Çin’in Kripto Para Borsası, Yeni Kayıt Almayı Durdurdu

Çin’de Süreç Nasıl Başladı?

çin

Çin Hükümetinde geçtiğimiz yıllardan beri süregelen yasa dışı Bitcoin ticaretini durdurmak için yapılan planlamalar hakkında kamuoyuna bilgi verilmişti. Kripto para borsalarıyla alakalı alınması planlanan sert önlemlerden bahsedilmiş, sektördeki riskler hesaba katıldığında kripto alım satım işlemlerinde yasak ve teftişlere gidileceği Çin Merkez Bankası (PBoC) tarafından duyurmuştu.

Devlet Başkanı Xi Jinping’in Blockchain teknolojisi karşı sergilediği olumlu tutum sonrası ülkedeki kripto para spekülasyonu arttı fakat bugün hükümet dijital borsa platformuna karşı cephe aldı.

Çin’in bu kararı almasından önce Pekin merkezli bir kripto para birimi olan BISS kapatılmış ve tutuklamalar olmuştu.

çin

PBOC’nin internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, dijital paraların halka arzına ilişkin soruşturmaların tamamlandığı ve gelecekte gerçekleştirilecek halka arzların sert bir şekilde cezalandırılacağı ifade edilmişti. PBOC, halihazırda tamamlanmış olan halka arzları da yasa ihlali nedeniyle cezalandıracak.

Çin Merkez Bankası’nın kripto varlıklarla ilgili işlemleri yasa dışı ilan etmesinin ardından kripto para borsası Huobi, yeni kayıtları durdurdu. Böylelikle hükûmetten gelen yasağın etkili olduğu ilk karar alınmış oldu.

Çin hükûmetinin kripto para birimlerine yönelik kısıtlayıcı hamleleri devam etmekte ve bu hamlelerin piyasa üzerindeki olumsuz etkileri gitgide büyümekte. Hükûmetin bu hamlelerinin ardındaki sebep bilinmese de hükûmetin kendi kripto para biriminin önünü açmayı amaçladığı düşünülüyor.

Hükûmetinin kısıtlamalarına bir yenisi da daha eklenerek Çin Merkez Bankası’nın kripto varlıklarla ilgili işlemleri yasa dışı ilan etmesinin ardından Çin’in en büyük kripto para borsası Huobi, yeni kayıtları durdurduHuobi, Çinli kullanıcıların mobil telefon numaralarıyla borsaya üye olmasının önüne geçti. Böylelikle Çin’den gelen yasağın etkili olduğu ilk karar alınmış oldu.

Hükûmet Bu Hamleden Sonra Nasıl Hamleler Yapacak?

çin

Çin, kripto para ticaretine yönelik baskıyı artırarak, kripto para ile yapılan tüm işlemleri “yasa dışı” ilan etmişti. Çin Merkez Bankası ve Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın da aralarında bulunduğu 10 kamu kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, kripto paralar konusunda vatandaşları risklerden korumak için “sert” bir şekilde hareket edileceği vurgulanmıştı.

Açıklamada, kripto paralarla ilgili “spekülasyonların” ortadan kaldırılması için kamu kurumlarının birlikte çalışacağı ifade edilerek ülkede kripto parayla yasadışı fonlama ve kara para aklama gibi suç faaliyetlerinin durdurulması gerektiği belirtilmişti.

Gelen Yasakla Amaçlanan Ne?

çin

Çin Merkez Bankası İnternet sitesinde ise konuyla ilgili, Pekin yönetimine ait “vatandaşların varlıklarını korumak, ekonomik, finansal ve sosyal düzeni sürdürmek için sanal para spekülasyonunu, ilgili finansal faaliyetleri ve uygunsuz davranışları kararlılıkla azaltacağız.” ifadesine yer verilmişti.

Pekin Yönetimi, Çin vatandaşlarını finansal riskten korumak için Mayıs ayında kripto para madenciliği ve işlemlerini kısıtlama kararı almıştı. Dünyada bitcoin madenciliğinin neredeyse yarısının gerçekleştirildiği Çin’de madenciler, hükûmetin kısıtlamalarının ardından faaliyetlerini başka ülkelere taşımaya başlamıştı.

Yatırımcılılar Durumla İlgili Ne Söylüyor?

çin

 

“Rich Dad, Poor Dad” kitabının yazarı, ünlü emlak yatırımcısı Robert Kiyosaki Çin’in dijital para birimlerine yönelik son hamlesi hakkında konuştu. Kiyosaki’ya göre Çin, kripto varlıklar üzerindeki baskısını kendi dijital para birimi dijital yuanın önünü açmak için gerçekleştiriyor.

Kiyosaki Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kripto varlık piyasasındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Çin’in kripto para stratejilerine değinen ünlü yatırımcı, Çin’in bu hamlesi ile kendi CBDC’lerini (merkez bankası dijital para birimi) başlatmanın önünü açtığını düşündüğünü söyledi.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Sankonline, WePlay Ventures yatırımcıları arasına katıldı.

13 Soruda Kemal Tamer ve Tamer Capital

FOTOĞRAFTAKİ YAZILARI METNE DÖNÜŞTÜREN 3 UYGULAMA

PowerPoint Yerine Kullanabileceğiniz 5 Sunum Hazırlama Platformu

WhatsApp Fotoğrafları Sticker Yapma Özelliği Üzerinde Çalışıyor

Afife Jale, Türkiye’nin İlk Kadın Tiyatro Oyuncusu

Xiaomi Akıllı Gözlükler Gelecekte Telefonların Yerini Almayı Hedefliyor

What Should Authorities Do After Turkey Forest Fires? (July 2021)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.