Eren Bali: Silikon Vadisindeki Türk

Eren Bali

Tüm dünyaya adını duyurmuş birisinde ne gibi özellikler beklersiniz? Aşırı çalışma, hedefe kilitlenme, mücadele, hırs, hayal kırıklığı, reddediliş, para, dünyayı daha da, daha da değiştirme arzusu? Eren Bali’nin hikayesinde bu özellikleri çok net bir şeklide göreceksiniz.

Girişimleri ile göğsümüzü kabartan ve Silikon Vadisi’nin milyar dolarlık şirketinin yani Udemy’nin kurucusu Eren Bali ile tanışın! 

eren bali

Malatyalı dahi: Eren Bali

Malatya’nın küçük bir köyünde dünyaya gözlerini açtı Eren Bali. İlkokul yıllarında, bütün öğrencilerin aynı sınıfta aynı öğretmen tarafından eğitim gördüğü bir okuldaydı. Memleketinde eğitime ulaşmak çok zor olmasına rağmen,  öğrenme ve hayatını daha iyiye götürme konusunda çok kararlıydı.

Teknolojideki atılımlardan ilham alıyorum ve herkesin istediği her şeyi öğrenebileceği bir geleceğin parçası olmak beni heyecanlandırıyor. Eğitimin gelecekte çoğunlukla çevrimiçi verileceğine ve tüm dünyadan anında erişim sağlanabileceğine inanıyorum.

Ayrıca annesi ve babası öğretmen olan Eren Bali, o zamanlardan beri matematik ve bilime ilgisi ve yeteneği olduğunu iyi hatırladığını söylüyor. İlkokuldan sonra ise Malatya Fen Lisesi’ne devam eden Bali, Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında madalya kazandığı için MIT ve Harvard gibi okullardan kabul almasına rağmen ODTÜ’de bilgisayar mühendisliği okumayı tercih etmiş. Bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “Çekingen bir çocuktum ve Malatya’dan da hiç çıkmamıştım, Amerika çok uzak geldi.”

Eren Bali

ODTÜ’de bir girişimci

İlk senesinde hem ortaokul arkadaşı hem de ileride iş ortağı olacak olan Oktay Çağlar ile karşılaşıyor. Birlikte öğrencilerin bir sunucu üzerinden müzik dinlemesini sağlayan “MP3 server” adlı bir uygulama çıkarttılar. Bu girişimleri okulda çok tutsa da ağı çökertmeye neden olmuş.

Küçük yaşlardan beri başarılı olacağıma inanıyordum, büyük hayallerim vardı.

Gerçek anlamdaki ilk girişimcilik projesi ise guncelbasin.com isimli bir internet sitesi olmuş. Bu girişimin amacı, henüz proje aşamasında olan binaların 3 boyutlu modellerini sunmak. Bu girişimleri hüsrana uğruyor diyemeyiz ancak başarılı da olamıyorlar. Udemy için temel attıran bir başarısızlık olduğunu da belirtelim.

Eren Bali ve Oktay Çağlar, o zamanlar ODTÜ Teknokent’e gelerek eğitim veren yerli ve yabancı uzmanlara bir teklif sunuyor. Bu teklife göre gelen eğitmenler kayda alınacak ve yalnızca bu kayıtlara ODTÜ öğrencileri değil, dileyen herkes bir platform üzerinden bu eğitimlere ulaşacak.

eren bali

Bu teklifi kabul eden çoğu eğitmeni kayda almaya başlıyorlar ve Udemy serüveni burada başlamış oluyor. Bu sistemin oturması yaklaşık bir yıl kadar sürüyor. Daha sonra radikal bir karar ile Amerika Birleşik Devletleri’nin teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi’nin yolunu tutuyorlar.

Eren Bali

Bir hayli zor yolculuk: Silikon Vadisi

Bu çok başarılı ve hırslı ikili, Silikon Vadisi’ne girdikleri zaman fikirlerinin havada kapılacağını düşünüyorlardı. Ancak düşündükleri kadar kolay olmadı. Çalışma izni bile almak hiç kolay değildi. 57 başarısız denemeden sonra, pes etmeyerek 58. yatırımcının kapısını çaldılar.

Evet, bugün milyar dolarlık şirket Udemy tam 57 yatırımcı tarafından reddedilmişti. Eren Bali bu mücadelelerini şöyle özetliyor: ‘Vazgeçmemiz gerekirdi ama bu fikir dünya için gerekliydi.’  İşte tam bu noktada şansları 58. yatırımcıda dönüyor.

Eren Bali ve Oktay Çağlar’ın görüştüğü 58. yatırımcı olan Dave McClure, Udemy girişiminin geleceği olduğunu görerek 1 milyon dolar yatırım yapmayı kabul ederek Udemy girişiminin önünü açıyor.

Eren Bali

Hayat boyu eğitim felsefesi

57 yatırımcının böyle bir fikre yatırım yapmamasının nedeni, girişimi yeterince iyi bulmamaları değil sertifikaydı. 57 yatırımcıya göre kimse sonunda sertifika almayacağı bir eğitime girmezdi. Eren Bali ise tam tersi görüşteydi. Katılımcının sertifika aldıktan sonra platformu terk edeceğini ancak Udemy platformunda katılımcıların hayat boyu eğitim felsefesi ile art arda farklı eğitimlere katılacağını savunuyordu. Eren Bali haklı çıktı.

Hayat boyu eğitim felsefesine ilk inanan, 250’den fazla girişime yatırım yapan Dave McClure ve onun liderliğindeki 11 melek yatırımcı, 2010 yılında Udemy’yi 1 milyon dolar fonladı.

eren bali

İlk yatırımcı Dave McClure Forbes’e şunları söylemiş: ‘Platformun kullanım yaygınlığı nedeniyle, rahatlıkla milyar doları gördüğünü söyleyebilirim.’ 

Udemy’nin bu başarısı eğitimde fırsat eşitliğini vurguladı. Eren Bali’nin ve ortağı Oktay Çağlar’ın tam olarak hedeflediği de buydu. İnsanlar istedikleri alanda kurslar alıp ömür boyu bu kurslara da giriş yapabiliyor. Üstelik isteyen kişiler de kurs açıp eğitimlere destek olabiliyor. Ayrıca şunu da belirtelim; pek çok uluslararası şirket, şirket içi eğitimleri için Udemy platformunu tercih ediyor. Bu durum şirketin hem gelir kapısının açık olmasını hem de ücretsiz eğitimlerin ücretsiz olarak kalmasını sağlıyor.

Herkes kurs açabilir, herkes öğrenebilir, satın alınan kursa ömür boyu erişilir, eğitmenle gelir adil biçimde paylaşılır, aylık aidat alınmaz, kişiye göre kurs fiyatlarında farklılık olmaz.

eren bali

Başarının ardındaki asıl sır, vazgeçmemek!

Eren Bali başarısı ile Forbes gibi önemli dergilere kapak oldu ve pek çok ödül alıp göğsümüzü kabartan girişimcimiz oldu. Eğitim dünyasının ve girişim ekosisteminin parmakla gösterilen Türk girişimcisi Eren Bali; dünyalarca ünlü şirketleri bünyesinde barındıran Silikon Vadisi’ndeki milyar dolarlık ilk Türk şirketi olmasının arkasındaki sırrın vazgeçmemek olduğunu söylüyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri Yazılarımız İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.