DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 100 KADININDAN BİRİ: ÖZLEM TÜRECİ

 Hayatı

Özlem Türeci, 6 Mart 1967 yılında Lastrup, Almanya’da doğmuştur. Annesi biyolog, babası cerrah olan Türeci’nin ailesi, Özlem Türeci’nin doğumundan önce Almanya’ya göçmüş. Rize, Fındıklı kökenli olan babası bir hastanede cerrah olarak çalışmaktaydı. Babasının çalıştığı hastanede hasta bakıcı rahibelere hayranlık duyan Türeci, çok kültürlü bir ortamda büyüdü. Bir röportajında kendisini “Prusya Türkü” olarak tanımlamıştır.

 Özlem Türeci, “Çocukken doktor olan babamdan etkilenerek farklı bir meslek düşünemezdim” diyerek kendi için doğru bir meslek seçtiğini kanıtlamış oldu.

Eğitimi

Türeci, lisans eğitimini Saarland Üniversitesi’nde tamamladı. 1992’de doktorasını almıştır. 2001 yılında Mainz kentine taşındı. 2002’de Mainz’deki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde moleküler tıp alanında uzmanlaşmıştır. Mainz Üniversitesi Hastanesi’nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yaptı.

Özlem Türeci, Almanya’da Üniversite eğitimi sırasında Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi Tıp Merkezinde çalışırken tanıştığı Uğur Şahin ile 2002 yılında evlendi. 2006 doğumlu bir kız çocukları vardır. Sonradan olan çalışmaları sayesinde Türk asıllı Alman bu iki bilim insanı, bilime ve teknolojiye katkılarından dolayı İspanya’nın en büyük onuru olan Asturias ödülüne layık görüldü.

 Türeci “Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık” diyor.

Kariyeri

Şahin, eşi Özlem Türeci ile birlikte kanser immünoterapilerini geliştiren Ganymed İlaç’ı 2001 yılında kurdu ve 2016 yılında Astellas Pharma firmasına sattı.  Çift, bağışıklık sisteminin, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılaması ve onları ortadan kaldırması için birlikte çalışmayı sürdürdü. 420 Milyon Euro değerindeki bu satış, o tarihe kadar Almanya tıp sektöründeki en yüksek meblağlı satış oldu. Bu satış Özlem Türeci-Uğur Şahin çiftini Almanya’daki en zenginler arasına soktu. Eşiyle birlikte Almanya’nın en zengin 93’üncü çifti arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Türk asıllı Alman bilim insanı olan Türeci, on yıldan fazla bir süre, bir Alman biyoteknoloji şirketinin başındaki tek kadındı.

Türeci 2008 yılında eşi Uğur Şahin ve Avusturyalı immünolog, onkolog Christoph Huber ile birlikte BioNTech adlı firmayı kurdu. 2018 yılında şirketin baş tıbbi sorumlusu oldu. 2020 yılı itibarıyla 1300 çalışanı olanı şirket, başlangıçta immünoterapi kanser tedavileri üzerine çalışmalar yaptı. 2020’de COVID-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla şirket korona virüs aşısı bulmaya yöneldi. Özlem Türeci, SARS-CoV-2’ye karşı geliştirilmek istenen aşı çalışmalarında öncü bir rol oynadı. Aşının geliştirilmesi konusunda BioNTech ile iş birliği yapan ABD ilaç şirketi Pfizer 9 Kasım 2020’de yaptığı açıklamada, üretilen COVID-19 aşısı (BNT162)’nın %90 başarı elde ettiğini duyurmuştur.

Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği’nin de başkanıdır ve 150’den fazla farklı patentte adı geçmektedir.

Özlem Türeci’nin Ödülleri

  • Alman Hematoloji ve Onkoloji Derneği Vincenz Czerny Ödül
  • Calogero Pagliarello Araştırma Ödül
  • Georges Köhler Ödül
  • Financial Times 2020 Yılın Kişisi Ödül
  • Axel Springer SE 2021 Onur Ödül
  • Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişan
  • 2021 Asturias Prensliği Ödül
  • İmparatoriçe Theophano Ödül
  • Vehbi Koç Vakfı İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü

Kaynakça:

Link 1, Link 2, Link 3,Wikipedia

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #BaşarıHikayeleri Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.