Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Yazar Stephen Covey Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabında hayatınızda kendiniz için yapacağınız ufak değişimlerin ne kadar büyük etkiler yaratacağını ve daha etkili bir kişi olma yolunda atacağınız adımların aslında çok da büyük olmadığını fark ettiriyor okuyucuya.

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Enerjinizin, bakış açınızı değiştirmenizin ve çabalarken aslında yalnız değil gücünüzü büyütecek şeyler yapmanızın önemine ise hep birlikte kulak vermeliyiz. Bu gelişim ve farkındalık sürecinde etkili insanlara dair 7 alışkanlıktan ise kısaca bahsedecek olursak şu şekilde;

Proaktif olmak: Hayatınızın ve yaşadıklarınızın sorumluluklarını almakla başlamalısınız. İstediğiniz alanlara sahip olamadığınız için istediğiniz yerde olamadığınızı düşünebilirsiniz. Proaktif insanlar elindeki sahip olduğu imkân ve koşullarda etrafındaki insanları suçlamak yerine koşulları istediği yere götürmek için çabalar. Rüzgâr nereye eserse, hayat beni nereye götürürse diye düşünmek yerine kendi hayatını yönlendirmek için elinde ne varsa çabalar ve koşulları iyileştirmeye çalışır.

Sonunu Düşünerek İşe Başlamak: Başarılı olmak isteyen biri iseniz sonunu düşünerek hareket etmelisiniz. Hayallerinizin peşine takılırken de sonunu düşünerek hareket ettiğinizde zorlukları da göz önüne alarak yolunuza devam edeceğiniz için her şeye hazırlıklı olursunuz ve karşınıza çıkan ilk zorlukta vazgeçmek ya da isyan etmek yerine çözüm yolları aramayı seçer ve devam etmek için kendinizi hazır hissedersiniz.

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Önceliğiniz Önemli İşleriniz Olmalı: Herkes çok işle uğraşıyor ve çok meşgul görünüyor olabilir dışarıdan bakıldığında lakin çok meşgul olmak verimli sonuçlar almak anlamına gelmiyor elbette. Bu durumda zaman yönetimini de ele alırsak çok meşgulken ne kadar verimli çalıştığınızı ve ne kadar işinizi, hangi önemli durumları halledebildiğinizi düşünmelisiniz. Daha verimli sonuçlar elde etmek içinse işlerinizi önemli/önemli değil diye planlayarak ve önemli olanları ilk önce yaparak önceliklerinizden başlayabilirsiniz. Bu sizin zaman yönetiminizi de meşguliyetinizi de daha verimli hale getirecek ve aslında ne kadar kısa sürede ne kadar çok ya da ne kadar önemli işlerinizi bitirdiğinizi fark etmenizi sağlayacak.

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Kazan/Kazan: Her zaman insanlarla ilişkileriniz olumlu olamayabilir ya da ortak bir noktada buluşamayabilirsiniz. Diğer insanlara onlar kaybetsin ben kazanayım açısından bakmak yerine uzlaşma noktası bularak beraber kazanalım diye düşünmelisiniz. Ortak bir kar alanı bulabiliyorsanız ve iş birliği yapabilirseniz, ortak çalışarak elinizdeki insan sermayesi ile uzun vadede kazandığınızı göreceksiniz.

Önce Anlamaya Çalış, Sonra Anlaşılmaya: Karşımızdaki insanların neden bir şeyleri yaptığını anlamaya çalışarak başlamalıyız. Anlayışla ve şefkatle karşımızdakine yaklaşmak yerine anlaşılmayı beklemek öfkeyi getirir. Bunun yerine karşınızdakinden beklemeden neden sorusu ile düşünerek anlamayı denemelisiniz. Neden ilk adımı ben atayım diye düşünürseniz de zaten etkili ve güçlü insanların bunu yapabildiğini anlamalıyız.

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Sinerji Yarat: Bir insanın ortaya koyduğu enerji ile birden fazla insanın bir araya gelerek ortaya koyduğu enerji birbirinden farklı. Çevrenizdeki insanlara destek olmanız ve onların da size destek olması hep birlikte büyümenizi sağlayacak ve sahip olacağınız güç yalnız olduğunuzdan daha fazla olacaktır. Bir ekibiniz bir grubunuz olmalı ve güçlerinizi birleştirerek birbirinize destek olmalısınız. Birbirinizi yürüdüğünüz yolda aydınlatmalısınız.

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Kendini Dengeli Bir Biçimde Yenileme İlkeleri “Baltayı Bile”: Balta sizsiniz. Yorulacaksınız, tükeneceksiniz ama dinlenmelisiniz. Kendinize iyi davranmalı sakinleşmek için size iyi gelen şeyleri yapmalısınız. Her şey üst üste geldiğinde ve kötü gittiğinde aslında dinlenmeniz gerektiğini hatırlamalısınız. Her şeyi bir kenara koyup kendinizi dinlemeli ve yenilenerek, enerjinizi ve gücünüzü toplayarak yolunuza devam etmelisiniz. Baltanızı bileyerek daha güçlü şekilde devam etmelisiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.