Audi’nin Başarı Hikayesi

Audi

Günümüzde Audi markasını, yollarda görmemek mümkün değil. Dünden bugüne Audi, onu satın almak isteyen birçok markayı satın alacak duruma geldi. Bu yazı ile Almanya’nın öncü otomobil markası Audi’yi daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Audi’nin geçmişine bakıldığında 19. yüzyıla kadar dayanan otomobil geleneği ve motor üretimini içeren heyecan verici ve çeşitli bir geçmişi görülmektedir. Her şey Almanya’nın başarılı otomobil mühendislerinden biri olan August Horch ile başladı.

Audi

Saksonya eyaletindeki Mittweida kentindeki Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Horch’un ilk işi, ilk olarak Motor Üretim Departmanında göreve başladığı, Mannheim’daki Carl Benz firmasındaydı. Daha sonra bu firmada Motorlu Araç Üretim Departmanı’nın başı oldu. 1899 yılının 14 Kasım tarihinde Köln kentinde Horch & Cie. Motorwagen Werke adı altında kendi işini kurdu.

Horch, şirketini bir anonim şirket halinde getirdiği Saksonya’ya, önce 1902 yılında Reichenbach’a ve 1904 yılında Zwickau’ya taşındı. August Horch, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu ile düştüğü fikir anlaşmazlıklarından sonra 1909 yılında şirketten ayrıldı ve Zwickau’da hemen ikinci bir otomobil şirketi kurdu. Soy ismi kullanımda olduğu ve marka tarafından korunduğu için yeni şirketin ismi olarak soy isminin Latince tercümesini seçti. Yani “horch!” –veya “hark” –“audi!” oldu. Soy isminin Latince emir biçimini kullanma fikri August Horch’un iş ortaklarından birinin oğlundan çıktı; Latince konusunda uzman olan bu çocuk yeni şirket ismi hakkındaki tartışmalara kulak misafiri olmuştu. August Horch müteakip yazışmalarda mektuplarını “Saygılar – Audi-Horch” olarak bile imzalamıştı. Audi Automobilwerke GmbH Aralık 1914 tarihinde bir anonim şirketine dönüştü.

Audi İlk Arabasını Tanıtıyor!

Audi
Audi Type A Sport-Phaeton

Audi şirketinin ilk arabası, 1910 yılında piyasaya sürülen Audi Type A Sport-Phaeton modeliydi.  Doğrudan flaşa monte edilmiş dört vitesli şanzıman ve kardan mili aracılığıyla arka aksa iletilen, 16,2 kW/22 hp gücünde 2,6 litrelik dört silindirli dört zamanlı bir motorla donatılmıştı. Bu, yaklaşık 70 kph (43,5 mph) bir maksimum hıza izin veren bir araçtı. Daha 1911’den itibaren Audi Tip B’yi paralel olarak üretti. Bugün bildiğimiz kadarıyla, hala sadece bir Audi Type A var. Ayrıca, her iki model de o zamanlar günlük kullanımdan ziyade spor etkinliklerinde kullanıldı.

Marka büyük bir ivme kazanmışken kurucusu August Horch şirketten ayrılıyor. August Horch’un ayrılık nedeni ise ulaştırma bakanlığında yüksek bir mevki elde etmekti. Neyse ki August Horch ayrıldığı sırada Audi çoktan kendini kanıtlamış bir marka haline gelmişti. Bu sayede üretime hız kesmeden devam ettiler.

Audi
Audi Type K

Horch’un ayrılığından sonra 1921 yılında ‘Audi Type K’ tanıtıldı. Bu araba otomotiv endüstrisi için önemliydi çünkü soldan direksiyonlu olarak üretilen ilk Alman arabasıydı. O zamanların teknoloji harikası, günümüze kadar gelmiş olmalı ki arabaların çoğu soldan direksiyonlu.

Audi

O Efsane Logo Nasıl Ortaya Çıktı?

1928 yılında İsveçli mühendis Jørgen Rasmussen tarafında Audi’nin çoğunluk hissesi satın alınmış oldu. 1932 yılında ise DKW, Wanderer ve Horch şirketleriyle birleşen Audi ile birlikte Auto Union kuruldu. İşte, bu dörtlüyü temsilen de Audi’nin efsanevi ‘iç içe geçmiş dört halka’ logosu ortaya çıkmış oldu.

2.Dünya Savaşında Audi

O yıllarda Audi için her şey yolunda gidiyordu ve Auto Union birliği güzel çalışıyordu. Hatta altı silindir motorlu, önden çekişli otomobil modeli üreten ilk Avrupalı otomobil şirketi olmayı başarmışlardı. Her şey güzel giderken 2. Dünya Savaşı başladı ve Audi, üretim gücünü farklı bir alana yönlendirmek zorunda kaldı.

Bu farklı alan ise Almanya ordusu için zırhlı araç üretmek. Hitler’in isteği ile üretime başlayan Audi, defalarca bombardıman uçaklarının hedefi oldu. Savaş bir şekilde sona erdikten sonra ise ana üretim noktası olan Zwickau fabrikası, Sovyetler’in etkisindeki Doğu Almanya bölgesinde kalarak savaş tazminatı olarak parça parça söküldü ve Auto Union, 1948 yılında tamamen ticari sicilden silindi.

1.Dünya Savaşı sonrasında bu dört markadan sadece DKW ayakta kalabildi, ancak o da Volkswagen tarafından satın alındı. Audi ise 1949 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılan Marshall yardımları ile sektöre geri döndü.

Audi İçin Zor Zamanlar

Audi, bir şekilde araç üretmeye devam etse de seri üretim yapacak kadar sermayeye sahip değildi. Bu durum da Audi’yi fazlasıyla zorluyordu. İlk olarak Daimler-Benz tarafından satın alınıp daha sonra üretim modeli onlara uygun olmaması gerekçesiyle elden çıkarttılar. (Daimler-Benz Hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.)

1969 yılında ise Audi, diğer bir önemli Alman otomobil devi olan Volkswagen tarafından satın alındı. Ancak Audi burada da fazla faaliyet göstermedi. Çünkü Volkswagen Audi’yi bir nevi yedek parça üretim fabrikası olarak kullanmak istiyordu. Neyse ki, Audi’de çalışan mühendisler bu durumu kabul etmeyerek çalışmalara başladılar. Audi 80 modelini 1972 yılında piyasaya sürerek bir nevi tam bağımsızlıklarını ilan etmiş oldular.

Audi

Tam bağımsızlıklarını ilan ettiler, tam her şey yoluna girecek iken bir dava Audi’yi yine buhrana sürüklemişti. İddiaya göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 kişi, Audi 5000 modelinde istenmeyen hızlanma sorunu olduğu nedeniyle dava açtı. İddiaları ise şu: 1982 ile 1987 yılları arasında 6 ölümün ve 700 kazanın, Audi 5000 modelinde görülen istenmeyen hızlanma arızası nedeniyle olmuş olması.

Bu olay o zamanlar yayında olan 60 Minutes isimli bir programda konuşuluyordu. İddia hakkında yapılan araştırma sonunda, tüm bu olayların program yapımcıları tarafından kurgulandığı ortaya çıktı. Sistemde bulunan ufak bir kusur nedeniyle araç küçük bir hızlanma yaşıyor ancak bu kazaya, heyecanlanan sürücü neden oluyordu. Neyse ki Audi, dava sonucu suçsuz bulundu.

Audi
Audi RS e-tron
Audi
Audi RS e-tron

Audi’nin Bugünü ve Geleceği

Geçmişinde birçok hadiseye tanık olmuş, hemen hemen herkesin çok beğendiği, harika bir dizayna sahip olan bu marka; günümüzde ise çoğu popüler marka ile yarışabilecek hale geldi. Günümüzde ise A Serisi, Q Serisi ve TT Serisi ile üretime devam etmekte. Ayrıca, Audi elektrikli arabalar da çıkarmaya devam ediyor.

Ayrıca şirket 2025 yılında çıkacak olan skysphere konsept modelini tanıttı!

Roadster bir model olan yeni konsept, Audi’nin gelecekteki tasarımının işaretlerini barındırıyor. Elektrikli, iki kapılı bu convertible modelin iç mekanı, sağladığı etkileşimli alanıyla adeta bir deneyim merkezi haline geliyor ve markanın lüks segmentteki geleceğini simgeliyor.

Audi
Audi Skysphere
Audi
Audi Skysphere

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.