/

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

DİKKAT DAĞINIKLIĞI NASIL ÖNLENİR?

Yeryüzünde en üretken kişi bir işi bir kerede bitiren kişidir.

Herkes yaşıyordur, bir iş yaparken sık sık dikkatimiz dağılıyor ve kendimizi sosyal medya hesaplarımızda buluyoruz. Bildirim geldiğinde elimiz hemen telefona gider. Daha sonra mail alırız. Mail kutumuzu 5 dakika da bir kontrol etmezsek içimiz rahat etmez.

Dikkat dağıtıcı faktörlerin sanki kaçınılması mümkün olmayan şeyler gibi düşünürüz. Dikkat dağıtıcı şeyler üretkenliğimizi ciddi mana da olumsuz etkilemektedir.

İnsanın beyni odaklı bir şekilde çalışırken bölündüğünde tekrardan aynı işe odaklanabilmesi tam 25 dakikasını almaktadır.

Peki durum böyleyken zaman ve dikkatimizin üzerindeki kontrolü nasıl sağlarız? İşte sizlere kanıtlanmış 7 stratejiden bahsedeceğim!

Kendimize dikkat dağıtıcı şeylerin olmadığı ortam yaratmalıyız. 

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

Çevrenizde dikkat dağıtıcıları minimize edebileceğiniz ve odağınızı koruyabileceğiniz alışkanlıklar edinin. Kendimize, mevcutta yapmakta olduğumuz işin dışında kalan şeylerle meşgul etme riskinizin daha az olduğu ortam yaratın.

Odağınızı korumak için yeni alışkanlıklar edinmelisiniz. Ofisiniz varsa kapıyı kapatın. Dışarıdaki sesleri duymamak adına kulaklığı takın. Telefonunuzu sessize alın ya da kapatın. Açık bir ofiste çalışıyor iseniz, kendinize sessiz bir yer bulun. Yapabildiğiniz kadar dikkatinizi dağıtan faktörlerin çevrenizden uzaklaştırın. Böylelikle başladığınız işi tam odaklı olarak tek seferde bitirdiğinizi göreceksiniz.  

Kendimize gün içinde tamamlamak üzere 3 ana hedef belirleyiniz.

Uzun bir yapılacaklar listesi üstesinden gelinemez gibi görünebilir, kendinizi daha listenin ilk maddesinde bıkmış hissedersiniz. Zaten bizler sık sık işe henüz başlamadan vazgeçme eğiliminde bulunuruz. Bir de üstüne dikkat dağıtıcı etkenler eklenirse bu risk daha da kaçınılmaz olacaktır. Bunun üstesinden gelmek için, kendinize her gün 3 hedef belirleyin. Bu hedefleri yapışkan kağıtlara yazın, çalıştığınız sırada kafanızı her kaldırdığınızda gözünüze ilişebilecek şekilde yakınınızda olsun.

Böylelikle, günlük hedeflerinizin sayısını azaltarak, hangi işleri yapmayı istediğinizden emin olacaksınız, bu işlere ise daha çok ilgi duyacak ve zihniniz ise odağınızı dağıtmamak için çok istekli davranacak.

Her sabah kendinize şu soruyu sorun: bugün tamamlaman gereken 3 şey ne? Bu 3 şeyin dışında kalanlar ise mutlaka ayrı yapılacaktır. Gün içinde tamamladığınız 3 şeyden sonra listedeki diğer maddelerin peşine düşebilirsiniz.

Kendinize daha kısa zaman dilimleri yaratmalısınız.

Daha çok çalışmak her zaman daha fazla işi bitireceğiniz anlamına gelmez. Biz zamanımızı bir de dikkatimizi dağıtacak şeylere ayırıyoruz. Çünkü zihin fırsatı buldukça enerjiyi kendisine saklamak istemektedir.  Örnek vermek gerekirse bir işin bitmesine az bir süre kaldığında o işi bitirmek için acele etmemiz odaklanmamızı artırıyor.

Aklınızdan geçen düşünceleri izlemelisiniz.

Her gün zamanımızın çoğunu yapmamız gereken işlerin harici işleri yaparak geçiriyoruz. Bu noktada, zihnin bu duruma girdiği anını fark etmek ve hemen odağı asıl yapılması gereken işlere yönlendirmek üretkenliği artırır. Bu aynı zamanda düşüncelerinizi izlemenize ve beyninizin kaçamak yapacağı anı yakalamanızı sağlar.

Böylelikle odağınızı yönetebilir hale gelirsiniz. Düşüncelerinizi yeniden yönlendirebilme şansına da sahip olursunuz.

Sizi hangi dağıtıcıların daha cazip ve kaçınılması zor olduğunu anlamaya çalışınınız. Böylelikle hangi faktörlere yakalandığınızı hızlı fark edeceksiniz.

Son olarak asıl yapmanız gereken iş ile gereksiz şeylerin arasında gidip gelmeniz yerine, düşüncelerinizin farkına varıp bunu önlemeye çalışın.

Beyninizi bunu bir oyuna dönüştürebilmesi için eğitmelisiniz.

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

Beyin bir kas gibi davranır. Beyni etkili şekilde kullanabilmek için ise onu geliştirmek gerek. Odaklanma becerisi üzerinde tekrar ederek çalışarak beynin odağını kaybetmemesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle uzun vade de dikkat dağınıklığına karşı beyni dirençli hale getirecektir. “Pomodoro Yöntemi” bunu yapabilmenin en iyi yoludur. Bu yönteme göre alarm kurarak kendimiz için öngördüğümüz süre, örneğin 30 dakika, boyunca bütünüyle yapacağımız işe odaklanmamız, daha sonrasında ise 15 dakika da bir mola vermeniz gerekmektedir.

Burada esas şey, bunu bir oyun haline getirmektir. Alarm çalana dek işinizi tüm dikkatinizle yaparsınız ve kendinize meydan okursunuz.

Daha iddialı işler almalısınız.

Kronik şekilde odaklanma sorununuz varsa, belki de yaptıklarınız tam olarak ilginizi çekmiyordur. Tüm gün boyunca çok çalışıyor gibi hissediyor olursunuz fakat sıkıcılık ve ilgi çekici başka konularla zaman geçirme arayışı arasında savaş verebilirsiniz.

Karmaşık işler çok çalışan hafıza ve yoğun odak ister. Bu da yanı başımızda dikkat dağıtmaya hazır farklı şeyleri düşünmek için beynimizin az kapasite ayırabiliyor olması demektir.

Yaptığınız ama üretken olmayan işleri değerlendirin. Programa dahil olma konusunda sıkıntı mı çekiyorsunuz? Cevap evet ise, daha iddialı programlar hak edeceğiniz kapasiteye sahipsiniz demektir. Çünkü yetenekleri ve bilişsel limitleri zorlayan karmaşık bir işe başladığımızda, tüm kapasiteyi ve odağı bu işe veririz.

Aynı zamanda böylesi işlere kendimizi adamak bizlere mükemmel başarı hissini de yaşatır.

Stres ve dikkat dağınıklığı döngünüzü kırmalısınız.

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

Stres seviyesi de aynı zamanda odaklanma yetkinliğini ve dikkat dağınıklığına karşı direnç durumumuzu belirleyen faktörler arasında. Bir iş karşısında sık sık, kendimizi sıkılmış, bunalmış hissederken buluruz. Bu ise bizi yorgun ve bıkkın hale getirmektedir. Kolay bir şekilde dikkatiniz dağılıyorsa bu sizin stres altında olduğunuzun göstergesidir.

Bunun ismi ise “Dikkat dağınıklığı anksiyetesi”dir. Semptomları ise aşağıda sıralandı:

  • Konsantre olmakta zorluk çekmek, beynin yapması gereken asıl işten uzaklaşmasıdır.
  • Düşünceleri belirgin hale getirmeniz zorlaşır, düşünceleri normalden zor şekilde takip edersiniz.
  • Kendinizi sersem ve yetkinliğini kaybetmiş hissedersiniz.
  • Hafızanız normalden daha zayıftır.

Stresi kontrol altına almanız, odağınızı geri kazanmanızı ve dikkat dağıtan faktörler karşısında dirençli olmanızı sağlar. Bu sebeple zihni ve bedeni rahatlatarak stres seviyenizi düşürmelisiniz. Her gün yeterli uydunuz mu? Bundan emin olun. Nefes egzersizlerine çalışın ve anksiyetenizi giderecek çözümler bulmak için çabalayın.

2021 Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Startup Nedir?

2021’DE YAPILACAKLAR LİSTESİ

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.