çözümler sunan ve sıfır gıda atığı, minimum karbon emisyonu hedefiyle yola çıkan Fazla Gıda, 2017’de Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından kuruldu. Şirket, gıda geri kazanımı için sunduğu, ikincil satış, gıda bankalarına bağış, hayvan yemi ve biyogaz gibi bütünsel çözümlerle gıda şirketlerine satılmayan stoklarını finansal, çevresel ve sosyal açıdan en yüksek geri kazanım değerine sahip olacak şekilde değerlendirebilecekleri bir teknoloji platformu ve ekosistem sunuyor.

Fazla Gıda, Türkiye’de dört yıldır Migros, Metro, Nestle, Pepsi ve Danone gibi ulusal ve çok uluslu devlerin atıl ürünlerini bütünsel bir yaklaşımla yönetmelerini sağlıyor. Yapay zeka tabanlı bulut platformu sayesinde, ilk adım olarak fazla gıdalar insan etkileşimi olmadan, Gıda Geri Kazanım Hiyerarşisi aşamalarına göre sınıflandırılıyor. Sonrasında, sınıflandırılmış atıl ürünler, bağış için gıda bankaları, ikincil satışlar için alıcılar, hayvan yemi veya biyogaz için üreticiler gibi ekosistemdeki ilgili ortaklarla uçtan uca takip edilebilir bir şekilde eşleştiriliyor.

Fazla Gıda, iklim eylemi, sıfır açlık, sorumlu tüketim ve üretim gibi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, küresel sorunlara bütünsel ve dijital çözümler üretmek ve uygulamak için çalışıyor. Şirket, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından dünya çapında seçilen 9 etki odaklı girişimden biri. Fazla Gıda’nın ayrıca, aralarında MIT Solve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri kategorisi ve European Investment Bank Social Innovation Tournament birinciliği olmak üzere bir çok uluslararası ödülü bulunuyor.

2017’de, 500 Istanbul tarafından ilk yatırımını alan Fazla Gıda, sonrasında Techstars ve Metro Accelerator Berlin programı tarafından desteklendi, ardından EGIAD ve Galata Business Angels yatırımlarını aldı. 500 Istanbul, EGİAD ve GBA, Seri A’dan önce şirkete yeniden yatırım yaptı ve böylece toplam yatırım miktarı 1,3 milyon dolara ulaştı.

Kurucu ortak ve CEO Olcay Silahlı; “B2B çözümlerimizle son dört yılda 19.000 tonun üzerinde gıdayı kurtardık ve 62 bin tondan fazla karbon salımını önledik” şeklinde görüşlerini dile getirirken, kurucu ortak ve CTO Arda Eren ise; “Merkezileşmiş bulut platformumuz şirketlerin ve bireylerin karmaşık atık yönetim sistemlerini daha kolay anlamasını ve yönetmesini sağladı. Teknolojik altyapımız, hizmet sağlayıcılarımız aracılığıyla sahip olduğumuz güçlü operasyonel yetkinliklerle birleşti ve bu sayede bugüne kadar platformumuzda 70.000’den fazla işlemi tamamlamayı başardık.” dedi.

Silahlı; “Bu rakamlar bizim etkimizi ve potansiyelimizi gösteriyor ancak daha kat edilecek çok yol var. Sadece Türkiye’de her yıl israf edilen yiyeceklerin değeri yaklaşık 50 milyar Euro. Fazla Gıda olarak bütünsel çözümlerimizle gıda atığı kaynaklı karbon ayak izinin 2030’a kadar yarıya indirilmesi olmazsa olmaz hedefimiz.” Bu vizyon doğrultusunda Fazla Gıda, yeni finansmanı, ürün portföyünü zenginleştirmek ve coğrafi erişimini genişletmek için kullanacak.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

212 Yönetici Ortağı Ali Karabey ise; “Fazla Gıda’nın kurucuları Olcay ve Arda’yı yıllardır tanıyoruz. Şirket, atıl ürün yönetimi pazarının öncüsü konumunda ve tamamen dijital bir çözüm sunarak Türkiye’deki atık yönetimi pazarına yeni bir yaklaşım getirdi. Atıkları azaltmaya ve çevreyi iyileştirmeye odaklanan bu ekiple ortak olmaktan gurur duyuyoruz. Teknolojinin anlamı budur—insanın ilerlemesi” dedi.

MAP Yönetici Ortağı Birol Yücel “Fazla Gıda’nın ekonomik, çevresel ve sosyal anlamda yaratabileceği etkinin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz. Fazla Gıda’ya uzun süredir vermiş olduğumuz desteği bu yatırımla perçinlemiş olduk. Dinamik ekipleriyle, Türkiye ve Avrupa’da hızla büyüyeceklerine inanıyoruz.” dedi.

500 Istanbul Kurucu Ortağı Enis Hulli “Fazla Gıda çözülmesi çok zor bir operasyonel ve lojistik probleme, uçtan uca teknolojik bir bakış açısı ile yaklaşıyor. Değer zincirinin her kademesini derinden etkileyen bu teknolojik transformasyon, çok yakında uluslararası pazarlarda da hakettiği yeri bulacak” dedi.

Berlin merkezli Atlantic Food Labs’in Yönetici Ortağı Patrick Huber “Fazla Gıda gıda endüstrisinin en büyük zorluklarından biri olan gıda atığıyla mücadele ediyor. Kuruluşlarından kısa bir süre sonra Türkiye’de sektörün en büyük oyuncularıyla partnerlik kurmayı başardılar ve şimdi de uluslararası hale gelmek için adım atacaklar. En başından beri şirketin kurucularının, dünyanın en büyük endüstrilerinden birinde fark yaratmak için gösterdiği kararlılık ve hedeflerden etkilendik.” dedi.

 

Fazla Gıda ekibi, sıfır açlık, sorumlu tüketim ve üretim ve iklim eylemi gibi 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmaya kararlı. Şimdiye kadarki deneyimleri ve başarıları, bunu yapacaklarını ve hatta ötesine geçeceklerini vaat ediyor.

Dilerseniz Fazla Gıda’nın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Fazla Gıda Hakkında

Fazla Gıda, 2017 yılında Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından faaliyete geçen, gıda atığı ve karbon salımını azaltmayı hedefleyen bir sosyal teknoloji girişimidir. Gıda Geri Kazanım Hiyerarşisi doğrultusunda çözümlere öncelik veren Fazla Gıda; bağış, geri dönüşüm, ikincil satış, israfı kaynağında azaltmak için veri analizi gibi konularda teknolojik ve bütünsel çözümler sunmaktadır.

 

212 Hakkında

2012 yılında Numan Numan ve Ali Karabey tarafından kurulan 212; Türkiye, Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölgeleri’nde büyüme aşamasındaki teknoloji şirketlerine odaklanıyor. 212’nin stratejisi, uluslararası ölçeklenmeyi hedefleyen, ürün-pazar uyumunu yakalamış ve rekabet avantajına sahip B2B teknoloji girişimlerine yatırım yaparak sermaye ve rehberlik sağlamaktır.

2012 yılında kurulan 30 milyon Dolar büyüklüğündeki birinci fonunda 12 girişime yatırım yapmış ve yatırım sonrası girişimler toplamda 400 milyon Dolar değer yaratmıştır. 2019 yılında iyzico’nun PayU’ya 165 milyon Dolar’a satışı, fonun önemli çıkışları arasındadır. 2018’de kurulan 50 milyon Avro büyüklüğündeki ikinci fonunda ise 11 şirkete yatırım yapmıştır: 123 Form Builder, App Samurai, Artboard Studio, Avatao, Chooch, Meddy, MallIQ, Marti, OMMA ve Trio Mobil, SmartMessage. (www.212.vc)

 

MAP Hakkında

2008 yılında Birol Yücel ve Bedii Can Yücaoğlu tarafından kurulan MAP; Türkiye, Avrupa ve Amerika’daki büyüme aşamasındaki şirketlere odaklanıyor. MAP’ın stratejisi, hedefine odaklanmış başarılı ekipleri esnek fon yapısıyla birlikte desteklemek ve stratejik yatırımcıların sonraki turlarda girişini kolaylaştıracak disiplin ve kültürün girişimlerde oluşmasına yardımcı olmaktır.

Bugüne kadar başarıyla çıkış yaptığı yatırımlar arasında Yemeksepeti, Vivense, Hesapkurdu, Garajsepeti bulunurken, halihazırda ortaklığının devam ettiği yatırımlardan bazıları ise; Firefly, Delivery Hero, Tapu.com, Otsimo, Dark Trace, N26, Wee Baby’dir.

 

500 Istanbul Hakkında

2016 yılında kurulan, Enis Hulli, Rina Onur Şirinoğlu ve Arın Özkula tarafından yönetilen 500 Istanbul, Türkiye ve Doğu Avrupa’dan teknoloji ihraç etme hedefi ile yola cıkan erken aşama teknoloji girişimlerine odaklanıyor. Uluslararası girişim sermayesi yatırım fonu 500 Startups ile ortak olarak ayağa kaldırılan 500 Istanbul, portföy şirketlerine yurtdışında büyüme, ölçeklenme ve uluslararası yatırım alma konularında destek veriyor. 2016’dan beri, 41 şirkete yatırım yapan 500 Istanbul’un portföy şirketleri, 800 Milyon Dolar devam yatırım alırken, toplamda da 3.000 kişilik istihdam yarattı.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Servislet Yatırımı, Keiretsu Forum Melek Yatırımcısına 7 Ayda 17 Kat Getiri Sağladı

XchangeWiser İle Finansal Varlıklarınızı Skorlayın

Clubhouse TED Ortaklığıyla Yeni Sohbetler Geliyor!

Ethereum Son 8 Ayın En Düşük Seviyesinde

Tesla, Otonom Sürüş İçin 9.Beta Güncellemesini Yayınladı

Vincent Van Gogh’un Akıl Hastanesinde Geçen Başarı Öyküsü

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.