5 Adımda Etkili Konuşma Yapın!

Etkili Konuşma Yapmanın Yolları Nelerdir

Gerek iş hayatında, gerek eğitim hayatında konuşma yapmamız gereken durumlar oluyor. Bir toplum önünde konuşmak yapmak kimi insan için zor ve sıkıcı bir durum olabilir. Fakat birçok insanında kaçamayacağı bir durumdur. Aslında çekinecek veya zorlanacak bir durum yoktur konuşma yaparken.

Sadece dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Sonuçta yapılan konuşmanın etkili olması lazım ki amacına ulaşsın. Etkili konuşma yapmak iyi bir çalışmaya bağlıdır. İyi hazırlanıp birde belli durumlara dikkat ederseniz konuşmanızın akıcı ve etkileyici olması kaçınılmaz sonuçtur. Etkileyici bir konuşma için yapılması gerekenleri sizin için aşağıda belirtmeye çalıştım.

Etkili Konuşmaları dinlemek isterseniz Ted konuşmalarına mutlaka bakmanız gerekiyor.

Etkili Konuşma Adım 1 : Erken Başlayın!

Konuşma yapmanız gerekiyorsa yapmanız gereken ilk şey; konuşma yapacağınızı öğrendiğiniz an hazırlık yapmaya başlamak olmalı. Hiç ertelemeye girmeden ilk fırsatta başlayın ki rahat ve dikkatli hazırlanma şansınız olsun. Konuşmaya ne kadar zaman harcarsanız konuşmaya o kadar adapte olursunuz.

Etkili Konuşma Adım 2 : Dinleyicilerinizi Analiz Edin!

Etkili Konuşma

Konuşmayı kime yapacağınız, konuşma hazırlamada size bilgi veren en büyük değer. Kime konuşma yapacağınızı iyi analiz edin. Muhakkak dinleyicilerin ortak bir yanı vardır.

Mümkünse bu ortak yana ulaşmaya çalışın. Dinleyicilerin ortak yanlarını konuşma içine alırsanız dinleyicileri konuya rahatlıkla çekebilirsiniz. Bunun dışında eğitim düzeyleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmaya bakın. Kurduğunuz cümleler, soracağınız sorular ve size gelebilecek sorular tamamen dinleyicinin eğitim durumuna göre değişir.

Önceliğiniz ise onların duymak istediklerini söylemek olsun. Özellikle konuşma başında ne duymak istiyorlar ise onları söylemeye özen gösterin ki tüm ilgilerini versinler.

Etkili Konuşma Adım 3 : Farklılık Yaratma Peşine Düşmeyin!

Farklılık yaratma adına kendinizi kasmayın. Farklılık yaratmaya çalışmak her zaman riskler ile doludur. Siz farklılığı yaratamaya bilirsiniz ya da sizin yarattığınız farklı anlatım tarzı dinleyiciye uymayabilir.

Önemli olan dinleyiciyi kendinize çekmenizdir. Bu durumu da çoğu konuşma da içtenlik içeren bir konuşma ile yapabilirsiniz.

Zaten herkes aynı cümleleri kursa bile birbirinden farklıdır. Bu farklılığı yaratan en büyük neden ise sesinizin tonudur. Ses tonundan sonra da farklılığınızı sağlayan diğer etmenler diksiyon, jest ve mimiklerinizdir.

Etkili Konuşma Adım 4 : Dinleyicileri Konuşmanın İçine Almaya Çalışın 

Etkili Konuşma

Dinleyicinin ilgisini çekmenin yollarından biri de budur. Konuşmalarınızda diyaloglara fırsat verin. Eğer bir örnek vermeniz gerekiyorsa mümkün olduğunda dinleyicilerinizin yaşantılarında olabilecek örnekler olsun. Konuşmanızda her biri kendine ait bir cümle bile bulsa sizi sonuna kadar dinlemelerine yeterlidir.

Dinleyicilerinize soru sorun. Sorduğunuz sorular onların hemen cevaplandırabileceği sorular olsun. Bu sayede onlarda kendilerini konuşmanın içinde bulacaklar. Kendilerini konuşmanın içinde bulan dinleyici artık sizin gözünüzle bakmaya başlayacaktır konuşmaya.

Etkili Konuşma Adım 5 : Bol Bol Prova Yapın!

Etkili Konuşma

Bu saydıklarımın hepsini yapmak için tek yapmanız gereken notlarınızı alıp bol bol prova yapmanız. Her prova sizin en az bir hatanızı siler ve en az bir artı değer katar konuşmanıza. Bol bol prova yapmadan etkili konuşma yapma şansınız düşüktür. Provalara iş gözüyle bakmayın. Provaları eğlenceli hale getirmeye bakın.

 

Hoşunuza gidebilecek diğer içerikler

İletişim Nedir? İletişim Engelleri Nelerdir?

Kendinizi Geliştirmek için Online Sertifika Eğitimleri Alabileceğiniz 5 Site

İyi Bir Yönetici Nasıl Olunur?

Ülkemizde Kullanılan 7 Yatırım Aracı

Kripto Paraların Kullanımı ve Avantajları

Amazon Dijital Para Birimi Çözümleri Üzerinde Çalışıyor – Pilot Proje Meksika’da Başlıyor

Dogecoin nedir? Nasıl alınır? Neden bu kadar hızlı yükseliyor?

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

2021 Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Startup Nedir?

2021’DE YAPILACAKLAR LİSTESİ

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.