Başarısızlık Korkusunu Yenmenin Yolları

Korkularınızla yüzleşip emin adımlarla yürümelisiniz.

Hayatta hiç “Bu işe girişirsem kesin başarısız olurum, en iyisi girişmeyim” dediğiniz anlar oldu mu? Peki ya size gelecekte çok faydası dokunacak işlerden korkularınız yüzünden kaçtığınız oldu mu?

Emin olmalısınız ki çoğumuzun hayatında belli zamanlarda böyle düşünmüş ve bu korkuları yaşamışızdır. Başarısızlık korkusu insanı pasifleştirmekte, bu korku yüzünden bazen hiçbir şey yapamayız ve gıdım yol kaydedemeyiz. İşte en büyük sorunumuzda bu. Korkularımız hayatımızı yönlendirmeye başladığında hiçbir işte ilerleyemeyiz, dolayısıyla karşımıza çıkan fırsatlarıda değerlendiremeyiz.

Başarısızlık korkusunun sebepleri

Başarısızlık

Başarısızlık korkusunun sebeplerini bulmamız için öncelikle başarısızlığın tam olarak ne olduğunu anlamalıyız.

Aslına bakarsanız hepiniz başarısızlığı değişik anlamlarda tanımlıyoruz. Çünkü hepimizin beklentileri, inançları ve değerleri birbirinden farklı. Mesela sizin başarısızlık olarak tanımladığınız bir durumu bir başkası çok önemli deneyim olarak kabul eder.

Çoğu insan başarısız olmaktan korkar. Peki “atikifobi” olarak bilinen başarısızlık korkusu nedir? Düşünün, belli hedefleriniz var, bu hedefler doğrultusunda bir şeyler yapmanız lazım. Ama siz bir türlü yapmıyorsunuz. İçinizdeki korku sizin bunları yapmanızı engelliyor. İşte buna başarısızlık diyoruz.

Başarısızlık korkusunun birçok sebebi vardır. Her şeyi eleştiren ve destek olmaktan çok köstek olan ebeveynlerin yetiştirdiği çocuklar başarısızlıktan korkarlar. Çocukları boyunca sürekli aşağılanmış ve gelişimlerine engel olunmuş kişiler yetişkinliğe eriştiklerinde kafalarındaki negatif düşüncelerden bir türlü kurtulamazlar.
Hayatınızın bir anında travma yaşadıysanız bu korkudan muzdarip olmanız normaldir.

Başarısızlık korkusunun belirtileri

Eğer başarısızlıktan korkuyorsanız bu belirtilere sahipsinizdir:

  • Yeni şeyler denemekten kaçınmak ve zor projelerde yer almaktan kaçmak.
  • Kendini sabote etmek.
  • Yapacağınız işleri sürekli olarak ertelemek.
  • Aşırı derece de endişelenerek amaçlarınıza ulaşamazsınız.
  • Öz saygının ve özgüvenin eksikliği.
  • Mükemmeliyetçilik. Sadece mükemmel derece de yapabileceğiniz işleri deneme isteği.

Başarısızlık sadece bir bakış açısından ibarettir

Başarısızlık nasıl güzel, biliyor musunuz? Hemen söylemeliyiz: başarısızlığı istediğiniz şekilde değerlendirebiliriz, mühim olan başarısızlığa bakış açımız.

Başarısızlığınızı “dünyanın sonu” gibi kabul edebiliriz ya da başarısız olduğumuz da “ne kadar yetersizim” diyerek bulunduğumuz durumdan yakınabiliriz. Peki olumsuz duygulara kapılmak yerine, bu durumu fırsat olarak görüp hatalarımızdan ders çıkarsak sizce de mantıklı olmaz mı? Hayatımızda bir şeyler yolunda gitmediğinde hatalarımızı bulup ders almalıyız. Emin olmalısınız ki öğrenecekleriniz son derece mühimdir. Başarısızlıklar kaşısın da yılmamalısınız, bu sizin elinizde!

Zamanında birçok konuda başarısızlığı tatmış daha sonra başarıya ulaşmış birçok kişi var.

Başarısızlıklarınız yüzünden pes ettiğinizde kaçıracağınız onlarca fırsatı düşünmelisiniz

Bazen ise başarısızlıklarımız sayesinde birçok şey öğreniriz. Bunları normal şartlarda öğrenme şansımız yoktur. Mesela başarısız olduğumuz bir konuda içimizdeki gücü keşfedebilir, gerçek dostumuz düşmanımız kimmiş, anlayabiliriz.

Hayatta her şey istediğimiz gibi gitmediği zamanlarda hırslanırız, sonucunda ise başarıyı yakalarız. 

Başarısızlık korkusunu yenmek

Hangi işi yaparsak yapalım başarısız olma ihtimalimiz hep vardır. Bu ihtimali göze alıp gerçekler ile yüzleşirsek cesaretimiz artacağından hayatımız güzelleşir.

Başarısızlık korkusunu azaltmanın birkaç yoluna bakalım:

Giriştiğiniz işlerin tüm muhtemel sonuçlarını analiz etmelisiniz: 

Birçok insan bilinmediğinden çekinir, bu yüzden başarısızlıktan korkar. Verdiğimiz kararların tüm oluşabilecek sonuçlarını göz önünde bulunduralım ve bu korkuyu yenelim.

Daha olumlu düşünmeyi öğrenmelisiniz:

Her zaman olumlu düşünerek öz güveninizi çok büyük oranda artırabilir, böylelikle kendinizi sabote de etmemiş olursunuz.

En kötü durum senaryolarınızı incelemelisiniz:

Bazen ise en kötü durum senaryoları, karşınıza hakikaten korkunç sonuçlar çıkarabilmekte, haliyle de sizi başarısızlıkla korkutmaktadır. Fakat bazen de en kötü durum aslında çokta ‘kötü’ değildir, sizler de bunun farkına vararak epey rahatlarsınız.

Beklenmedik durumlar için plan yapmalısınız:

Bir işte başarısız olmaktan korktuğunuzda mutlaka bir “B planı” yapmalısınız. Bu B planının sayesinde korkunuz azalacak ve kendinizden daha emin şekilde yolunuza devam edebileceksiniz.

Hedef Belirlemek

Başarısızlık

Başarısızlıktan korkan insanlar için hedef belirlemek de bir hayli zordur. Sürekli olarak “ya hedeflerime ulaşamazsam” diyorsunuz içinden, biliyorum. Ama şunu unutmamalısınız ki: koyulan hedefler sayesinde hayatınızın gidişatını belirleyebilirsiniz. Hedefi olmayan birinin rotasız gemiden bir farkı yoktur.

Peki ya hedeflerimizi nasıl belirlemeliyiz? Hedeflerinize ulaştığınızı hayal edin, böylelikle hayatınızın nasıl değişeceğini düşünün ve bunu gözünüzün önünde canlandırın. Size muazzam derecede motivasyon kaynağı olabilir.

Fakat başarısızlıktan korkan insanlar için görselleştirme tekniği bir kabus gibidir.

Başarısızlıktan korkan insan, hedeflerine ulaştığı günlerin hayalini kurduğunda çoğu zaman olumsuz duygulara kapılmakta.

Peki o zaman hedeflerinizi belirlemek için doğru yöntem ne?

Öncelikle ufak hedefler koymalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir husus, koyduğunuz hedeflerin ne çok basit, ne de zor olması. Bu hedeflerin öz güveninizi artıracağını unutmamalısınız.

Örneğin işinizde departmanın yeni müdürüyle konuşmaya cesaret edemiyorsunuz. O zaman ilk hedefiniz bu olsun. Bir gün belirleyin ve müdürünüzün ofisine gidin. Kendinizi tanıtın.

Sabırlı olup ufak adımlar atarsanız bu hem özgüveninizi artırır hem de hedefe doğru hiç durmadan ilerlersiniz. Bu sayede, nihai hedefinizin üstünüzde yaratacağı baskından kurtulmuş olursunuz.

Önemli Noktalar

  • Hepimizin başarısızlıktan korktuğu bir gerçek. Ama bu korku bizi yola devam etmekten de alıkoymamalı.
  • Başarısızlık korkusu çocuklukta yaşadığınız tatsız olaylardan başlayıp, yetişkinlik çağında yaptığımız hatalara kadar birçok sebebi içinde barındırmaktadır.
  •  Ama unutmamalısınız, her zaman bir seçenek vardır. Zorlukların karşısında korkup ya da korkmamak sizin elinizde.
  • En başta küçük hedefler koymalısınız, bunları gerçekleştirerek özgüveninizi artırmalısınız.
  • Her ihtimale karşı bir B planı edinmelisiniz.
  • Her zaman olumlu düşünmelisiniz.

Ağır ama adım eminlerle ilerlemelisiniz.

10 Hamlede Başarılı Olun

Twitter’ın Clubhouse’a Rakip Olan Spaces Özelliğine Yeni Eklemeler Geliyor!

Sosyal Medya Kurucularını Ne Kadar İyi Tanıyorsun?

2021’DE YAPILACAKLAR LİSTESİ

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Linkedln Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.